2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Az elmúlt 30 év legfontosabb európai kupameccse vár a Ferencvárosra szerda este

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 11:48 GMT +2, 2020. szeptember 23.

A Ferencváros a magyar futballtól egy bő évtizede nem látott bravúrt készül végrehajtani.


Ahogy az elmúlt hetekben megírtuk, a Ferencváros (nem csak) magyar csapatokhoz képest mutat be hihetetlen menetelést a 2020-21-es Bajnokok Ligája selejtezőiben. Eddig három bajnokcsapatot búcsúztatott a zöld-fehér gárda, a svéd Djurgarden mellett a skót Celtic és a horvát Dinamo Zagreb is a magyar bajnok áldozatául esett.

Hogy ez miért nagy dolog? Mert a majdnem 100 millió eurós kerettel rendelkező skótok négyszer, míg a 80 millió eurós keretű horvátok ötször jutottak a BL főtáblájára az elmúlt 10 évben, miközben az összes magyar csapatnak ez kétszer sikerült a Bajnokcsapatok Európa Kupája 1992-es megreformálása óta. A skót, vagy a horvát klubfutball nem mérhető magyar mércével, most mégis mindkettő bajnoka az Európa Ligában vitézkedik, mert a magyar bajnok kiejtette őket.

Emellett érdemes megnézni azt a bizonyos két magyar szereplést a BL-ben, mert a jelenlegi és az akkori teljesítmény nemigen mérhető össze.

Először az 1995-96-os szezonban sikerült magyar csapatnak kivívnia a csoportkörben való szereplést, Hrutka és a rendszerváltás óta általunk legjobb magyar játékosnak tartott Lisztes fémjelezte Ferencváros, idegenbeli 0-1 után, hazai pályán 1-1-et ért el az Anderlecht együttese ellen, és most nem a selejtezők PlayOff körét írtuk le, hanem a teljes selejtezősorozatot.

A második alkalom a 2009-10-es szezonban volt, ezúttal a Debrecennek sikerült a bravúr. Az első körben a svéd bajnok Kalmart búcsúztatta Herczeg András csapata, bár rezgett a léc, hiszen az első meccset ugyan 2-0-ra tudta nyerni a Loki a visszavágón egygólos vezetésről 3-1-re kapott ki, azaz csak idegenben rúgott góllal ment tovább.
A második körben az európai vicckategóriának számító észt Levadia Tallint búcsúztatták kettős győzelemmel (0-1, 1-0), majd az utolsó körben az azóta már megszűnt Levski Szófia csapatát győzték le, újfent kettős győzelemmel (2-0, 1-2). Érdemes megjegyezni, hogy a főtáblához az kellett, hogy a Debrecen minden sorsoláskor kerülje el az Olympiakost, a Red Bull Salzburgot, a Dinamo Zagrebet, és az Fc Koppenhágát (vagy a Partizan Belgrádot búcsúztató APOEL Nicosiát).

Természetesen eszünk ágában sincs bagatellizálni a magyar klubfutball elmúlt harminc évének két BL-kvalifikációja értékét, vagy a mögöttük levő teljesítményt, de nem árt kicsit kontextusba helyezni a történetet. Eddig akkor sikerült BL-főtáblára jutni, amikor vagy egy kiugróan tehetséges generációnak kellett egyetlen párharcot vívni, vagy Fortuna istenasszony megajándékozta a klubot a legkönnyebb sorsolással.

A körülményeket figyelembe véve pont attól olyan nagy dolog a Ferencváros selejtezős szereplése, hogy nem csak egy csapatot, és nem csak a „szerencsés” sorsolásnak köszönhetően vert meg, hanem nála magasabbra jegyzett, előrébb tartó futballkultúrák bajnokcsapatait le tudta győzni. A jelen állás azonban minden józan számítás szerint egy félkész állapot, az Európa Liga csoportköre ugyan már megvan, az i-re a pontot azonban a már bemutatott Molde legyőzése tehetné fel.

A tavalyi norvég bajnok elleni továbbjutás nemcsak azt jelentené, hogy hosszú idő után magyar csapatot láthatunk a BL főtábláján, hanem azt is, hogy amit az elmúlt években a Fehérvár Fc és a Ferencváros Európa Ligában elért 7 pontja sugallt, az valóság, a magyar futball külföldi tudásimportja működő stratégia, a magyar futball pedig fejlődik.

A Ferencváros idegenben kezdi a PlayOff-kört, az első meccsre a moldei Aker Stadionban kerül sor szeptember 23-án, szerda este 22:00 órakor. A visszavágó szeptember 29-én lesz Budapesten.

Borítókép: Ferencváros Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális