2021. március 3. szerdaKornélia

Történelmi bajnoki cím és történelmi kieső az NBI-ben

Lőrinczi Csaba utolsó frissítés: 15:58 GMT +2, 2020. július 08.

Érdekes bajnokságnak lehettünk tanúi, kiesett az elmúlt két évtized egyik legeredményesebb csapata, miközben a Puskás Akadémia történetének legnagyobb sikerét érte el.


Megvédte a magyar labdarúgás élvonalának előző idényében szerzett bajnoki címét a Ferencvárosi TC, és ebben a szezonban is, immár harmincegyedszer magyar bajnok lett. A 2. helyezés esetében sincsen abszolút semmilyen változás, hiszen a tavaly ezüstérmes MOL Fehérvár FC csapata idén is ezüstérmes lett. A hatalmasan nagy meglepetést kétségtelenül a magyarországi élvonalbeli foci tavalyi bronzérmes együttese produkálta, hiszen a Debreceni VSC olyannyira nem lett újra dobogós ebben a nemrégiben befejeződött idei bajnokságban is, hogy az elejétől a végéig ötlettelenül focizva és kiábrándítóan gyengén teljesítve az NB I-es bajnokság utolsó előtti helyén végzett és kiesett a magyar foci élvonalából.

Egyáltalán nem lehet túlzás kiábrándítóan gyengének minősíteni a debreceniek játékát, ugyanis éppen ez a Debreceni VSC a magyar labdarúgás utóbbi két évtizedének legeredményesebb focicsapata. Amelyik gárda szerepelt a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörében is, s ott olyan csapatok ellen játszhatott, mint az angol FC Liverpool, a francia Olympique Lyon, az olasz ACF Fiorentina, a holland PSV Eindhoven és a szintén olasz UC Sampdoria. A jobbára inkább csak Loki becenéven említett 7-szeres bajnok, 6-szoros kupagyőztes és 5-szörös Szuperkupa-győztes Debreceni VSC az összes trófeát egyetlen egy kivételével - amikor 1999-ben Magyar Kupát nyert - a 2000-es években szerezte. Az idén kiesett DVSC 1993 óta folyamatosan a magyar élvonal tagja volt.

Ám ebben a nemrég befejeződött magyarországi focibajnokságban nem egyedül csak a Debreceni VSC teljesített roppant gyengén, hanem az Újpest FC is. Amelyik csapat csak az utolsó fordulóban az utolsó helyezett és már kieső Kaposvári Rákóczi FC ellen szerzett hazai győzelemmel biztosította be élvonalbeli tagságát.

A magyar focibajnokság bronzérmét a Puskás Akadémia csapata nyerte el, amelyik alakulat kihasználta azt, hogy a bajnokságban addig 3. helyezett és története legnagyobb sikere előtt álló Mezőkövesd Zsóry FC zsinórban vereségeket szenvedett az OTP Bank Liga 32. és 33. fordulójában, így az utolsó pillanatban előzni tudott. 

Az alighanem biztos, hogy a mintegy 1800 lakosú Felcsút község csapata (egykoron Orbán Viktor miniszterelnök maga is itt focizott), ma az Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA), amelyik az utóbbi évtizedben az egészen döbbentes összegnek számító 68 milliárd forintból gazdálkodhatott, szóval szinte biztos, hogy az egyik legkisebb lélekszámú településként jutott ki az európai fociporondra. Az elképesztően hatalmas összeg egyáltalán nem elírás: nem 68 millióról, hanem 68 milliárd forintról van szó!

A következő fociszezonban a magyar foci másodosztályában szerepelhetnek majd az NB I-ből idén kiesett 7-szeres bajnok, 6-szoros kupagyőztes és 5-szörös Szuperkupa-győztes Debreceni VSC mellett a 6-szoros bajnok és 4-szeres kupagyőztes Vasas, a 4-szeres bajnok és 4-szeres kupagyőztes Győr, az egyszeres kupagyőztes és kétszeres bajnoki ezüstérmes Pécs, az egyszeres kupagyőztes és egyszeres bajnoki bronzérmes Békéscsaba, valamint – többek mellett – még a Haladás és a Nyíregyháza is.

Borítókép: NBI Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális