2024. március 29. péntekAuguszta

Piroslap és kilencperces hosszabbítás a CFR szentgyörgyi vendégjátékán

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 10:01 GMT +2, 2021. január 18.

A Sepsi OSK - CFR találkozó mindkét csapatnak a szezon egyik legnehezebb meccsét jelentette.


A Liga1 17. fordulójában a CFR a Sepsi OSK vendége volt. A mérkőzést eredetileg későbbi időpontra tervezték, hiszen felsőházi rangadóról van szó, de a zord időjárás miatt korábbra hozták. Így sem volt könnyű dolga a csapatoknak, a kezdősípszó után -13 fokot a mértek a székely városban, amit enyhe havazás is tetézett.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy sem a regnáló bajnok edzője, sem a fogadóirodák nem tartották komoly esélyesenek a kolozsváriakat, még úgy sem, hogy a szentgyörgyi kulcsember, Fofana eltiltás miatt hiányzott és a két csapat eddig vívott tíz tétmeccséből nyolcat is a „Vasutas” nyert (két döntetlen mellett).

Az első negyedóra a Sepsié volt, a CFR letámadásának se híre, se hamva nem volt a kontrákat pedig nagyon simán szűrte a koronavírussal küzdő Leo Grozavu csapata. A CFR első lehetőségére a 23. percig kellett várni, amikor is egy kontra során Mitrea hibázott és lába alatt Debeljuhhoz gurult a labda, a piros-fehér védelem azonban összezárt és a horvát nem tudott lőni.

A 37. percben Ștefănescu hatalmas helyzetbe került, Bălgrădean azonban hárítani tudott. A félidő végéig a játék képe nem változott jelentősen, a Sepsi kicsivel jobb volt, de a fölény nem volt elég a vezető találat megszerzéséhez.


A második félidőre kapust és szélsőt cserélt a CFR, Sandomierski és Chipciu állt be a pályára, az első pár perc alapján teljesen fölöslegesen, hiszen ugyanaz a meddő mezőnyjáték látszott folytatódni, mint az első játékrészben. Bouhenna gondoskodott arról, hogy izgalmasabb legyen a meccs, a belsővédő oktalanul rúgta fel Deacot a 49. percben, ennek eredményeként pedig megkapta második sárgalapját.

Az emberhátrány ellenére a Sepsi támadott a következő percekben, különösen a mezőnyből az első félidőben is kiemelkedő, sérülésből visszatérő Gal-Andrezly volt elemében, akin azonban látszott a meccshiány, többször is jó pozíciót harcolt ki magának, a passzokat viszont elrontotta, vagy rossz döntéseket hozott.

A CFR semmit sem kockáztatott, türelmesen várt az ellenfél hibájára, ami 72. percben meg is jött. Costache a hazaiak védelmének teljes asszisztálása mellett adott hihetetlenül pontos lapos passzt a jobbszélről a hosszúsarok irányába, Niczuly vitatható minőségű kimozdulása után pedig Debeljuhnak csak annyi volt a dolga, hogy az üres sarokba passzoljon. A meccs hátralevő részében az OSK-nak volt esélye egyenlíteni, de a CFR sem kapott meg egy tizenegyest, így az eredmény már nem változott.


(kép: Sepsi OSK Facebook)

Az ilyen meccsekről mindig nehéz következtetést levonni, hiszen ha 0-0 marad az eredmény, akkor hajlamos a meccsnéző olyan kifejezéseket használni, hogy „csak a Sepsi akart focizni”, vagy a „CFR nem várt semmit a meccstől”. Ha a Sepsi nyert volna 1-0-ra, akkor a „Fülöpék lefocizták a bajnokot”, ha a CFR nyer, akkor pedig okos stratégikus győzelemről szólna a fáma. Az eredmény ismeretében kár következtetéseket levonni, erről a meccsről inkább azt kell mondanunk, hogy a Sepsi hazai pályán bátran focizva le akarta győzni a bajnokot, a CFR pedig semmit sem kockáztatva, az ellenfél hibájában reménykedve tartotta a döntetlent, amivel elégedett is lett volna. Mindent összevetve a döntetlen igazságosabb eredmény lett volna, ugyanakkor egy ilyen meccsen, egy háromszoros bajnok ellen a fölöseges piroslap nem fér bele, ahogy az ellenfél csatárát sem lehet üres kapura lőni hagyni másfél méterről. Pláne nem emberhátrányban.

A Sepsi ezzel a vereséggel nem vesztett szinte semmit, ugyanúgy negyedik és ugyanúgy a legesélyesebb csapat az alapszakasz negyedik helyére, a CFR viszont sokat nyert, hiszen nagyon fontos és nagyon nehéz meccsen tudott nyerni, egy olyan ellenfél ellen, aki a rivális FCSB-től és Krajovától is pontot tudott rabolni.

Liga1, alapszakasz, 17. forduló

Sepsi OSK - CFR 0-1 (0-0)

SEPSI: Niczuly - Deligiannidis, Bouhenna, B. Mitrea, Fl. Ștefan - Gal-Andrezly, Vașvari, Tortella, Ștefănescu – Fülöp L., G. Dragomir
Cserepad: J. Fernandez, Tincu, Bajrovic, Nouvier, Csiszér, Kovács, Tamás, Aganovic, Achahbar
Edző: Leo Grozavu

CFR: Bălgrădean - C. Manea, D. Ciobotariu, A. Burcă, Camora - C. Deac, Hoban, Djokovic - V. Costache, Debeljuh, Pereira
Cserepad: Sandomierski, Soares, Chipciu, Vojtus, Itu, Carnat, Luis Aurelio, Ben Youssef, Susic
Edző: Edward Iordănescu

gólszerző: Debeljuh (72.)
piroslap: Bouhenna (48.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális