2024. március 29. péntekAuguszta

Varázslatos fordítás, Magyarország kijutott az EB-re!!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:44 GMT +2, 2020. december 29.

A magyar futball szempontjából az év legfontosabb eseményére csütörtök este került sor, amikor a magyar válogatott az izlandi nemzeti csapatot fogadta, az Európa-bajnokságra való kijutás reményében.


A mérkőzés előzményei fokozták a hangulatot, szinte minden napra jutott egy fontosabb hír. Először a magyar válogatott kulcsemberének Szoboszlai Dominiknak a szereplése volt kétséges, majd az is kiderült, hogy nézők nélkül játsszák a meccset . Az izlandiak oldalán sem volt minden rózsás, hiszen Traustason kiválása érzékenyen érinthette a szigetországiakat, csakúgy, mint Marco Rossi meccs előtti napon kiderült koronavírus-fertőzése.

A kezdők kihirdetésekor világossá vált, hogy egyik edző sem adta fel elképzeléseit, sem Marco Rossi, sem Erik Hamrén nem kockáztatott új felállással.

A 4. percben egy jobboldali szöglet után a védekező középpályásból jobboldali védővé avanzsált Pálsson fejelt kapura, Gulácsi viszont megfogta a földre pattintott fejest. A 10. percben egy fölösleges szabálytalanságot követett el a magyar védősor. A tizennyolc méteres szabadrúgást Gylfi Sigurdsson vállalta el, akinek a lövése tíz alkalomból kilencszer csemege lett volna Gulácsinak, a Lipcse hálóőre azonban hatalmasat hibázott és a feje fölött beejtette a labdát a kapuba.

A vendégek természetesen nem erőltettek semmit a vezetés után, Holender révén a 17. percben kaput találó lövésig jutott a válogatott. Talán fordulópont volt ez a megilletődötten kezdő fehérmezeseknek, hiszen innentől nagyjából csak a magyar válogatott támadott, több pontrúgást és jó fejest is láthattunk, miközben az izlandi válogatott nem volt igazán veszélyes. A félidő utolsó 15 perce úgy nézett ki, hogy a magyar válogatott birtokolta a labdát és közelharcot vívott minden egyes négyzetcentiméterért.

A teljes mezőnyfölényben játszó magyar válogatott a kitűnően játszó Nagy Ádám ritmusváltásaira és hosszú passzaira alapozta támadójátékát. A 42. percben Szoboszlai jutott szabadrúgáshoz, a löket azonban a kapu fölött kirepült a játéktérből, a 45. percben szintén a 20 éves középpályás eresztett el alattomos lövést, Haldórsson azonban védeni tudott. Fél perc múlva Gulácsi hatalmasat védett Sigurdsson lövésénél. Mindent egybevéve a magyar válogatott hátrányban ment a szünetre, a játék azonban minimum biztató volt.

A második félidő úgy folytatódott, ahogy az első véget ért, már az 51. percben egyenlíthetett volna a hazai csapat, a Sallai lövése azonban egy izlandi lábról a kapu fölé pattant. Sallai egyébként rendkívül aktív volt egész meccsen, őszintén szólva talán túlságosan is akarta a gólt, számos helyzetben választott lövést, akár rossz szögből is, passzolás helyett.

A 60. percben két fradistát cseréltek be Rossiék, Sigér Kalmár helyett, míg Lovrencsics Fiola helyén lépett pályára. A 65. percben komoly lehetőség adódott a magyar válogatott előtt, Szalai Ádám három embert tolt be az ötösön belülre, a labda Nagy Ádám elé került, aki centikkel maradt le a lövési lehetőségről. A 67. percben Botka lövése megpattant és a kapufához közel hagyta el a játékteret.


A 70. perc után az izlandi csapat játékának fő jellemzői kimerültek az időhúzásban, a lökdösődésben, és az alattomos faultokban, 20 perc alatt egyetlen kontrahelyzetre futotta tőlük, mondjuk az tényleg komoly lehetőség volt. A magyar csapat hosszú percekig szorította be ellenfelét a tizenhatosba, de a támadásokban nem sok átütőerő volt egészen a 88. percig.

És jött a 88.perc, amikor ez az undorító, focizni nem akaró, rúgdosódó, időhúzó izlandi válogatott megkapta, amit megérdemelt. A magyar válogatott ki tudja hányadik helyzeténél Loic Nego egyedül maradt, és kegyetlenül beverte a hosszúba. De még nem volt vége.

Nem volt vége, mert a 92. percben egy kontra után Könyves tanítani valóan vitte el a védőit, Szoboszlai befutott a labdával az üres területre és kivégezte Haldórssont és az izlandi válogatott összes Európa-bajnokságot érintő reményét.

Mindent egybevéve nagyon megérdemelt győzelmet aratott a magyar válogatott. Az izlandi válogatott talált egy potyagólt és onnantól semmi mást nem csinált, csak megpróbálta kihúzni a meccs végéig. 
Az izlandi válogatott megkapott mindent, amit megkaphatott a meg nem érdemelt potyagóllal, védekezhettek, kontrázhattak, mindent megtehettek, amiről a szakértők azt mondták, hogy az erősségeik közé tartoznak. És ezzel együtt is veszítettek, mert egyszerűen nem jobbak, mint a magyar válogatott, és ahhoz kétség sem fér, hogy az Európa-bajnokságra a két csapat közül a jobbik jutott ki. 

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ

MAGYARORSZÁG–IZLAND 2-1 (0-1)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics 61.), Kalmár (Sigér 61.), Nagy Á. (Nego 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics 72.) – Szalai Á. (Könyves 84.), Sallai. 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (Cosimo Inguscio helyettesíti)

IZLAND: Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson, Sigurjónsson, A. Gunnarsson, B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason. 
Szövetségi kapitány: Erik Hamrén

gólszerző: Nego (88.), Szoboszlai (92.) ill. Sigurdsson (11.)

Borítókép: Magyar Labdarúgó Szövetség

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális