2021. szeptember 20. hétfõFriderika

Miért nem akar az UTA nemzetközi színtérre menni? Mennyire jó ez a Sepsinek?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 13:42 GMT +2, 2021. április 18.

A román sportsajtó hangosan kritizálta az UTA-t, amiért nem kért nemzetközi licencet, de vajon tényleg érhetetlen a döntés?


A nemzetközi szereplés az UEFA alá tartozó csapatok számára nem pusztán helyezés kérdése, a kluboknak nemzetközi licencet kell kérniük. A Liga1 felsőházából értelemszerűen többnyire mindenki kérni szokta az engedélyt, az alsóházi csapatok közül azonban néhányan, némileg érthető módon, értelmetlennek tartják és nem kérik a lehetőséget.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért akarhat egy alsóházi csapat nemzetközi licencet, nos azért, mert egyrészt kupát nyerhet (minden bizonnyal ez áll a bukaresti Dinamo igénylésének hátterében), másrészt pedig azért, mert a Liga1 jelenlegi szabályai szerint a 7. és a 8. helyezett egymás ellen játszik osztályozót, majd a győztes, a felsőház negyedik helyezettjével mérkőzik meg a nemzetközi indulásért, amennyiben a Román Kupát egy, a bajnokságból Európába kvalifikáló csapat nyeri. Bonyolult? Nos igen, a román futball labirintusaiból nehezebb kikeveredni, mint két hobbitnak mezítláb eljutni Mordorba.

A Liga1 2020-21-es kiírásában is igényelni kellett a fenti licencet, a klubok számára a határidő március 31-én járt le. A GSP értesülései szerint, a PlayOut tíz együtteséből négy úgy gondolja, hogy nem lehet semmi esélye nemzetközi kupaszereplésre. A jászvásári Poli és a szebeni Hermannstadt esetében érthető álláspont, sőt talán még a Voluntari esetében is, hiszen utóbbi csapat is a kiesés ellen menekül, az aradi UTA esetében viszont butaságnak tűnhet, hiszen a piros-fehér gárda kifejezetten jó játékot mutatott a szezon nagyobbik részében, ráadásul a rossz hazai formát is sikerült kiküszöbölnie, pénteken a Viitorult verte Aradon.

Az engedély kérésének elmulasztásának kettős oka van, az egyik, hogy az UTA-projekt sportmenedzsere, Mészár Sándor szerint, túl korai lenne ilyen célokat kitűzni, a másik pedig, hogy az Európai Unió szabályai tiltják a köztulajdonban levő klubok és a magánkézben levő csapatok versenyét. Az elöljáró ProSportnak adott interjújában a következőket mondta:

Évek óta a kis lépések politikáját, a „step by step” politikát követjük. A mi álláspontunk szerint nem normális, nem egészséges, hogy már az első Liga1-ben eltöltött évben a bajnoki címet, vagy az európai kupaszereplést tűzzük ki célul.
[…]
A jelenleg érvényben levő jogszabályok alapján az európai kupákban való szereplés önmagában azt jelentheti, hogy a helyi költségvetésből származó támogatásokat elveszíti a klub. Ennek az az oka, hogy az Európai Unió tiltja a köztulajdonban levő klubok és a magánkézben levő csapatok versenyét.

Mészár Sándor azt is elmondta a ProSportnak, hogy a jövő évtől már lehet ilyen célokról is beszélni, miután a klubot sportszakmailag és gazdaságilag is megerősítették.

Mit jelent ez a Sepsi OSK számára? Elvileg jót, hiszen nem sok olyan csapat van, amely veszélyt jelenthet a Sepsire egy esetleges osztályozón, az UTA azonban a legutóbbi egymás elleni találkozóból kiindulva ezek közé tartozik. Emellett ha az aradi gárda megnyerné a 7. és 8. közötti csatát, a Sepsi hátradőlhetne az egymás elleni meccsen, hiszen ellenfelének nincs európai licence.

Gyakorlatban viszont ez a helyzet nem így lesz, hiszen ki tudja, hogyan fog dönteni a román szövetség, amennyiben az UTA a playout 7. vagy 8. helyén végez? A GSP (meg nem nevezett forrásból származó) értesülései szerint nem a 7. és a 8. fogja játszani az osztályozót, hanem a két legmagasabb helyen végző, európai licencet birtokló csapat, ez viszont alighanem bíróságon támadható fejlemény lenne, hiszen erről eredetileg szó sem volt, a szövetség által kommunikált szabályban nem is említették az európai licencet. Egy dolog biztos, a Román Labdarúgó-szövetségnek ismét sikerült olyan szabályrendszert alkotnia, amely bizonytalan körülményeket eredményez, persze nekik lehet, hogy ez a jó, így lehet a zavarosban halászni. 

A szövetség évek óta hibát hibára halmoz, ami a Liga1 megszervezését illeti, egymást érik a botrányok, a nyugati futballban használt videobírót még mindig nem vezették be, a két ifis szabály miatt esik a bajnokság színvonala, úgy tűnik ennek a balkáni mentalitásnak nem most lesz vége, kérdés, hogy vége lesz-e valaha? 

Borítókép: UTA Arad - Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális