2021. szeptember 20. hétfõFriderika

Kikapott a CFR, nincs már veretlen csapat a Liga1-ben

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 23:53 GMT +2, 2020. november 01.

Liga1 9. fordulójában a két hét alatt ötödik meccsét játszó hullafáradt CFR a Gaz Metan együttesét fogadta.


Dan Petrescu csapata a múlt héten három pontot hozott a meglepetésre Clinceni ellen veszítő Craiován, Cristiano Bergodi csapata ezen a héten azonban nem bukott, 1-0-ra felülmúlta idegenben a büntetőt is hibázó Hermannstadt együttesét.

A medgyesi gárda az elmúlt évekhez képest visszafogottan teljesít, nyolc forduló alatt mindössze hét pontot gyűjtött, ráadásul az elmúlt öt találkozón egyetlen egység árválkodik a neve mellett. „Mikor ha nem most?”, kérdezhette magától a kolozsváriak trénere, és hét (nem elírás!) helyen változtatott a hét közben a Young Boys ellen döntetlent játszó csapaton. A szezon során másodszor Sandomierski kezdett Bălgrădean helyén, szintén másodszor került a kezdőbe Luis Aurelio, és frissen debütált a 34 éves Iasmin Latovlevic. A védelem megbontása ezúttal nem pihentetés, hanem sérülés miatt volt indokolt, a csapat kulcsvédője Vinícius a válogatott szünetig már nem fog pályára lépni Dan Petrescu szerint.

A 7. percben fantasztikus összjátékot produkált a Deac – Itu – Pereira trió, a lövés azonban elakadt egy védőben. Az ellenfél tizenhatosán belül is visszaszerezte a labdát a CFR (!), a Medgyes pedig faultolt. A 17 méteres szabadrúgást ezúttal a trió francia tagja végezte el, a lövésre nem ért oda fejelő játékos, de a labda így is csak centikkel kerülte el a kapufát. A 9. percben egy rövid szögletet végzett el a hazai alakulat, Ciobotariu azonban lemaradt a kapu előtt elszálló labdáról. A 13. percben Deac rohant el a jobbszélen, tökéletes passzt adott Debeljuhnak, aki két méterről, senkitől sem zavartatva a kapu fölé tüzelt.

A CFR sokkal jobb volt, a szereléseik azonban rendre lapot kaptak, 15 perc alatt három sárgát is kapott a hazai gárda. A Gaz Metan korán lecserélte Ciocant, helyére Valente jött, az addig balszélsőt játszó Ze Manuelt pedig átküldte jobb oldalra Jorge Costa vezetőedző. Amint az nyilvánvaló, a cserével a medgyesi tréner az elsőmeccses Latovlevici-re akart nyomást helyezni, a rutinos szélsővédő azonban nem hatódott meg különösebben a feladattól.

A 21. percben Dumitru Cardoso lőtt fölé egy passzt, ez volt a vendégek első komolyanvehető akciója, ezután azonban jött még több is, a támadóharmad közepén túl sok területet hagyott a CFR. A 28. percben egy tizenhatos előterében eladott labdára a középre húzódó Ze Manuel csapott le, kitűnő helyzetfelismerésének köszönhetően a Sepsi exjátékosa, Ronaldo Deaconu került nagy helyzetbe, és lőtt hatalmas gólt. A kitűnő első 20 percet produkáló CFR hátrányba került. A Gaz Metan természetesen kontrajátékra készült a regnáló bajnok ellen, így a vezetés megszerzése több szempontból is rendkívül kényelmes helyzetbe juttatta a csapatot.

Bár a CFR-nek voltak lehetőségei és több mint féltucat szögletet is rúghatott, az első félidőben nem tudott kiegyenlíteni. A félidei hátránynak az egyik oka a befejezésekben és a kulcspasszok pontatlanságában keresendő, nagyobb összpontosítással kis túlzással kétszer ennyi kaput találó lövésre is szert tehetett volna Dan Petrescu csapata. A 40. percben Deacot egy vádlira kapott rúgás miatt ápolni kellett, ráadásul Itu sárgalappal is nagyon fizikális játékot mutatott, így a kolozsváriaknak sok problémát kellett a szünet alatt kijavítani. 

A második félidőre, ahogy azt várni lehetett, a CFR kettőt is cserélt, a sárgalapos Itut Păun váltotta, Susic helyére pedig Burcă jött, ennek következtében Manea végre saját posztján, vagyis szélsővédőként játszhatott. A második félidőre a CFR rendkívül érdekes taktikát választott. Annak ellenére, hogy a hátrányban levő favoritok általában növelni igyekeznek a tempót, a CFR inkább csökkentette. Ennek eredményeképp megnőtt a passzpontosság és presszing időtartama, a Medgyes jóformán nem tudott kijönni a saját térfeléről a második játékrész első 15 percében.

A 60. percben gyakorlatilag a szezon mákolását mutatta be a Gaz Metan, mikor jóformán először elértek a támadóharmadba, Dumitru Cardoso egy szemre harminc méteres lövést eresztett meg, ami egy játékoson megpattant és irányt változtatott, teljesen becsapva ezzel Sandomierskit. Az érdemtelen kétgólos hátrányra Dan petrescu Rondón és Costache becserélésével reagált, a venezuelai a halványan futballozó Djokovicot váltotta, Costache pedig Debeljuh helyére lépett.

A 67. percben szépített a CFR, a bíró azonban les címén nem adta meg a találatot. A döntés felháborító, a visszajátszáson egyértelműen látszik, hogy nem volt les, Valente játékban tartotta Costachet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Păunnak is volt egy legalábbis visszanézést igénylő tizenegyeshelyzete, egyértelművé válik, hogy a román ligában egyre nagyobb szükség van a videobíróra, a bírói kar színvonala nem elég a meccsek gond nélküli levezényléséhez. 

A találkozó végét a Gaz Metan védekezés mellett időhúzással töltötte, rengeteg ápolást kértek a játékosok, szinte minden második akció azzal végződött, hogy egy játékos a földön feküdt. Az utolsó negyedórában Costache és Rondón is nagy helyzetet hagyott ki, mindketten üresen lőhettek, illetve fejelhettek kapura, betalálni azonban egyikük sem tudott. 

A CFR a 91. percben szerezte meg a teljesen és többször is megérdemelt szépítő találatot, Ciobotariu talált be egy kapu előtti kavarodás végén. 

Összegezve a látottakat a CFR taktikai szempontból nem játszott rossz meccset, a befejezésekkel viszont komoly gondok adódtak. Nyilvánvaló, hogy a sérülések és az erőltetett menetrend rányomja bélyegét a csapat formájára, ennek következtében a medgyesi gárda ellen szenvedte el szezonbeli első vereségét (a Dinamo Zagreb ellen büntetőkkel esett ki a csapat). Az Európa Ligában való menetelésnek a nyertese a Gaz Metan, amely érdemtelen győzelmet aratott egy nála jobb csapat ellen.

Găman játékvezető tevékenységéről mindent elmond, hogy rengeteg meccset befolyásoló hibáját tetézendő nem engedte a CFR-t elvégezni az utolsó szögletet, hanem lefújta a meccset. 

A következő fordulóban a CFR a Fc. Arges ellen játszik idegenben, addig viszont van még egy fellépése a Petrescu-legénységnek, csütörtökön a Stadio Olimpicóban játszik az AS Roma ellen. 

Liga1, alapszakasz, 9. forduló

CFR - Gaz Metan 1-2 (0-1)

CFR: Sandomierski - Susic, Manea, Ciobotariu, Latovlevici - Itu, Luis Aurelio, Djokovic - Deac, Debeljuh, Pereira
Cserepad: Bălgrădean, Burcă, Camora, Hoban, William Soares, Păun, Costache, Carnat, Rondón
Edző: Dan Petrescu

GAZ METAN: Buzbuchi - Romeo, Larie, Matias, Velisar - Alceus, Santos da Silva – Ciocan (Valente 15.), Deaconu, Oliveira - Cardoso
Cserepad: Pleșca, Trif, Horj, Paul Costea, Loembet, Horșia, Sambu, Smola, Valente
Edző: Jorge Costa

gólszerző: Ciobotariu (91.) ill. Deaconu (21.) Dumitru Cardoso (60.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális