2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Rafael Nadal tornagyőzelme és a Roland Garros labdabotránya

Lőrinczi Csaba utolsó frissítés: 14:15 GMT +2, 2020. október 16.

Háttéranyagunk a Roland Garros körül kialakult ellentmondásos helyzetet tárja fel.


A spanyol Rafael Nadal saját rekordját tovább javítva 13. alkalommal nyerte meg a Roland Garrost a múlt vasárnapi döntőben, ahol három szettben nagyon könnyedén és ellentmondást nem tűrően (6:0, 6:2, 7:5) győzte le a világelső Novak Djokovicsot. Tette mindezt úgy, hogy szerb ellenfele a lehető legjobb formában várta a finálét, ebben a szezonban 37/1-es győzelmi mérleggel büszkélkedhetett és egyetlen vereségét is leléptetés miatt szenvedte el a US Open nyolcaddöntőjében.

A spanyol salakkirály 99/2-es győzelmi mutatóval rendelkezett a francia nyílt teniszbajnokság döntője előtt, és ez egyben azt is jelentette, hogy amennyiben nyer a Roland Garros fináléjában, éppen a századik győzelmével állítja be Roger Federer 20 GS-győzelmet számláló rekordját. Mint tudható, Rafael Nadal szettveszteség nélkül, 7 mérkőzésen 7 darab 3-0-ás győzelemmel nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokságot. 

 Az előzőekben említett roppant könnyed győzelmek tudatában érdemes megemlékezni arról, hogy a francia nyílt teniszbajnokság előtt a spanyol sztárjátékos nagyon erős kritikákkal illette a tornán használt teniszlabdákat lecserélő Roland Garros-szervezőket. Ugyanis az történt, hogy az előző tornákon használt Babolat-labdákat Wilson-labdákra cserélték le. Erre a labdacserére reagált kritikusan Rafael Nadal és mondta, hogy alkalmatlan és veszélyes a torna új labdája.

Kívülről ez annak látszik, aminek: egy nagyon eredményes és nagyon népszerű sztárteniszező elmondja véleményét azokról az új teniszlabdákról, amelyekkel kénytelen lesz játszani a Grand Slam-tornán. A valóság ennél jóval árnyaltabb, hiszen úgy is fogalmazhatnénk, hogy a franciaországi Lyon városban székelő Babolat cég által (is) szponzorált Rafael Nadal kritizálta a Babolat cég Babolat márkájú teniszlabdáit lecserélő Roland Garros-szervezőket.

Ezt a dolgot akár úgy is el lehet képzelni, hogy a labdacsere miatt hatalmas presztízs-, és pénzveszteséget elszenvedő Babolatnál úgy döntöttek, hogy nem az ismeretlen Jorge Sanchez, Jean Gascogne vagy egyéb másik - a nyilvánosság számára ismeretlen - alkalmazottjuk fog reklamálni emiatt, hanem ha már rengeteg pénzt fizetnek évente Rafael Nadalnak, akkor megkérik a sok-sok millió rajongóval - azaz hatalmas nyilvánossággal - rendelkező sztárt, hogy nyilatkozzon elmarasztalóan az új teniszlabdáról. Természetesen nem azt akarjuk sugallni, hogy Nadal nem gondolta komolyan amit mondott, de úgy gondoljuk, hogy a teljes igazsághoz ez az adalék is hozzájárul. Ahogy az is, hogy más játékosok is kritizálták, vagy éppen dícsérték a játékszert. Danyil Medvegyev úgy gondolta, hogy a játékstílusának segíthet az új konstrukció, Dominic Thiem finoman kritizált, ő azt nyilatkozta, hogy kár volt váltani mert a régi labda tökéletes volt. Jóval sarkosabban fogalmazott a Nishikori ellen az első körben 5 szettben vesztő Dan Evans. Az angol játékos szerint néhány labda olyan rossz volt, hogy a kutyájának sem adná oda hogy rágcsálja.  

A francia nyílt teniszbajnokság előtti egyik sajtótájékoztatóján Rafael Nadal elmondta, hogy alkalmatlan és veszélyes a torna új labdája, majd pedig - mint aki jól végezte a dolgát - azzal a szerinte alkalmatlan és veszélyes labdával ripityára verte a teljes mezőnyt, ideértve a regnáló világelsőt, és szettveszteség nélkül nyerte a 20. Grand Slamjét 24 évesen. Még jó, hogy nem azokkal a labdákkal játszottak, amelyek „alkalmasak” a játékra, a végén még game-et sem vesztett volna és unalomba fullad a Roland Garros.

Borítókép: Rafael Nadal Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális