2021. március 1. hétfõAlbin

Nincsenek szavak a magyar futballra idén, Magyarország csoportelső a B-ligában!!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 00:10 GMT +2, 2020. november 19.

Magyarország kulcsemberei nélkül fogadta Törökországot a Nemzetek Ligájában, egy olyan csoport első helyéért, amiből a sorozat előtt mindenki kiesést várt.


Hihetetlen, páratlan, szenzációs. Nagyjából ezek a szavak jutnak eszünkbe, úgy a magyar válogatott idei teljesítményéről, mint Magyarország Törökország elleni szerdai győzelméről.

A magyar válogatott szerda este Törökország csapatát fogadta, és nem is gondolta volna senki, hogy komoly téttel bírhat a találkozó, hiszen Magyarországnak az utolsó fordulóban több pontot kellett szereznie a törökök ellen, mint a csoportelső Oroszországnak a csoportutolsó Szerbia ellen, ráadásul a helyzetet tovább nehezítette, hogy Marco Rossi csapatának szinte minden kulcsembere hiányzott. Gulácsi Péter és Willi Orbán visszatért Lipcsébe, Szalai Ádám Mainzba, ráadásul meg is sérült , az Izland ellen győztes gólt elérő Szoboszlai Dominik pedig Salzburgba utazott. Ilyen hiányzókkal „lehetetlen küldetésnek” tűnt több pontot szerezni, pláne, hogy Oroszországtól ilyen kulcshelyzetben mindenki győzelmet várt.

Az első félidőben látszott a két csapat közti különbség, a 29. percben Dibusznak kellett nagyot védenie, Sigér elhibázott felszabadítása után. Bár a labdabirtoklás a magyar válogatotté volt, mindent egybevéve jobban játszott Senol Günes csapata. Persze ez a döntetlen már akkor úgy tűnt, hogy elég lesz, hiszen Szerbia félidőig a földbe döngölte a Szbornaját, szünetben 4-0-ra vezetett Tumbakovic csapata, innentől Csercseszovék csak abban reménykedhettek, hogy a törökök nyernek Budapesten.

A második játékrészben a felforgatott magyar keret jobban játszott, az 58. percben jött a „menetrendszerű varázslat”, a magyar válogatott (ahogy három nappal korábban Szerbia ellen), a semmiből lőtt egy gólt. A középpályán szerzett labdát a magyar válogatott, majd Varga Kevin került helyzetbe, akinek lövését kapufára tudta menteni Günok kapus. A slusszpoén a kipattanóra érkező Sigér volt, aki Kabakot megelőzve lőtte a kapuba a labdát.

Inenntől fogva a magyar válogatott tudta, hogy a bravúros feljutás meglehet, a játék képe ehhez igazodott is. Ne szépítsük, a Gera Zoltán által irányított csapat beparkolta a buszt (nem annyira, mint Izland, de fölényben volt Törökország). A 95. percben aztán a magyar válogatott egy idei évre teljesen jellemző gólt lőtt Törökországnak, mintegy szimbolizálva és keretbe foglalva az év történéseit.

Jellemző, mert olyan játékos rúgta, akiről senki nem gondolta volna, hogy döntő faktor lehet, jellemző, mert a magyar válogatott olyan (pozitív) eredményt ért el, amire senki nem számított, jellemző, mert a gól gyakorlatilag az ellenfél hibájának a kihasználása.

Ezzel a sikerrel Magyarország feljutott az A-ligába, ahol jövőre a Nemzetek Ligájában is Európa legjobb csapataival fog megmérkőzni. Páratlan siker, amit a nemsokára érkező, magyar futballról szóló cikksorozatunkban elemezni fogunk. Addig marad az önfeledt ünneplés, és a fantáziálás a magasabb célokról, pl. a világbajnokságra való kijutásról.

NEMZETEK LIGÁJA, B-LIGA, 3. CSOPORT, 6. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG – TÖRÖKORSZÁG 2-0 (0-0)

MAGYARORSZÁG: Dibusz - Fiola, Lang, Szalai A. - Nego, Sigér, Nagy Á., Kalmár, Hangya - Nikolics, Könyves. 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Gera Zoltán helyettesíti a kispadon)

TÖRÖKORSZÁG: Günok - Sangaré, Kabak, Demiral, Erkin - Kahveci, Tufan, Tekdemir, Calhanoglu, Karaman - Tosun. 
Szövetségi kapitány: Senol Günes

GÓLSZERZŐK: Sigér (58.), Varga (90.+5.)

Borítókép: MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális