2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Djokovics simán verte Medvegyevet az Australian Open döntőjében - Videó

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 16:06 GMT +2, 2021. február 21.

Djokovics sima győzelme felvet néhány kérdést a következő 1-2 évvel kapcsolatban.


Miután Danyil Medvegyev könnyedén verte 3-0-ra a Nadalt 5 szettben búcsúztató Sztefánosz Cicipaszt, nagy izgalmakra lehetett számítani az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjében.

Nos, az izgalmakból semmi nem lett, Novak Djokovics simán verte 3-0-ra az élete első Australian Open-döntőjét játszó oroszt. Az első szett volt a legszorosabb, bár a szerb már a második játékban breakelt, Medvegyev az ötödik game-ben visszavette az adogatást, így legalább eljutottak 5-5-ig, de a rövidítésig már nem, hiszen a meccs előtt még tizenhétszeres GrandSlam-győztes 6-5-nél fogadóként zárta le a szettet.

The shine of nine #AusOpen | #AO2021

Posted by Australian Open on Sunday, February 21, 2021

Bár a második szett első játékában a 25 éves játékos el tudta venni ellenfele adogatását, innentől azonban paradox módon gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelentett. Djokovic ettől a ponttól a meccs végéig mindössze 3 game-et engedélyezett ellenfelének és dupla breakelőnnyel nyerte a 2. és 3. szettet is.

Medvegyevet gyakran kritizálták fiatalabb korában, a hirtelen haragja és a nagy meccsek alatt tanusított magatartása miatt, tegyük hozzá joggal. Persze a premissza akkor is az volt, ami általában minden fiatal játékosnál, hogy „majd kinövi”. A világranglista (nemsokára) 3. helyezettje nemrég töltötte a 25. évét, most már igazán illene kinőnie ezt a magatartást, mert a második szett második game-je után gyakorlatilag feladott egy GrandSlam-döntőt, ráadásul a kedvenc borításán, ilyesmit egy elitjátékos nem engedhet meg magának. A tucatnyi ki nem kényszerített hiba, az elvesztett adogatójátékok az ideges viselkedés rá tudja nyomni bélyegét egy teniszező karrierjére, ahogy a komolytalan hozzáállás is, a tehetség önmagában nem elég. Erről Nick Kyrgios, vagy Gael Monfils is sokat tudna mesélni.

Djokovics a fentiekkel ellentétben szárnyalt, könyörtelenül kihasználta ellenfele hibáit és esélyt sem adva győzött kilencedszerre az Australian Openen. A szerb 18 GrandSlam-tornával a harmadik helyen áll a 20-at nyerő Federer és Nadal mögött. Hogy meg tudja-e előzni őket? Minden bizonnyal igen, a jelenlegi mezőnyben nincs ellenfele, a régi nagy négyesből már csak ő játszik csúcsformában, a feltörekvő fiatalok viszont, poétikusan ifjú korukból (Medvegyev 25, Cicipasz 22, Zverev 23, Rubljov 23, Berettini 24, Shapovalov 21) és kevéske tapasztalatukból kifolyólag még nem bírják úgy a fizikai és mentális nyomást, ahogy ő.

Ha a szerb egészséges tud maradni még 1-2 évig, szinte biztosan meg fogja előzni, vagy legalább utol fogja érni a spanyolt és a svájcit átrajzolva ezzel az „open érá”-t. 

Australian Open, döntő

Novak Djokovics - Danyil Medvegyev 3-0 (7-5, 6-2, 6-2)

Borítókép: Australian Open Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális