2021. február 25. csütörtökGéza

A Sepsi lejátszotta története első kupadöntőjét

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:31 GMT +2, 2020. július 23.

A Sepsi OSK és a FCSB összecsapását a Románia Kupa döntőjében sokan Dávid és Góliát összecsapásaként vezették fel.


A Sepsi OSK szempontjából pozitív és negatív előjelek is megelőzték a Románia Kupa döntőjét, hiszen egyrészt a Román Hivatásos Labdarúgóliga Leo Gorzavu két játékosát is beválasztotta a forduló álomcsapatába, másrészt viszont Fülöp István játékjogával kapcsolatban a székely klub a kezdősípszóig nem kapott hivatalos értesítést, így nem szerepeltették a csapat egyik legmegbízhatóbb középpályását. Önmagában az a tény, hogy 2020-ban Romániában nem lehet pontosan tudni, hogy egy játékos játszhat-e vagy nem egy kupadöntőn, a liga és a szövetség mérhetetlen amatörizmusának jele.

Ez az amatörizmus nem csak a szabályzattal kapcsolatos kérdésekben nyilvánult meg, hanem például abban, hogy a megállapodás ellenére a magyar M4 sport nem közvetíthette a mérkőzést, ráadásul mindössze egy órával a meccs előtt értesítették őket.

A döntő előtt természetesen hatalmas volt a hangulat, Sepsiszentgyörgy közvetítéssel és élő eseménnyel is készült a szurkolóknak, nyereményjátékot szervezett, sőt a székely gárda a Facebookon is közvetítette a rajongók énekét. 

Már az első percektől agilisan játszott mindkét csapat, a Sepsi bátran támadott le az ellenfél térfelén, a FCSB pedig a védelemből kiugró támadókat próbálta meg helyzetbe hozni.

Az OSK letámadása jól működött, sok labdát szereztek a középpályán, néhányat az ellenfél térfelén is, ennek köszönhetően a FCSB támadójátéka nem tudott kibontakozi. Azt is érdemes megjegyezni, hogyha a bukaresti csapat zártan védekezett, a szentgyörgyi legények általában okosan, semmit nem erőltetve dugták el a labdát, ha viszont terület nyílt, akkor megrohamozták, az első negyedórában a jobb oldalt, utána viszont mindkét szélt.

Ilyen játék képpel igazán nagy helyzet nem alakult ki, de több szép megmozdulást is láthattunk, a FCSB-nél inkább egyéni megmozdulásból, a Sepsinél inkább összjátékból. A nagyobb lehetőség talán Leo Grozavu együttesénél volt a 36. percben, amikor Carnat lapos keresztbepassza az alapvonallal párhuzamosan gurult el egy méterrel a kapu előtt.

A második félidőre a bukaresti gárda Olaru helyére Moruțant, míg Vînă helyére Petret cserélte be. A Sepsi a szokásos KaranovicSafranko váltást lépte meg. A cseréktől némileg megváltozott a meccs képe, az első tíz percben jóval aktívabb volt a FCSB, igaz nagy helyzetet nem tudott kialakítani az új edző, Toni Petrea csapata. A Sepsinek volt egy jó szabadrúgása bal oldalról, Safranko fejese azonban jóval a kapu fölé ment. Az 57. percben a meccs legnagyobb helyzetét alakította ki a FCSB, aminek a végén Panțîru forgácsolta szét a kapufát.

A 65. percben egy katasztrofális védelmi szerencsétlenkedés után megszerezte a vezetést a FCSB, Dimitrov és Tincu több próbálkozásból sem tudott felszabadítani, Tănase pedig két méterről gólt lőtt.

A 74. percben Csiszér váltotta Ștefănescut, Diaz pedig Dimitrov helyére állt be, de nem igazán hozhattak nagy változást, a Sepsi idegesen és pontatlanul focizott. A dolgot súlyosbította, hogy alig öt perccel később, Bouhenna pirosat kapott, ezzel a Sepsi csapatkapitányának el kellett hagynia a pályát. Leo Grozavu Achachbar helyére kénytelen volt védőt hozni, a hollandot Celea váltotta.

A 84. percben a FCSB védelme, egészen pontosan a saját ötösén védekező korábbi gólszerző Tănase majdnem összehozott egy gólt, de az utolsó pillanatban menteni tudott.

Mindent egybevéve a Sepsi jól és okosan focizott az első félidőben, arra a játékra lehet építeni a továbbiakban, a második játékrészben viszont semmit nem lehetett látni az addigi agresszivitásból és pontosságból, ezt pedig egy kupadöntőn egy FCSB szintű ellenfél ellen nemigen engedheti meg magának a csapat. Ahogy azt sem, hogy ilyen gólokat engedjen az ellenfélnek, vagy a csapatkapitány kiállítassa magát fölöslegesen. A fentiek ellenére a székely csapat történelmet írt és minden tiszteletet megérdemel ezért.

A Sepsi a következő meccsét július 26-án vívja a Voluntari vendégeként.

Románia Kupa, Döntő

Sepsi OSK - FCSB 0-1 (0-0)

Sepsi: Niczuly - Dimitrov, Bouhenna, Tincu, Fl. Ștefan - R. Deaconu, Vașvari, Achahbar - Carnat, Karanovic (Safranko 46.), M. Ștefănescu 
Cserepad: Fejér - L. Kovács, Celea, G. Dragomir, L. Fülöp, Diaz, Safranko, Gal-Andrezly, Csiszér 
Edző: Leo Grozavu

FCSB: A. Vlad - V. Crețu, Miron, I. Cristea, Panțîru - Ov. Popescu, D. Olaru (Moruțan 46.), I. Vînă (Petre 46.) - D. Man, Fl. Tănase, Fl. Coman 
Cserepad: R. Udrea - Moruțan, A. Petre, C. Dumitru, Perianu, Pantea, V. Pandele, Istrate, A. Niță 
Edző: Toni Petrea

Gólszerző: Tănase (65.)

Borítókép: Sepsi OSK Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális