2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

A CFR lesz a bajnok, ha lefújják a bajnokságot?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 15:46 GMT +2, 2020. július 24.

Egyre több a fertőzött a Liga1-ben, a szövetséget hajtja az UEFA, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a jelenlegi helyzetről.


Előzmények

Románia egyre rosszabb állapotban van, a fertőzöttek száma napról napra nő, ez pedig rányomja bélyegét mindenre, ami alól nem kivétel a labdarúgás sem. Az elmúlt egy hétben kis túlzással teljes káosz alakult ki a Liga1-ben, kezdődött mindez a Dinamo háza táján hat fertőzöttel, majd folytatódott a listavezető Universitatea Craiovánál . Néhány napja a regnáló bajnok CFR-ről derült ki, hogy fertőzött játékosa van, el is halasztották miatta a FCSB elleni rangadót, majd újabb öt esetről számoltak be híradások, ezt követően a csapat 52 éves sikeredzőjéről, Dan Petrescuról derült ki, hogy elkapta a kórt, július 24-én pénteken pedig több, mint húszfősre nőtt a címvédő fertőzötteinek száma.

Érdekes, hogy a krajovai csapat már a saját esetei előtt az aktuális évad felfüggesztését kérte a Dinamóval együtt , persze ennek lehet némi köze ahhoz, hogy játék nélkül lehettek volna bajnokok. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a Román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) természetesen nem tett eleget a kérésnek, próbálták izolációval és karanténnal kihúzni az egyre rosszabbá váló helyzetet.

Miért nem lehet egyszerűen lefújni a bajnokságot?

A karantén vége előtt megkérdeztük Hadnagy Attilát a Sepsi OSK sportigazgatóját, hogy mit szeretne jobban, ha lefújnák a bajnokságot, vagy ha folytatódna. Az elöljáró elmondta, hogy a TV-s pénzek elmaradása rossz helyzetbe (esetenként csődközeli állapotba?) sodorna klubokat, hiszen a Liga1 csapatai költségvetésének jelentős hányadát teszi ki a követítésekből befolyó pénz.

Hogyan lehetne folytatni?

A román szövetségnek és a ligának nem csak a szurkolók és a csapatok felő vannak kötelezettségei, hanem az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) felé is. Mivel az európai klubfutball menetrendje idén a járvány miatt hónapokat csúszott és felborult, az UEFA augusztus 3-át tűzte ki végső dátumnak a bajnokságok lezárására, és az európai kupaindulók meghatározására. Ez a dátum sokáig tarthatónak tűnt a Liga1-ben, mára azonban kiderült, hogy nem az, hiszen a CFR több mint 20 fertőzöttjének izolációba kell vonulnia, ami azt jelenti, hogy a következő 10 napban az első kerettel biztosan nem fognak három mérkőzést lejátszani.

A meccseket akkor fogják tudni megrendezni, ha a bajnoki címért küzdő kolozsvári gárdát (akinek most edzője sincs) arra kényszerítik, hogy ifijátékosokkal pótolja a hiányzó kulcsjátékosokat. Ebben az esetben természetesen a bajnoki versenyfutásról nincs értelme beszélni és az is kérdés, hogy ifikkel teletűzdelt csapatokra mennyire lenne kíváncsi a nagyérdemű.

A bajnokság lefújása és a győztes kiléte

Az összes klub közül a Dinamo a legagresszívebb, ami a bajnokság lefújását illeti, persze távolról sem az egyetlen hang a bukarestieké, amelyik fagyasztást követel. Ha a mérkőzéseket nem fogják megrendezni, az UEFA augusztus 3-i időpontját akkor is tartania kell a Liga1-nek, hiszen az európai szövetség pénteken elutasította a román liga kérését és ezzel gyakorlatilag biztossá tette, hogy augusztus 3-ig bajnokot fognak hirdetni.


(A CFR szurkolói feltétel nélküli támogatásukról biztosítják a klubot)

Ha a rengeteg fertőzött és a bajnokság lefújását követelő hangok ráveszik a LPF-t, hogy az aktuális kiírást befejezettnek nyilvánítsa, akkor természetesen az a legnagyobb (egyetlen?) kérdés, hogy ki nyeri a bajnokságot. Az európai helyek szempontjából a bajnokság rég véget ért, hiszen a Medgyes és az Astra nem kapott európai kupaindulásra feljogosító licencet, így most is tudni lehet, hogy a négy európai induló a CFR, a Craiova, a FCSB és a Botoșani. A bajnoki cím és ezzel a BL-selejtező indulójának meghatározására természetesen sok forgatókönyv létezik. Ha az aktuális helyezéseket vesszük alapul, akkor az Universitatea Craiova a bajnok, a LPF-nek azonban más tervei vannak.

A Román Hivatásos Labdarúgóliga tervei szerint a lefújásnál a meccsenként szerzett pontátlag alapján határoznák meg a végső sorrendet, ilyen alapon pedig az alapszakasz győztese, a CFR lenne a bajnok. Etikai szempontból sem lenne utolsó a döntés, hiszen ki érdemelnémeg jobban a bajnoki címet, mint az a csapat, amelyik meccsenként a legtöbb pontot gyűjtötte?

Ha a LPF forgatókönyve végbemegy a CFR bajnok lesz a Sepsi pedig 8. Íme a teljes táblázat:

Play-Off:
1. CFR 2 pont / mérkőzés
2. Craiova 1,97 p/m
3. Astra 1,58 p/m
4. FCSB 1,51 p/m
5. FC Botoșani 1,5 p/m
6. Gaz Metan 1,35 p/m

Play-Out:
7.   Viitorul 1,63 p/m
8.   Sepsi 1,22 p/m
9.   Dinamo 1,15 p/m
10. Hermannstadt 1,14 p/m
11. Clinceni 1,11 p/m
12. FC Voluntari 1,05 p/m
13. Poli Iași 0,94 p/m
14. Chindia 0,85 p/m

Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális