2024. március 29. péntekAuguszta

Megbukott a Szuperliga, az angolok borítottak mindent! Eladják az Arsenalt?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 12:08 GMT +2, 2021. április 21.

Ahogy ismeretes a világ 15 legnagyobb klubjából 12 úgy döntött hétfőn, hogy a minőségi meccsszámot megemelendő, megalakítja a Szuperligát


Szerda reggelre a kezdeményezésnek alighanem vége van, hiszen mind a hat Premier League-csapat kilépett a Szuperligából kedd éjszaka. A sort a Manchester City nyitotta, a világoskék klub éjfél körül Twitteren jelentette be, hogy elindította a kijárási eljárást. Az esemény láncreakciót indított el, és lassanként minden angol klub követte az aktuális bajnokjelölt példáját.

A Manchester United távirati stlusban közölte, hogy a klub nem fog részt venni a Szuperliga küzdelmeiben, majd bejelentette Ed Woodward ügyvezető alelnök távozását.

Az edzőjét nemrég kirúgó Tottenham Hotspur szintén arról tájékoztatott, hogy a klub megkezdte a kilépési eljárást. A Liverpool kulcsfontosságú részvényesektől kapott jó tanácsokra hivatkozott, míg a Chelsea arról írt, hogy a Szuperligához köthető terveik nem felelnek meg a szurkolók és a közösség érdekeinek. Mindkét csapat kénytelen volt komoly atrocitásokat elszenvedni szurkolóitólé az elmúlt napokban, a bajnok a Leeds, a londoni kékek a Brighton elleni meccs alkalmával találkoztak tüntetésekkel. Egyik szurkolói csoport sem kímélte a „kedvenceit”

Az Arsenal egyedüliként hosszabb közleményben reagált a történtekre, a hat klub közül egyedüliként kértek bocsánatot szurkolóiktól és a futballközösségtől.

As a result of listening to you and the wider football community over recent days we are withdrawing from the proposed Super League. We made a mistake, and we apologise for it.

Posted by Arsenal on Tuesday, April 20, 2021

Hogy mi állhat a City döntésének a hátterében, arról megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a régi szurkolókkal is jó kapcsolatot ápoló klub odafigyelt a rajongói bázis heves ellenérzéseire, a valószínűbb inkább az, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök ijesztett rá a klubra. A politikus azon véleményének adott hangot, hogy a Premier League-et is át lehetne szervezni német mintára, ami egyrészt azt jelenti, hogy a szurkolók megvétózhatják a klubok döntéseit, másrészt azt, hogy a klub adósságállománya szigorú szabályozások közé esik. Ez a Financial Fair Playt „szabadosan” kezelő  City számára rendkívül előnytelen átalakítás lenne.

A döntés hatására mindenesetre a többi klub is kilépett, ez pedig nagyon komoly háttérfolyamatokat indított el. A 16 éve a Unitednél ügyvezető alelnökként tevékenykedő Ed Woodward távozásáról már írtunk fent, de az Arsenalnál még nagyobb változások jöhetnek. A talksport értesülései szerint a Kroenke Sports and Entertainment (KSE) arról informálta a JP Morgan befektetési bankot, hogy hajlandó eladni az Arsenalt. A KSE a multimilliárdos Stan Kroenkének a tulajdona és az Arsenal, valamint számos stadion és tévécsatorna mellett, a Los Angeles Rams NFL-csapatot is birtokolja.

Ha végignézzük az angol Big Six (a Szuperligát is alapító nagy hatost nevezik így) tulajdonosi körét, akkor érdekes megfigyelést tehetünk, mindössze egyetlen klubnak van angol tulaja, ő pedig az a Joe Lewis, aki az ENIC International Ltd-n keresztül birtokolja a Tottenhamet. A City Manszúr sejkké, a Chelsea pedig az orosz milliárdos Roman Abramovicsé, míg a másik három, a Liverpool, az Arsenal, és a Manchester United amerikai tulajdonban van. A Liverpool legnagyobb részvényese, John W. Henry egyébként követte az Arsenal példáját és elnézést kért a szurkolóktól.

Az amerikai tulajdonosok az amerikai sportokhoz vannak szokva, ahol Szuperliga-mintára vannak szervezve a bajnokságok. Az Egyesült Államok sportkultúrája nagyon más, ott négy nagy sport van, ligáikat gyűjtőnéven „major leaguesnek” hívják. A baseball (MLB), az amerikai futball (NFL), a kosárlabda (NBA) és a jégkorong (NHL) egytől-egyig úgy vannak szervezve, mint a Szuperliga lett volna, sok csapat, egy liga, nincs kiesés. Sőt, talán még „szigorúbb” is az amerikai struktúra, hiszen nincs évenkénti meghívás, mint a Szuperligában lett volna. Ezzel együtt, ha az ebben a rendszerben hívő tulajdonosok Kroenkéhez hasonlóan úgy döntenek, hogy a Szuperliga nélkül nem éri meg nekik fenntartani ezeket a nagy klubokat és a Glazerek, a Fenway Sports Group és a KSE úgy dönt, hogy eladja az együtteseket, akkor az európai klubfutball lényegesen átalakulhat.

A másik hat klub közül egyelőre csak az Inter döntött a kilépés mellett, a Milan fontolgatja, a többiek azonban határozottan kiállnak elképzeléseik mellett. A Szuperliga közleményt adott ki:
„A Szuperliga meggyőződése, hogy az európai futballban változásra van szükség, ezért javaslatot tettünk egy új versenysorozatra, mert a jelenlegi nem működik.”
„Annak ellenére, hogy az angol klubok külső nyomásra kénytelen voltak távozni, meggyőződésünk, hogy javaslatunk teljes mértékben összhangban van az európai joggal és szabályozásokkal. A körülményekre való tekintettel átgondoljuk a megfelelő lépéseket a projekt átalakítása érdekében, szem előtt tartva azt a célt, hogy a szurkolók számára a lehető legjobb élményt nyújtsuk.” (NSO fordítás)

A fejleményekről tájékoztatjuk olvasóinkat.

Borítókép: Lastwordonsports

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális