2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Pazar meccsen nyerte zsinórban harmadik bajnoki címét a CFR!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 23:20 GMT +2, 2020. augusztus 03.

Bár a bajnokságoknak nincs igazi döntője, a Román Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy felrúgja a szabályt és az izgalmakat elnézve, ez igazán nem volt rossz ötlet.


Normális esetben úgy kezdődne ez az írás, hogy „a Liga1 10. fordulójában”, de az a helyzet, hogy ez hétfő este nem számított, hiszen a Román Labdarúgó-szövetség órákkal a meccs előtt úgy döntött, hogy kupastílusban, hosszabbításokkal és tizenegyessel dönti el a bajnoki cím sorsát.Természetesen ez a húzás minden előzetes elvárást és felmérést borított, alapjaiban határozva meg a csapatok hozzáállását.

A CFR két okból sem várta túl jó előjelekkel a találkozót, egyrészt Dan Petrescu vezetőedző egészségügyi okok miatt nem ülhetett a kispadon, helyette Valeriu Bordeianu vezette a kolozsvári mozdonyt, másrészt a kitűnő formában futballozó és a FCSB ellen gólt jegyző Susicot az utolsó pillanatban ki kellett venni a kezdőtizenegyből, helyette Burcă lépett pályára.

Dacára a kezdeti óvatoskodásnak, már a tizedik percben gólt láthattunk, az ex-kolozsvári Dan Nistor remekbeszabott lövése a CFR kapujának jobb alsó sarkában landolt. A gól megzavarta a CFR-t, a Craiovának több kisebb-nagyobb helyzete is akadt a következő percekben. A krónikához az is hozzátartozik, hogy Omranit felrúgták a tizenhatosban, Hațegan játékvezető sípja azonban néma maradt. 

A 20. percre nagyjából stabilizálódott a meccs, a CFR enyhe mezőnyfölényben játszott, a kolozsváriak jórészt a bal oldali beadásokat erőltették, de túl sok siker nem koronázta erőfeszítéseiket. A támadásban jól mozgó Vlădoiu mellett még be tudtak adni, ám a labda ritkán ért a középen helyezkedő támadókig.

Ami nem sikerült akcióból a támadóknak, az sikerült pontrúgásból egy védőnek. A 36. percben egy jobb oldali szöglet eljutott Paulo Viníciushoz, a 35 éves belsővédő pedig megszerezte az 5. gólját is ebben a bajnokságban.

A 38. percben hatalmas helyzet adódott a Craiova előtt, ismét Nistor lehetett volna eredményes, de okos gurítása milliméterekkel a kapufa mellett ment el. Egy perccel később a kolozsvári gárda lőhetett volna gólt, azonban ez is kimaradt. A 40. percben a CFR nem kapott meg egy tizenegyest, a magához képest halvány első 30 percet produkáló Deac lövése elakadt Vătăjelu karján a Craiova tizenhatosában, Hațegan játékvezető azonban továbbot intett.

A félidő vége a CFR-é volt, az utolsó helyzet Rondóné volt, akinek csak be kellett volna lőnie három méterről Omrani okos, lapos passzát, Pigliacelli azonban hihetetlen reflexmozdulattal védett.

A második félidő első megmozdulásaiból már látszott, hogy a kolozsváriak nem „ragadtak az öltözőben”, mindössze három perccel a játékrész megkezdése után Deac lőhetett jó szögből és jó távolságról szabadrúgást, a labdát azonban nem sikerült a felugró sorfal alatt kapura lőni.

Az 56. percben góllá érett a CFR nyomása, Deac pazar beadásánál Bolit teljesen üresen hagyta a nevetséges hibákat elkövető Vlădoiu-Cosic páros, így a kolozsvári gárda újfent egy belsővédő fejeséből szerzett gólt. Bár a meccs elején a beadásokkal operáló támadójáték rossz ötletnek tűnt, mindent egybevéve kitűnően átgondolt stratégiát dolgozott ki a regnáló bajnok edzői stábja erre a találkozóra.

A CFR-nek több lehetősége is lett volna növelni az előnyt, a lövéseket azonban a leggyakrabban elhibázták, vagy Pigliacelli kezébe lőtték.

A 77. percben eldőlt a találkozó, Cosic lerántotta Viníciust a tizenhatoson belül, Hațegan viszont ezt már nem nézte el és a tizenegyespontra mutatott. Ciprian Deac két gólpassz után elvállalta a büntetőt és jó szokásához híven nem is hibázott, így nagyjából negyedórája maradt a hazai csapatnak az egyenlítésre. 

A krajovai csapat Baiaram becserélése után sokkal veszélyesebb volt, a mindössze 17 éves játékos okosan és kreatívan focizott, kiváló labdákat adott, többek közt Vlădoiunak. Természetesen ez nem volt elég ahhoz, hogy a CFR védelmét mattolni tudják, így a bajnoki döntőt imponáló magabiztossággal húzta be a CFR.


(fotó: CFR Facebook)
Mindent egybevéve a CFR teljesen megérdemelten nyerte meg a meccset és a bajnokságot is. Fantasztikus szezonon van túl Dan Petrescu együttese, amely úgy tudott idén diadalmaskodni a Liga1-ben, hogy közben szenzációs teljesítményt nyújtott az Európa Ligában.

LIGA1, 2019-2020, döntő

Universitatea Krajova - CFR Kolozsvár 1-3 (1-1)

Krajova: Pigliacelli – Vlădoiu, Cosic, Acka, Văteljelu – Nistor, Mateiu (Ivanov 75.), Cicâldău – Bărbuț (Ivan 59.), Koljic, Mihăilă (Baiaram 75.)
Cserepad: Popescu, Mitran, Bălașa, Ivanov, Qaka, Ivan, Vangenin, Baiaram, Nițu
Edző: Cristiano Bergodi

CFR: Arlauskis – Burcă, Vincius, Boli, Camora – Itu (Costache 65.), Bordeianu (Aurelio 85.), Deac – Omrani (Pereira 85.), Rondon (Hoban 65.), Joca (Chipciu 8.)
Cserepad: Rus, Cestor, Susic, Hoban, Luis Aurelio, Chipciu, Pereira, Petrlia, Costache
Edző: Valeriu Bordeianu

Gólszerzők: Nistor (10.) ill. Vinícius (36.), Boli (56.) Deac(77. 11-esből)


Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális