2023. június 4. vasárnapBulcsú

Visszatekintünk 2020-ra: íme 5+1 „leg” a sport világából

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 18:08 GMT +2, 2020. december 29.

Ahogy az a karácsonyi ünnepek alkalmával lenni szokott, két szelet bejgli között végiggondoljuk az elmúlt évet.


Szerintünk túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy nagyon zsúfolt, helyenként nagyon szomorú, helyenként pedig euforikus éven vagyunk túl, olyan 361 nap áll mögöttünk, ahol a feje tetejére állt a világ és ezen keresztül természetesen a sport is. A következő „legeket” összefoglaló listánkban kiválogattunk néhány számunkra fontos momentumot. Ha kihagytunk valamit, akkor természetesen várjuk kommentben a kiigazításokat.


Az év sportszervezője: Covid-19

Enyhén ironikusan indul a listánk, de ki tagadhatná vagy cáfolhatná, hogy a koronavírus-járvány mindent borított? 2020-ban bizony (legalább) másfél hónapig szüneteltek a világ legnagyobb ligái, minden sport szenvedett (kivéve talán a sakkot, de a helyzet azért ott is rossz volt), a klubok jelentős bevételektől estek el, egyes csapatoknak konkrétan a megmaradást jelentette a tévés pénz a ligák újraindulásakor.

Nemcsak a bajnoki szezonok szenvedtek, hanem világesemények is elmaradtak, gondoljunk az eredetileg 2020-ra tervezett labdarúgó-Európa-bajnokságra, vagy akár a tokiói olimpiára. Mindkét eseményt jövőre halasztották és a jelek szerint meg is fogják tartani, ezzel együtt nehéz lenne biztosnak lenni bármiben is.

Bármi és minden, ami ebben az évben a sportvilágban történt, valahogy köthető a koronavírushoz, ezért is indokolt az elején említeni.

Legdöbbenetesebb döntése: Dan Petrescu menesztése

Itt van példának okáért rögtön Dan Petrescu menesztése. A CFR a tavalyi szezonban többfrontos háborút vívott, bajnok lett, a kis túlzással „csapágyasra” játszatott keretnek pedig nem volt ideje kipihennie magát, hiszen a COVID-19 miatt elmaradt a nyári szünet. A drasztikusan csökkentett regenerációs idő miatt sorban jöttek a sérülések, amit rendesen megszenvedett a CFR eredménylistája is, ez pedig Dan Petrescu állásába került. A három év alatt három bajnoki címet és Európa Liga-csoportkört felmutató edző talpára útilaput kötött a kolozsvári vezetőség. Bár Edi Iordănescu eddig nem teljesít rosszul, a véleményünk nem változott.

Év legnagyobb nyertese: a magyar futball

Amilyen rossz volt 2020 a sportoknak, olyan jó volt a magyar futballnak, gyakorlatilag mindent, de tényleg mindent elért a sportág, amit el lehet képzelni. A Ferencváros 25 év után először a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott, ez már önmagában elég lenne az örömhöz, és akkor még nem is beszéltünk a válogatottról


fotó: ©Laszlo Szirtesi /Getty Images Sport

A Marco Rossi által irányított együttes előbb kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra (zsinórban másodszor), majd behúzta a Nemzetek Ligája csoportot. Utóbbi azért nagyon durva, mert közvetlenül a sorsolás után (a kvartettben Szerbia, Oroszország és Törökország volt az ellenfele) a csoport utolsó hely elkerülése is bravúrnak tűnt. Ehhez képest a meggypiros mezes nemzeti tizenegy kulcsemberek nélkül verte Törökországot és úgy általában minden meccsen felülteljesített.

Legemlékezetesebb gólja: Szoboszlai Dominik Izland elleni találata

Ha a magyar válogatott idei teljesítményéről szót ejtünk, akkor egyszerűen nem lehet elmenni Szoboszlai Dominik mellett. A fiatal játékos hihetetlen fejlődésen ment át az elmúlt egy évben és a válogatottban is nagyszerűen futballozott, idézzük csak fel az Izland elleni húszméteres találatot.

A kedves olvasók biztosan tudják, hogy nagy gól és nagy gól között van különbség. Az igazán nagy gólok referenciaponttá válnak, ikonikus találat lesz belőlük, ilyen pl. Puskás visszahúzós csele után lőtt találat a 6-3-on, vagy Dzsudzsák Bukarestben lőtt bődületes szabadrúgásgólja.

Az embernek eszébe jutnak a képsorok, a hangulat és az eufória (vagy letargia), ami utána jött. Nos, Szoboszlai találata pontosan ilyen. Ebben a gólban minden benne van, amitől szeretni lehet a futballt, a merész vállalás, a fel nem adás, a helyzet pillanatnyi izgalma és a katarzis, amikor egyszerre önti el a tudatot a kijutás öröme, és hogy végre olyan stádiumban van a magyar labdarúgás, hogy nem kapja, hanem lövi a mindent eldöntő találatot az utolsó percekben.

Az év igazolása: Szoboszlai Dominik az RB Leipzig játékosa lesz

Úgy tűnik, Szoboszlai tarol a 2020-as „legeket” tömörítő írásunkban, de nem mondhatnánk, hogy ok nélkül, hiszen az Izland elleni győztes gólt is ő lőtte, no meg decemberi, RB Lipcsébe való igazolásával minden idők legdrágább magyarja is lett. 2020 elején még nem gondoltuk volna, de Szoboszlai két szintet tudott lépni egy év alatt, ez pedig fél Európa figyelmét felkeltette. A transzferrel most nem foglalkozunk részletesen, kimerítő elemzésünket ITT lehet elolvasni róla.

+1: Év kinevezése: Novák Károly Eduárd sportminiszter

A Lelátón nem foglalkozunk politikával, vagy politikai döntésekkel, azt azonban fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy mindig jó látni, hogy egy sportolót, aki mögött nagyon sok munka van, aki olimpiákat és világbajnokságokat járt meg és nyert, megbecsül a közösség, amiből jön. Novák Károly Eduárd Románia első magyar sportminisztere és az ő munkabírását ismerve a román sport csak nyerhet vele.

Borítókép: ©Laszlo Szirtesi /Getty Images Sport

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális