2021. április 15. csütörtökAnasztázia, Tas

Gyenes Mani: A 2021-es Dakaron nem a Malle Moto megnyerése a cél

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 19:46 GMT +2, 2020. november 20.

Gyenes Manival beszélgettünk sérülésről, Dakarról, elvárásokról és egy kicsit a motorsport helyzetéről.


Gyenes Emánuelt, azaz Manit nem kell bemutatni az erdélyi sportrajongóknak. A szatmári fiatalember már hosszú évek óta szállítja a jobbnál jobb eredményeket a motorsportban, és mi tagadás, egyre magasabbra teszi a mércét. Mani Románia és Magyarország bajnoka enduróban és endurocrossban, az egyetlen motoros a világon, aki 17 Red Bull Romaniacs futamot fejezett be zsinórban (az utolsót novemberben), de a legnagyobb dobását  tavaly érte el, amikor a világ legnagyobb versenyén, a Dakaron megnyerte a Malle Moto kategóriát.

A Malle Moto, a kategória eredeti neve, abból ered, hogy a versenyzők csak egy dobozt vihettek magukkal, amit a francia „malle” szó jelöl. Ma már sokan az egyetlen igazi kategóriának tartják, hiszen ebben az osztályban a versenyzők nem vihetnek magukkal szerelői csapatot, mindent saját maguknak kell megcsinálniuk.A manapság már Original by Motul névre hallgató kategória egyre nagyobb népszerűségű, a rajongók szerint a szellemisége visszatér a motorsport és a Dakar tradicionális értékeihez. 
Az „egy ember és egy gép a sivatag ellen", ahogy Lyndon Poskitt fogalmazott egy interjú során, igazán romantikus elképzelés, ugyanakkor komoly vonzerővel is bír.
2018-ban a mexikói Baja Rally, amelyet a Kaliforniai-félszigeten rendeznek (a név a spanyol Península de Baja Californiából jön) úgy döntött, hogy szintén bevezeti a Malle Moto kategóriát. 

Gyenes Mani nemrégiben a Facebookon örvendeztette meg rajongóit, kiderült, hogy a január 3-án kezdődő 2021 Dakar Rally versenyen ismét szoríthatunk a szatmári versenyzőnek. Mani a 2021-es kiírásban ismét a Malle Moto kategóriában fog indulni, ennek apropóján  kerestük meg.


(kép: a szaud-arábiai pálya egy része forrás:Horacio Cabilla, Dakar 2021 Facebook)

Lelátó: Hogy érzed magad? Nagyon komolynak tűnt a sérülésed, száz százalékos leszel a versenyre?
Gyenes Mani: Igen, nagyon súlyos sérülést szenvedtem, a sípcsontom és a szárkapocscsontom is eltört a bokámban, négy és fél hónapig nem tudtam edzeni sem. Az első három hónapban a lábamat sem tehettem le a földre, jelentős idő maradt ki a felkészülésemből emiatt.
Sajnos azt kell mondanom, hogy nem leszek 100%-os a versenyre, a gyógyulási folyamat ilyen sérüléseknél elég hosszú.

L.:Milyen érzés címvédőként menni a Dakarra?
Gy.M.:Nagyon jó érzés címvédőként érkezni a versenyre, de sajnos közben azt is tudom, hogy nem fogom tudni megvédeni a címemet. Tudom, hogy mire vagyok képes, tudom, hogy mik a határaim és tudom, hogy azt a tempót, amit tavaly hoztam, idén nem fogom tudni diktálni.

L.:Miért neveztél mégis a Malle Moto kategóriában?
Gy.M.:Hát ebben az évben nem is nagyon volt más opció, inkább a versenyzés anyagi vonzata miatt döntöttem így, semmint sportszakmai szempontok okán. Ez egy rendkívül nehéz év a motorsportnak, és nem csak a motorsportnak, a szponzoroknak általában rosszul megy, emiatt sok versenyzőnek okoz nehézséget előteremteni a versenyzéshez szükséges költségeket.


(kép: Gyenes Mani a 2020-as Dakaron, forrás: Gyenes Mani Twitter)

L.:Milyen elvárásokkal vágsz neki a januári versenynek?
Gy.M.: Őszintén szólva nem hiszem, hogy pódiumon leszek. Számomra az a fontos, hogy legyek ott a versenyen, legyen meg a folytonosság és hogy végigmenjek.

L.:A koronavírus-járvány a felkészülésre is rányomta a bélyegét?
Gy.M.:A felkészülésre különösebben nem nyomta rá a bélyegét, de ahogy már említettem, az én felkészülésem a lábsérülésem miatt egyébként is nehézkesen alakult.

L.:Ismét össze fogsz csapni a tavalyi francia ellenfeleiddel?
Gy.M.:Nem, csak az egyikük nevezett. Benjamin Melot, a tavalyi ezüstérmes idén is ott lesz a mezőnyben, Florent Vayssade azonban nincs a nevezők listáján.

L.:Ha végignézel a mezőnyön, akkor szerinted kinek lehet esélye megnyerni a Malle Motót?
Gy.M.:Van egy olasz srác, Maurizio Gerini, 142-es rajtszámmal (Solarys Racing – a szerk.), na ő egy nagyon gyors versenyző. Tavaly 20. lett összetettben, most ő is a Malle Moto kategóriában indul. Szerintem neki komoly esélye lehet megnyerni ezt a ketegóriát.


(kép: Maurizio Gerini a 2020-as Dakaron összetettben 20. lett forrás: Maurizio Gerini Facebook)

Benjamin Melot tavaly is sok napon ment jobban, mint én, de nagy hibái is voltak, és ez szép lassan rárakódott az idejére. Ha ő kigyensúlyozottabban fog teljesíteni idén, akkor szerintem ott lesz a második helyen.

L.:Úgy érzed, hogy a Malle Moto népszerűsége nő? Úgy érzed, hogy fejlődik a Dakar?
Gy.M.: Úgy érzem, hogy a Malle Moto népszerűsége nő, ugyanakkor fejlődést nem lehet elvárni a Dakartól. Figyelembe véve a jelenlegi globális helyzetet, szerintem már az is nagy dolog, hogy egyáltalán megrendezik. Gondoljunk csak bele, hogy egy világjárvány közben a gazdaság visszaesik, hatalmas munkát jelent kevesebb pénzből megszervezni egy ekkora versenyt.

Jövő héten Franciaországba kell utaznom, hogy a motort feltegyük a hajóra, ezeket az „apróságokat” megszervezni egyáltalán nem könnyű. Szerencsére a Dakar szervezői segítenek, amiben csak tudnak.

L.: Végül de nem utolsósorban: még mindig a Dakar a szíved csücske?
Gy.M.:Igen, a sportágnak is ez a legnagyobb eseménye az adot évben, és számomra is ez az év fénypontja.

Borítókép: Gyenes Mani Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális