2021. január 22. péntekVince, Artúr

Nincs krízis! A CFR megverte a listavezetőt! - Videó

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 23:18 GMT +2, 2020. december 13.

Nem jött jókor a CFR számára a listavezető elleni meccs, az Európa Ligából csütörtökön drámai körülmények között távozó kolozsvári csapat nagyon nehéz időszak végén találkozott a FCSB-vel.


A hazaiak felállásában némileg meglepő módon, az elmúlt években szélső támadóként használt Deac a belső középpályán kapott helyet, csakúgy, mint a eddig nem sok meccset játszó Soares. A kolozsvári tízesnek nem ízlett a szerep különösebben, sok hibát követett el az előrejátékban, védekezésben azonban aranyat ért.

Három perc sem telt el a mérkőzésből az első cseréig, Edi Iordănescu Joca helyére Chipciut küldte a pályára, ez a csere még tervezett volt, a 8. perces azonban nem, a sérülést szenvedő Rondónt Vojtus váltotta. Ez taktikai szempontból érzékeny veszteség volt a regnáló bajnoknak, Rondón a tapasztalata mellett jó érzékkel vesz részt az összjátékban, ilyen erényeket Vojtus nem szokott csillogtatni.

A meccs jó iramban kezdődött, mindkét gárda igyekezett lerohanni ellenfelét, ez inkább a CFR-nek sikerült, komoly helyzetet azonban egyik csapat sem tudott kialakítani az első negyedórában. A 20. percben Chipciu jobb oldalról jövő lapos passza eljutott Vojtushoz, a csatár azonban 9 méterről jó helyzetből a kapu fölé lőtt. Ez volt a meccs első egyértelmű helyzete, de eddigre már nyilvánvaló volt, hogy Briceag a beadások megakadályozása terén nem áll a helyzet magaslatán a FCSB védelmének bal oldalán.

A CFR szép lassan ellenfele fölé tudott nőni, bár a FCSB középpályás védekezése halványan muzsikált, a mezőnyfölényből nem következett egyértelműen a helyzetek sokasága. Stratégiai szempontból meglehetősen érdekes, hogy a kolozsváriak hagyták kontrázni a bukaresti csapatot, hiszen a MoruțanMan duó képességei szinte csak erre a játéktípusra vannak kiélezve.

A 34. percben Miron az alkarját használta a Vojtus elleni, kapu előtti párharcban, Kovács István játékvezető pedig azonnal befújta a büntetőt. A tizenegyest Deac magabiztosan értékesítette, vezetéshez juttatva csapatát. A vezetéssel kapcsolatban meg kell említenünk Chipciu szerepét, aki egy olyan labdát fülelt le, amiért más nem is futott volna. Ez a hajtás jellemezte egész meccsen a román válogatott szélsőt, kár, hogy az akaraterőhöz nem társulnak kicsivel jobb döntések is a támadóharmadban.

A félidőben több gól nem esett, a FCSB-nek csak kontratámadásokkal volt esélye helyzetbe kerülni, a CFR felállt védelme ellen kis túlzással tehetetlen volt a fehér csapat, a hazai gárda számára viszont komoly fejfájást jelentett az első félidőben összeszedett 6 (!!) sárgalap.

A második játékrészben, ahogy azt várni lehetett, két sárgalapos játékost is lecserélt Edi Iordănescu, Soares helyére a nagyon tapasztalt védekező középpályás, Hoban jött, Susicot pedig Manea váltotta. A túloldalon támadócserére szánta el magát Petrea, Vînă helyett Coman játszott a második félidőre. Ez formációváltozást is okozott a FCSB-ben, mondhatjuk, hogy orrnehézzé vált a csapat, innentől nemigen engedhette meg magának a bukaresti gárda, hogy a labdabirtoklást átadja a hazaiaknak.

Az 55. percben komoly lehetőséghez jutott a FCSB, Florinel Coman lőhetett a tizenhatoson belülről, Bălgrădean azonban nagyot védett. Az 59. percben Denis Man felsőkapufát lőtt, ezekben a percekben egyértelműen a vendégcsapat dominált. A 65. percben Coman szabadrúgását Bălgrădean tolta ki a léc alól. A FCSB nyomasztó mezőnyfölénye nem akart szűnni, a vendégcsapat konstans veszélyt jelentett, Coman játéka rengeteget nyomott a latban támadóoldalon.

A 73. percben gyakorlatilag a semmiből gólt lőtt a CFR, Olaru pocsék passzt adott a védőharmadban, Costache szemfüles volt és elcsípte az átadást, megtolta a labdát Cristea mellett és mivel Crețu nem mert ellene szabálytalankodni, begyalogolt a tizenhatosba, ahol nagykönyvbe illő mozdulattal mattolta Vladot. A fiatal játékosnak volt még egy nagy helyzete a 84. percben, az viszont kimaradt, Vlad lábfejjel védett.

A meccs hátralevő része jó iramú volt, újabb találat azonban nem született, a CFR hatalmas győzelmet aratott az éllovas ellen, akinek az első helyébe is kerülhet ez a vereség, amennyiben a Krajova hétfőn legyőzi az UTA csapatát. Edi Iordănescu ennél sokkal jobb kezdésben nem reménykedhetett, kíváncsian várjuk a következő találkozókat. 


Liga1, alapszakasz, 13. forduló

CFR - FCSB 2-0 (1-0)

CFR: Bălgrădean - Susic (Manea 46.), Burcă, Vinícius, Camora - Deac (Păun 77.), Soares (Hoban 46.), Djokovic - Joca (Chipciu 3.), Rondón (Vojtus 8.), Costache
Cserepad: Sandomierski, Manea, Latovlevici, Hoban, Itu, Pereira, Chipciu, Păun, Vojtus
Edző: Edward Iordănescu

FCSB: Vlad - Crețu, Miron, I. Cristea, Briceag - Vînă (Coman 46.), Ov. Popescu (Perianu 58.), D. Olaru - Moruțan, Man, Oct. Popescu (Buziuc 72.)
Cserepad: Straton, Simion, Fl. Coman, Buziuc, Dumitru, Perianu, Oaidă, Pantea, Cană
Edző: Toni Petrea

gólszerzők: Deac (34. 11-esből), Costache (74.)

Borítókép: A tavalyi FCSB elleni meccsen készült, forrás: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális