2023. június 4. vasárnapBulcsú

Hadnagy Attila: Megpróbáljuk elkapni a Craiovát

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 19:20 GMT +2, 2021. április 15.

A Sepsi OSK a rendkívül előkelő negyedik helyen zárta az alapszakaszt. A csapat céljairól és jövőjéről beszélgettünk a klub sportigazgatójával, Hadnagy Attilával.


Milyen érzések töltötték el, amikor véget ért az utolsó meccs is az alapszakaszban, és biztossá vált, hogy a Sepsi OSK a negyedik helyen zárt?
- Azt kell mondanom, hogy nagyon jó érzés, több mint 20 fordulót a 4. helyen töltöttünk, hogy ez a végén is így maradjon, pontot kellett szereznünk a FCSB ellen az utolsó fordulóban. A pontszerzés sikerült, nagyon tetszett a fiúk hozzáállása és a mutatott játék is, szerintem még meg is nyerhettük volna a találkozót.

Amikor legutóbb beszéltünk, azt mondtuk, hogy még ne beszéljünk a rájátszásról. Mi a célja a Sepsi OSK-nak a playoffban?
-Az első célkitűzést teljesítettük, ott vagyunk a rájátszásban, mostantól pedig az a fő cél, hogy megtartsuk ezt a negyedik helyet. Természetesen ez nem jelenti, hogy nem próbáljuk meg a harmadikat is, meg fogjuk próbálni elkapni a Craiova csapatát, azonban ha „csak” a negyedik helyen zárunk, akkor is nagyon boldogok leszünk.


(fotó: Hadnagy Attila, forrás: Hadnagy Attila)

Nem elvárás tehát a nemzetközi kupaszereplés?
-Nagyon szeretnénk, de az nem csak tőlünk függ, hiszen a Craiovának ahhoz meg kell nyernie a Román Kupát (a Craiova a szerdai napon 3-0-ra verte a Viitorul Tg. Jiut az elődöntő első meccsén).

A Román Kupa egyik elődöntőjében a Dinamo játszik az Astrával, a másikon a Craiova a másodosztályú Viitorullal. Ön szerint kik mennek tovább, illetve hogyan látja a Craiova esélyeit?
- Az én elképzelésem szerint Astra - Craiova döntő lesz. A Craiova ugye egy másodosztályú ellenféllel játszik, ott nagy különbség van a két csapat között, a másik elődöntőben pedig szerintem az Astra erősebb. A döntőben pedig a Craiovának drukkolunk (nevet).

Számíthatunk arra, hogy a Sepsi változtat valamin a rájátszásra? Előfordulhat formációváltás, esetleg bizonyos játékosok más posztokon játszatása?
- Ez az edző döntése, lehet, hogy lesznek olyan játékosok akik eddig nem játszottak, most viszont több szerephez jutnak. Mi azt szeretnénk látni, hogy a csapat szívvel-lélekkel focizik, és mindent megtesz a győzelemért.

Hogyan készül a Sepsi a jövő évi ifiszabály-változásra?
- Még nem tudjuk biztosan, hogy mi lesz, mi azt szeretnénk, hogy ne két U21-es játékossal kelljen felállni, hanem csak egy egy ifivel. Ez a két ifis szabály gyengített a bajnokság színvonalán, nincs annyi játékos, hogy minőségveszteség nélkül lehessen ilyen szabályt hozni. Nagyon nehéz olyan játékost találni, akit egyből be lehet dobni a mély vízbe negyvenöt-, vagy akár kilencven percre, mi is folyamatosan keressük az opciókat. Országszinten rosszul állunk fiatal játékosokkal.
Én azt mondom, hogy az lenne a megoldás, hogy csak egy ifit legyen kötelező szerepeltetni, hiszen ha egy játékos fiatal és tehetséges, akkor úgyis játszani fog, ha meg nem az, akkor nem lenne szabad erőltetni. Ez az erőltetés vezet oda, hogy néhány perc után lecserélik a játékosokat, akiknek emiatt sérül az önbizalma.

Elképzelhető, hogy Petrila marad a Sepsi OSK kötelékében?
- Kilencvenkilenc százalékban nem, a Kolozsvár már jelezte, hogy szezon végén visszaviszi és nem szándékszik újra kölcsön adni.

Milyen U21-es játékosokkal vághat neki a Sepsi a következő szezonnak?
- Jelenleg úgy tűnik, hogy négy ifink van, Dumitrescu, Dragomir, Vlad Mitrea, akit kölcsönadtunk idén, valamint U21-es még a Puskás Akadémiától kölcsönkapott Tamás Nándor is. Ezzel együtt is keresnünk kell ifijátékost, mert nem lesz elegendő, Petrila visszamegy a CFR-hez, Dumiter és Ștefănescu pedig már nem fog ifinek számítani. A helyzet nem könnyűm hiszen amelyik 19-20-21 éves játékos kicsit jobb, vagy tapasztaltabb, azért már pénzt kérnek.

Az, hogy az ifikért több pénzt kérnek el, mint eddig, nem alakítja át jelentősen az átigazolási piacot?  
- Dehogynem. Az ifijátékosok árai már most el vannak szállva, olyan 18-19 éves játékosok, akik még nem játszottak egyetlen meccset sem az élvonalban már olyan árcédulát kapnak, mint egy többéves tapasztalattal, több mint száz elsőligás meccsel rendelkező futballista. Ez néhány csapatot leszámítva mindenkinek megnehezíti a vásárlást. 

A legutóbbi interjúnk során arról beszéltünk, hogy a koronavírus-járvány minden csapatnak betett anyagilag, a rájátszás kivívásával sikerült a Sepsi OSK-nak egyensúlyba hozni a mérleget?
- Minket is megviselt az év elején, reméljük most már nem lesznek problémáink, ugyanakkor még mindig nézők nélkül kell játszanunk, aminek nem örülünk. Nagyon szép lett volna a szurkolókkal ünnepelni a negyedik helyet a bajnokjelölt FCSB elleni hazai döntetlen után, erről sajnos lemaradtunk, de bízunk benne, hogy majd be tudjuk ezt pótolni. 

Ha sikerül megtartani a negyedik helyet, vagy akár elérni a bronzérmet, tervez a Sepsi OSK nagyobb eladásokat, vagy játékosvásárlást?
- Lesznek játékosok akik el fognak menni, és vásárolni is szándékszunk, de mivel most nagyon sokan vannak a keretben, biztosan nem fognak annyian jönni, mint ahányan elmennek. Safranko biztosan távozik, már aláírt a Dél-afrikai Köztársaság leggazdagabb csapatához, a bajnokcsapat Mamelodi Sundownshoz.

- Mennyibe kerül egy tízszeres szlovák válogatottat kivásárolni a Sepsi OSK-ból, és mit tud egy dél-afrikai bajnok ajánlani egy ilyen játékosnak?
700.000 euróba került a transzfer a vevőnek, és valószínüleg anyagi természetű dolgokat tud ajánlani, elvégre a Mamelodi Sundowns a Dél-afrikai Köztársasáf leggazdagabb klubnak számít, amely megnyerte a dél-afrikai Premier Leauge elmúlt három kiírását, és most is hat ponttal vezeti a bajnokságot.

Milyen előnye lehet a Sepsi OSK-nak a rájátszásban a Clinceni, vagy a Botoșani csapatával szemben?
- Ez nehéz kérdés. Az alapszakaszban a Botoșani-tól elvettünk négy pontot, de nem tudtuk megverni a Clinceni-t, idegenben 2-0-s vereséget szenvedtünk, hazai pályán 0-0-t játszottunk. A rájátszásban mindkettőtől el kell vennünk négy pontot.

Azon a meccsen a Clinceni nem akart semmit az ég-világon.
- Nem bizony. Rengeteg helyzetet hagytunk ki, nyerhettünk volna.

Van egy rájátszásban elérendő ponthatár, amit meghatároztak? Mennyi lenne a realitás?
- Nincs, számunkra az a fontos inkább, hogy megtartsuk a negyedik helyet. A pontok realitása egy nehéz kérdés, szerintem inkább úgy kellene megfogalmazni, hogy a mögöttünk levő két csapattól el kellene vegyünk négy-négy pontot. Ez szinte garantálni tudná a negyedik helyet.

Mióta készül a Sepsi a rájátszásra? Egy ideje már tudni lehet, hogy be fog jutni a csapat.
- Igen, de nem olyan nagyon régóta. Sokáig a csapat formája miatt nem lehetett biztosan kijelenteni, de a Botoșani elleni találkozó után csaknem biztossá vált, a Medgyes elleni döntetlen (amit egyébként nyerni kellett volna) után pedig matematikailag is meglett a playoff. Mondhatjuk azt, hogy az elmúlt három hétben már a rájátszásra készültünk.

A Botoșani ellen a szezon egyik legjobb meccsét produkálta a csapat és az idegenbeli győzelem nagy fegyvertény, erre lehet építeni szerintem.
- Szerintem is, nagyon vártuk azt a meccset, mert két csapat volt, akit nem sikerült legyőzni a feljutás után, a Botoșani és a CFR, most már csak a CFR van, akit nagyon remélem, hogy rájátszásban el tudunk kapni.
A Botoșani ellen nagyon jól játszott a csapat és a rájátszás is szinte megvolt, erre sajnos kicsit ráültek a fiúk, akik nem teljesítettek jól sem a Medgyes sem az UTA ellen. Különösen az utóbbi volt rossz

Igen, ezt akartam is kérdezni, mi történt az UTA ellen? Szinte biztos volt benne mindenki, hogy a hazai pályán egy győzelemmel bíró Arad nem tudja tartani a lépést az OSK-val.
- Sajnos mi is egy keserű szájízzel jöttünk el, Húsvét vasárnapján volt a meccs, ünneplés helyett, a családot hátrahagyva utaztunk Aradra és még ki is kaptunk, ráadásul semmi odaadást, semmi akaratot nem tapasztaltunk a fiúk részéről.

Ha jól emlékszem szó volt valamilyen büntetésről is, szankcionálták végül a játékosokat?
- Volt szó róla, de megvártuk a FCSB elleni meccset, ahol a csapat kitűnően teljesített, így még gondolkodunk a dolgon, de elképzelhető, hogy a bajnokjelölttel szemben elért döntetlen ellenére is szankcionálni fogunk. 

Ha megnézzük az alapszakasz táblázatát, akkor feltűnik egy érdekes jelenség. A Sepsinek lényegesen kevesebb győzelme van mint az első három helyezettnek, viszont veresége is nagyon kevés van, mindössze öt, nagyjából annyi, mint egy topcsapatnak. Hogyan lehet magyarázni ezt a helyzetet?
- A jelenségnek az lehet az oka, hogy a kicsik ellen nem viszünk el elég pontot. Nagyon nehezen gyűjtjük be a pontokat az alsóháziak ellen, gondoljunk arra, hogy a például a Jászvásár és a Voluntari is elvitte a pontokat tőlünk. Olyan csapatok szereztek pontokat ellenünk, akiknek elvileg nem lett volna szabad, eközben viszont jó meccseket játszottunk a CFR-rel, a FCSB-vel és a Craiovával is. Mi egy nagyon nehezen megverhető csapat vagyunk, igazán kellemetlen ellenfél  bárki számára, ezért szerzett-, és kapott gólokban is jól állunk, jó a gólarányunk, így értük el a negyedik helyet. 

Amióta van ez a pontfelezős rendszer, az a csapat nyeri a bajnokságot, aki megnyeri az alapszakaszt. Ön kit tart most bajnokesélyesnek? Sokat jelenthet a FCSB egy pontos előnye?
- Ez nehéz kérdés, nincs egy egyértelműen domináló csapat, olyan akire azt lehet mondani, hogy nagy favorit. Mindenki botlott, a CFR is jó párszor, a FCSB éppen ellenünk az utolsó fordulóban, a Craiova néz most ki jobban ezzel az új edzővel (Marinosz Uzunididsz – a szerk.), de nem lehet megmondani.
Szerintem a dobogósok közül nyer valaki, de a bajnoki versenyfutás azért is lesz nagyon izgalmas, mert valószínűleg a direkt meccsek fogják eldönteni.

Borítókép: Hadnagy Attila 

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális