2021. április 15. csütörtökAnasztázia, Tas

Rossi egy zseni, Lengyelország végig futott az eredmény után - VIDEÓ

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:37 GMT +2, 2021. március 26.

A magyar válogatott számára elkezdődött a harc a 2022-es világbajnokságra való kijutásért.


Hatgólos meccsen játszott döntetlent csütörtök este a magyar labdarúgó-válogatott Lengyelországgal, az elmúlt tizenegynéhány órában pedig hallhattunk minden klisét a lengyel-magyar barátságról, a thrillerről, a tipikus magyar hibákról, kiszámíthatatlanságról és a sort még hosszan lehetne folytatni. Nézzük a tényeket.

Szalaiék egy olyan nemzeti csapat ellen játszottak, amely lényegesen erősebb bajnokságból jövő játékosokból állt, mint a magyar keret. Természetesen a lengyel válogatott kapcsán mindenkinek Lewandowski az első gondolata, a valóság azonban az, hogy a többiek sem a kevesek által ismert, de nagyon szórakoztató, szváziföldi Eswatini Premier League-ből jönnek. A védelmük például az 58. perces Helik-Glik csere után csak és kizárólag SerieA-játékosokból állt, a középpályán meg sem látszott a fertőzött Klich (Leeds United) hiánya , így is Premier League-ből és Premjer League felsőházból jövő játékosok rúgták a bőrt, és akkor a Bayern – Marseille (Hertha) csatársort meg sem említettük.

A lengyel keret erősségét a meccs előtt is ismertük, nem volt titok, hogy a találkozó esélyese a vendégcsapat lesz, és ez engem meglepett. Az utóbbi húsz évben elvétve akadt olyan selejtezősorozat, ahol nem a kijutást fogalmazta meg a sportsajtó és a közvélemény minimumelvárásként, és engem jól eső érzéssel töltött el az a tény, hogy végre a realitásokból indul ki a futballközeg és nem pedig a vágyaiból.


(Sallai Roland a gólja után, forrás: MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség Facebook)

Ilyen előzmények mellett igazán kíváncsian vártam, hogy mit értett Marco Rossi a „több forgatókönyvre is fel kellett készülnünk” mondata alatt, arra gondolva, hogy néhány edzéssel nem lehet egy jobb ellenfél játékát modellezni. Néhány perc játék után világos volt, hogy tévedtem, döbbenettel kellett tapasztalnom, hogy a lengyel válogatott két dolgot kapott: a labdát és gutaütést amiatt, hogy egyszerűen képtelen helyzetbe hozni Lewandowskit (vagy bárki mást). A magyar válogatott szenzációsan felkészült ellenfeléből, a Paulo Sousa által irányított csapat nem találta a fogást a nagyon agilisen védekező hazai védelmen és annak dacára, hogy szinte 66%-ban birtokolta a labdát, komoly helyzetig nem jutott el. Ha ehhez hozzátessszük, hogy egy valószínűtlenül fantasztikus Fiola-fifika után, a Lelátón már „megénekelt” Sallai Roland a hatodik percben még a vezetést is megszerezte, joggal beszélhetünk tökéletes első félidőről.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, a lengyelek labdát birtokoltak, a hazaiak pedig védekeztek. Az első negyedórában ismét sikerült betalálnia a Rossi-legénységnek, ezúttal Szalai Ádám volt szemfüles, és egy okos góllal megduplázta az előnyt. Ezen a ponton nehéz volt elképzelni, hogy „nincs meg a meccs” a magyar csapatnak, pedig ez történt.

A kétgólos magyar előnyre Paulo Sousa hármas cserével reagált, Helik helyett Glik, Moder helyett Piatek és Jozwiak helyett Szymanski lépett pályára, a lengyel sport.pl portál péntek reggeli cikke szerint a portugál mester ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy hibázott a csapat összeállításánál. A formációváltás mindenesetre működött, és egy igencsak szerencsés Piatek-góllal szépíteni tudott a vendéggárda, amivel semmi baj nem is volt. A gond inkább abból adódott, hogy még egy perc sem telt el, amikor Lovrencsics labdaelatását követően Józwiak 2-2-re módosította az eredményt. A helyzetek számát illetően ez nem volt benne a meccsben.


(Szalai Ádám megható pillanata a gólja után, forrás: MLSZ: - Magyar Labdarúgó Szövetség Facebook)

A lengyel egyenlítést követően sokan tartottak attól, hogy összeomlik a fehérmezes hazai gárda, hiszen egy perc alatt foszlott semmivé egy órányi munka, a magyar válogatott azonban nem csak taktikailag játszotta az utóbbi húsz év egyik legerősebb meccsét, hanem mentálisan is. Szalai Ádám beadását Lang Ádám csúsztatta Willi Orbánhoz a 78. percben, a magyar védő pedig nem hibázott, közvetlen közelről ismét megszerezte a vezetést. A 82. percben Lewandowski túl „magányosan” kapott labdát a magyar kaputól hét méterre, és ki is egyenlített. Szalai Ádám meccs utáni nyilatkozatában az esetről annyit mondott, hogy „a világ legjobb játékosa villant egyet”.


A meccs összképét és az eredmény alakulását tekintve nemhogy megérdemelt a magyar csapat pontszerzése, hanem még azt is mondhatnánk, hogy a lengyelek futottak az eredmény után. A pozitív oldalon az első félidő kitűnő védekezését, és a kevés helyzet szinte tökéletes kihasználását említhetjük meg, a negatív oldalon azt az egy pocsék percet és a rendszeresen nehézségekbe ütköző támadásépítéseket sorolhatnánk fel.

Amilyen jól védekezett a magyar válogatott 60 percig, annyira meggyűlt a baja a labdakihozatallal a lengyelek letámadása miatt. Rengeteg labdát adott el Rossi csapata, Hangya és Lovrencsics különösen sokat hibázott ilyen téren, bár az is igaz, hogy nagy nyomás nehezedett mindkettejükre. Mindent egybevéve a magyar gárda erőn felül teljesített és egy kis szerencsével meg is nyerhette volna a találkozót.

A pályára lépők közül első sorban Szalai Ádámot kell kiemelnünk, aki gólja mellé két gólt is előkészít(het)ett (volna), az egyiket Lang Ádám csúsztatta Orbán elé, a másikat Szczesny hibája után nem sikerült belőni. A szinte 500 nap után gólt szerző csatár a meccs végén már a szélsők pozíciójából adta be a labdát, mindent megtéve a csapatért. Dícséret illeti a gólszerző Sallai Rolandot és Willi Orbant a góljáért, Szalai Attilát a számos szerzett labdáért és tisztázásért, Fiola Attilát pedig gólpasszáért és védőmunkájáért. Igazán kár, hogy Fiola a meccs végén piroslapot kapott, bár kétségtelen, hogy tett érte.  

A lényeget hagytam a végére, számomra Marco Rossi a nap hőse. Az olasz szakember tökéletesen készítette fel csapatát, a válogatott minden játékosa pontosan tudta, hogy mikor mit kell tennie. Komoly csapatmunkával, egymást segítve küszöbölték ki az ellenfél játékosainak jobb egyéni képességeit, nem mellesleg 80 percig eldugva a labdát a Bundesligában 26 meccsen 35 gólt lövő Lewandowski elől. 

A magyar válogatott vasárnap este San Marinóban lép pályára, ahol a három pont megszerzése létkérdés. A mérkőzés 21:45-kor kezdődik.

VB-SELEJTEZŐ, I-CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 3–3 (1–0)

Budapest, Puskás Aréna
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G. (Nego, 66.), Nagy Á., Kleinheisler, Kalmár Zs. (Sigér, 81.), Hangya (Lang, 66.) – Szalai Á., Sallai R. (Varga K., 72.). 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Helik (Glik, 58.), Reca (Rybus, 79.) – Szymanski (Józwiak, 59.), Krychowiak, Moder (Piatek, 59.), Zielinski – Lewandowski, Milik (Grosicki, 84.). 
Szövetségi kapitány: Paulo Sousa

Gólszerzők: Sallai R. (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), ill. Piatek (60.), Józwiak (61.), Lewandowski (82.)
Piroslap: Fiola (90+3.)

Borítókép: MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség - Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális