2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Győzelemmel kezdett a CFR az Európa Ligában!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 23:09 GMT +2, 2020. október 22.

Csütörtök este a CFR is megkezdte az európai kupaszereplést. A Liga1 bajnokának Bulgáriában volt jelenése, ahol a CSKA Szófia vendége volt.


Csütörtök este a CFR is megkezdte az európai kupaszereplést. A Liga1 bajnokának Bulgáriában volt jelenése, ahol a CSKA Szófia vendége volt.

Korántsem kapott könnyű csoportot a kolozsvári gárda az Európa Ligában, hiszen a szófiai csapat mellett a svájci Young Boys és a sztárcsapat AS Roma is a kvartett tagja, Dan Petrescu mégis arról beszélt a sorsolás után, hogy a cél a továbbjutás a csoportból.

A bulgáriai találkozón régen látott ismerősként vett részt a szurkolói gárda, Románia déli szomszédjában a járványügyi intézkedések kicsit másképp működnek.

A hazaiak egyértelműen jobban kezdték a találkozót, Yomov már a harmadik percben kaput találó lövéssel kínálta a résen levő Bălgrădeant. A nyomás a védés után sem csökkent, a kolozsvári hálóőr hibája után Sowe kerüt helyzetbe, Hoban tisztázása mentette meg a szitut. A harmadik kapura tartó lövést Sankaré eresztette el, Bălgrădean könnyedén fogta, ami viszont komoly aggodalomra adott okot, hogy ez már a harmadik lövés volt, és még nem telt el tíz perc a találkozóból.

Dan Petrescu csapatának a következő húsz percben sikerült konszolidálnia a játékot, bár Sowe révén ismét veszélyeztettek a hazaiak, azonban a CFR játékában is benne volt a gól, elsősorban Păun volt nagyon aktív ebben az időszakban. Az utolsó negyed óra ismét a hazaiaké volt, nyomasztó mezőnyfölényt sikerült kialakítaniuk, a Vasutasok még a félpályáról is alig tudtak kijönni a játékrész utolsó öt percében.

A félidei statisztikák szerint komoly különbség volt a két csapat között, a CSKA 64.5%-ban birtokolta a labdát, és 80%-kal passzolt, miközben a CFR csak 63%-kal, ennek eredményeképp 10 lövésből 4 talált kaput a hazaiak oldalán, miközben a túloldalon ez az arány 4/1. A fentiek fényében és Dan Petrescut ismerve világos volt, hogy a második negyvenöt percre egy „másik CFR” fog kijönni.

Mindössze nyolc perccel a szünet után szögletet rúghatott a vendég gárda, Rondón pedig üresen maradt két védő között és könnyedén fejelte a labdát a kapuba. A CFR defenzív üzemmódra váltott a gól után, a bolgár szurkolók hangosan énekelve bíztatták csapatukat, a játékosaikat pedig nagyjából az idegösszeomlás környékezhette, de nincs ezzel semmi baj, ez az Európa Liga, nem babazsúr.

A 74. percben eldőlt a meccs, Youga ostoba módon a büntetőterületen belül faultolta a kapunak háttal álló Debeljuhot, a török játékvezető pedig befújta a büntetőt. A labda mögé az idén kihagyott tizenegyesek ellenére ismét Deac állt, ám ezúttal nem hibázott, 2-0-ra vezetett ezzel a vendégcsapat.

A meccs hátralevő részében egy becsületből hajtó, de hitét vesztett hazai csapat próbált támadni, a próbálkozásokat könnyűszerrel semlegesítette a kolozsvári csapat. 

Mindent egybevéve még ha nem is volt jobb a teljes 90 perc alatt, megérdemelt győzelmet aratott a CFR. Dan Petrescu csapata két dologban múlta felül ellenfelét, egyrészt abban, hogy mentálisan erős tudott maradni elejétől végéig, másrészt, hogy bármit is lépett az ellenfél tudott rá reagálni. A bolgárok Sankharé - Sow kettőse meglepően jól futballozott, rájuk figyelni kell a visszavágón is, de annyira nincs sok fegyvere ennek a CSKA Szófiának, hogy ez megoldhatatlan problémát jelentene. 

A CFR a jövő heti Young Boys elleni hazai meccsig biztosan vezeti a csoportját, hiszen a négyes másik találkozóján a Róma hátrányból verte meg 2-1-re a svájci alakulatot. 

Európa Liga, csoportkör, 1. forduló

CSKA Szófia – CFR Kolozsvár 0-2 (0-0)


CSKA Szófia: Bussatto - Vion, Antov, Mattheif, Mazikou - Youga, T. Rodrigues (Beltramé 81.) - Sinclair (Keita 63.), Sankhare (Ahmedov 71.), Yomov (Henrique 80.) - Sowe 
Cserepad: Evtimov - Geferson, Henrique, Beltrame, Zanev, Keita, Penaranda, Turitsov, Ahmedov
Edző: Stamen Belchev 

CFR: Bălgrădean - Susic, Vinícius, Burcă, Camora - C. Deac (Chipciu 78.), Hoban, Djokovic - A. Păun (Pereira 83.) - Rondón (Carnat 88.), Debeljuh (Vojtus 87.)
Cserepad: Sandomierski - Manea, Omrani, Pereira, Ciobotariu, Latovlevici, Chipciu, Vojtus, Cestor, Itu, Joca, Cârnaț
Edző: Dan Petrescu

gólszerző: Rondón (53.) Deac (74. 11-esből)

Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális