2021. március 7. vasárnapTamás

Miklós Edit: fontosabb, hogy a gyerekek megszeressék a sportot, mint az, hogy versenyzőket neveljünk

Gál László Gál László utolsó frissítés: 11:43 GMT +2, 2021. január 18.

A csíkszeredai olimpikon sízővel beszélgettünk az újonnan indított síoktatásról.


November végén nyitott meg a korábbi olimpikon síző (és a Magyar Sí Szövetség ex-elnöke), Miklós Edit nevéhez köthető műanyag borítású sípályája Csíksomlyón. A mintegy 20 ezer eurós beruházás, amely Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával valósult meg, lehetővé teszi, hogy a legkisebbek már a hómentes időszakokban elsajátíthassák és gyakorolhassák a síelés alapjait. 

A létesítményt a csíkszeredai Olimpik Egyesület által megálmodott Kidssport működteti, akik viszont nem csak síoktatással foglalkoznának, hanem úszni is tanítanák a gyerekeket, illetve kerékpáros és táborozós programokat is szerveznének számukra. A tervekről és az elmúlt évről kérdeztük Miklós Editet, az Olimpik Egyesület elnökét.

Olvastam egy interjút veled, amely nagyjából tavaly ilyekor készülhetett, és amelyben azt válaszoltad az újságíró kérdésére, amikor arról érdeklődött, hogy meddig tervezel a síszövetséggel, ha nem erősítenek meg a pozíciódban, akkor is fel fogod találni magad. Mennyire volt szükség arra, hogy feltaláld megad az után, hogy a szövetség megvonta a bizalmat az általad vezetett elnökségtől? A Kidssport ilyen B-terv?

– Nem ijedtem meg, amikor a tagság úgy döntött, hogy nincs szükségük az én munkámra. Számomra a Kidssport belefér a feltalálom magam kategóriájába.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy szeretnél Csíkszeredában egy műanyag pályát, és hogy gyerekek oktatásában szeretnél szerepet vállalni?

– Amikor hazaköltöztem Budapestről tavaly október közepén. Egy pár nappal azután találkoztam Bónis Annamáriával, hogy hazaköltöztem, és akkor beszéltük meg, hogy létesítünk egy ilyet. Ő a régi edzőmnek, Bónis Ferencnek a lánya, az ő ötlete volt, hogy foglalkozzunk síoktatással és hozzunk létre ehhez egy pályát, és ha már csinálunk ilyet, akkor olyan legyen, hogy télen-nyáron tudjuk használni.

Miklós Edit és Bónis Annamária még novemberben, amikor készült a pálya (fotó: Kidssport Facebook oldal)

Neked milyen terved volt, hogy itthon mivel fogsz foglalkozni?

– Konkrét tervem nem volt, tudtam, hogy fogok valamit találni. A testvéremmel van egy közös edzőtermünk, az is egy lehetőség volt, hogy ott folytatom.

Most már több, mint egy hónapja működik a pálya. Milyen az érdeklődés az oktatás iránt?

– Szerintem élénk az érdeklődés. Látszik, hogy kevesebb a foglalkozás a gyerekeknek, mint korábban. Próbálunk mindenkit befogadni, de nekünk is megvannak a határaink, hogy hány emberrel tudunk foglalkozni. Most nagyban segít, hogy a csíksomlyói nagy, havas pálya is elindult, így nem csak a kisebb, műanyag pályán vannak foglalkozások, ami most igazából hófödte műanyag pálya, hanem a rendes sípályán is. A haladók a nagyobb, havas pályán gyakorolhatnak, míg a kezdők és középhaladók pedig a kisebb pályán.

A jelentkezők esetében van, valamilyen megkötés? Hány éves kortól ajánljatok?

– Próbáltunk már három évesekkel is, de esetükben a tapasztalatunk szerint nem mindenki tud figyelni. Ezért négy éves kortól ajánljuk, de ha hoznak fiatalabbakat, és figyelnek, akkor nem utasítjuk őket sem vissza.

Milyen képzést kapnak?

– Igazából megtanulnak kanyarodni, és felvonót használni. Technikát is tanítunk nekik, de nem versenysport technikát, hanem az alapot. Ha család el akarnak menni sízni egy hétre, akkor fognak tudni a gyerekek is annyira síelni, hogy nem kell akkor egy külön oktatót fogadni számukra. Nálunk egy másfél órás foglalkozás 50 lejbe kerül, és előre kell regisztrálni.

Láttam, hogy a hétvégén megszervezitek A hó világnapját. Az ilyen események mennyire szükségesek, hogyan segítik a munkátokat?

– Fontosnak tartjuk, hogy legyenek a gyerekeknek olyan események, amikor kiszabadulhatnak a számítógép mellől a szabad levegőn. Úgy látjuk Marcsival, hogy az óvodás korú gyerekeknek nem nagyon van sportolási lehetőségük, és igazából mi ezeket a kisgyereket célozzuk meg. Nyáron és télen is velük foglalkozunk.

fotó: Kissport Facebook oldal

Nem csak síoktatással foglalkoztok majd, hanem úszni is tanítjátok a gyerekeket, illetve biciklizést és táborozást is terveztek számukra. Ezeknek az előkészítése hogy áll?

– Valóban úgy tervezzük, hogy nyáron lehet majd járni úszásra, biciklizni és táborozni is. Egyelőre viszont még csak tervezési fázisban vannak, mert a téli időszakban csak a sízés van, az mindenkit leköt. Amint lesz rá lehetőség, foglalkozunk az említettekkel is. Ugye most az uszodák sincsenek nyitva, tehát azt nem lehetne tanítani.

Sok helyen olvastam, hogy nem a versenysportra nevelés az elsődleges célotok, hanem a mozgást szeretnétek megszeretteti a gyerekekkel. De szeretnél a következő Miklós Edit a megtalálásában részt venni?

– Mindenképp jól esne, ha mi nevelnénk ki az új Miklós Editet, de inkább nem nevezném Miklós Editnek, hanem inkább egy új profi sportolónak. Biztos, hogy örülnék neki, de tény, nem az a célunk, hogy versenyzőket neveljünk, hanem az, hogy a gyerekekkel megszerettessük a sportot, kint legyenek a szabad levegőn.

Utánpótlás tekintetében úgy látom, hogy jó irányba haladunk Csíkszeredában, főleg amióta jégkorong akadémia is létesült. Szerintem most egy olyan időszak indult el, amikor több versenysportolónk lesz, mint az utóbbi pár évben.

Te nem szerepelsz a síoktatók között. Neked vannak olyan céljaid, hogy átad a tapasztalataidat?

– Szoktam segíteni oktatásban, de csak akkor, ha tényleg sokan vagyunk és szükség van rám. Rengeteg adminisztrációs feladat van, és azt a felét is el kell végezze valaki. Ha eseményeket szervezünk, mint most is, akkor azokat is én csinálom. A hétvégi világnap után a legközelebbi esemény, amelynek a megszervezésében a Kidssport részt fog venni, egy téli triatlon verseny februárban.

fotó: Kidssport Facebook oldal

Nemrégi a csíkszeredai Novák Károly Eduárdot nevezték ki sportminiszternek. Neki nemrég volt egy olyan kijelentése, hogy minden gyereknek meg kellene tanulni korcsolyázni és úszni. Ezt mennyire tartod megvalósíthatónak? Szerinted a sível is meg lehetne ezt valósítani?

– Mindenképp jó ötletnek tartom, és annak is nagyon örülök, hogy olyan miniszter került a székbe, aki tényleg ért a sporthoz. Az a lényeg: bár a gyerekeket kötelezni nem tudjuk, de ösztönözzük arra, hogy próbáljanak ki valamilyen sportot, és rendszeresen mozogjanak.

Én reménykedem, hogy egyszer eljön a sízésnek, illetve a sífutásnak is az ideje. Főleg Csíkszeredában, ahol adott a környezet is, hogy ezt megtanulják.

Úgy látom viszont, hogy előbb meg kell alapozni, létre kell hozni egy helyet, ahol megtanítanak síelni és sífutni. Ha megvan ennek az alapja, akkor biztos, hogy lesz arra is lehetőség, hogy bekerüljön a tantervbe. 

Miklós Edit
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális