2021. április 14. szerdaTibor

Vb-selejtező: Piros lap, öt gól és tizenegyes, Örményország megverte Romániát!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 21:50 GMT +2, 2021. március 31.

Mintegy 4300 néző előtt játszották az Örményország – Románia világbajoki selejtezőt a J-csoportban.


A házigazdák legjobb játékosának, az AS Romában edződő Henrih Mhitarjannak hiányában a közvélemény idegenben is román győzelmet várt. Mirel Rădoi szövetségi kapitány ennek érdekében nem kevesebb, mint hat cserével élt a Németország elleni meccs kezdőcsapatához képest.

A mérkőzés elején Maximéknál volt a labda, a fehérmezes román válogatott azonban nem tudott komoly helyzetet kialakítani, sőt, tulajdonképpen Örményország volt veszélyesebb. A jó nevű, spanyol Joaquin Caparros által edzett csapat, az agresszíven és bátran futballozó Barszegian révén rendszeresen zavarba hozta a románok védelmét, Bancu nem állt a helyzet magaslatán a defenzív vonal bal szélén.

Az első negyedórából Stanciu 10. perces szabadrúgását kell feljegyeznünk, és Toșca 12. perces hibája után Niță nagy nyújtózkodását, amivel csapatát megmentette a hátrányba kerüléstől a Karapetjan megpattanó lövése után.

A félidő hátralevő részében a vendégek egyre jobban reagálták le a hazaiak kontráit, de Karapetian és Barszegian lövései veszélyesek voltak. A románok Alex Maxim és Pușcaș révén próbálkoztak. A félidő végén kettő az egy elleni támadást vezethetett a román válogatott, de a meccs legjobb játékhelyzetét Denis Man arcpirító döntéssel baltázta el.

A második játékrészre Caparros hármascserét hajtott végre, Briaszko helyett Adamjan, Karapetján helyett Shagojan, Muradjan helyett pedig Szpertszjan lépett pályára. Adamián jelenléte azonnal meglátszott a pályán, a Hoffenheim támadója révén több nagy helyzetet is kialakított a hazai csapat.

Az 56. percben a formációváltozáson átesett örmény válogatott mattolta a román védelmet Adamjan önzetlenül elvitte a védőket Szpertszján lövése pedig megpattant és a kapuba esett. Vezetett tehát a hazai csapat, de nem örülhetett sokáig, a 62. percben Cicăldău Bancu passzából egyenlített. 

A 72. pecben ismét Bancu-beadás és ismét Cicăldău, csak ezúttal egy rossz védőmozdulat is kellett a gólhoz. Ezen a ponton úgy tűnt, hogy a román csapat simán behúzza a győzelmet, csakhogy jött a 78. perc, amikor Pușcaș, egy brutális belépő után piroslapot kapott. A fehérmezesek innentől védekeztek, és a játék képét elnézve világos volt, hogy előbb-utóbb kiegyenlít a vérszemet kapott hazai csapat. 

A 87. percben Harojan Barszegjan beadását elementáris erővel verte a kapuba, és itt még mindig nem volt vége a meccsnek. A 89. percben Crețu összehozott egy büntetőt a hazaiaknak, amit Barszegjan okosan megvárva, hogy Niță elmozduljon be is lőtt. 

Az utolsó három percben már nem változott az eredmény örményország legyőzte Romániát és 9 ponttal vezeti csoportját: 

1. Örményország 3 meccs/9 pont
2. Németország 2/6
3. Észak-Macedónia 2/3
4. Románia 3/3
5. Izland 2/0
6. Liechtenstein 2/0

Világbajnoki selejtezősorozat, 3. forduló, J-csoport

Örményország - Románia 3-2 (0-0)

Örményország: Jurcsenkó – Hambarcumjan, Kaliszir, Harojan, Hovhanniszjan –Bargheszjan, Grigorian, Muradjan, Bajramjan - Karapetjan, Briaszko
Cserepad: Ajvazov, Beglarjan - Voszkanjan, Wbejmar, Babajan, Hakobjan, Spertszjan, Udo, Shagojan, Grigorjan, Adamjan, Bicsakcsjan
Szövetségi kapitány: Joaquin Caparros

Románia: Florin Niță - Mogoș, Chiricheș, Toșca, Bancu - Stanciu, Marin - Man, Cicâldău, Maxim - Pușcaș
Cserepad: Lazar, Radu - Ov. Popescu, Nedelcearu, Keșeru, I. Hagi, Burcă, Bicfalvi, Fl. Tănase, Mihăilă, Camora, Crețu
Szövetségi kapitány: Mirel Rădoi

gólszerzők: Szpertszjan (56.), Harojan (87.), Barszegian (89. 11-esből) ill. Cicăldău (62., 72.)

Borítókép: Örmény labdarúgó-válogatott Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális