2024. március 29. péntekAuguszta

A Dortmund – Schalkéval indul újra az európai klubfutball

Lőrinczi Csaba utolsó frissítés: 11:22 GMT +2, 2020. május 15.

Úgy tűnik, lassan vége a hosszú, ínséges időszaknak, a hétvégén újraindul a Bundesliga.


Amint arról már tudósítottunk nehéz helyzetben vannak a topligák, a franciák bemondták az unalmast, Olaszországban rengeteg a kérdőjel, Angliában minden megváltozhat, míg a németek a járvány alatt is németek maradtak, így egyáltalán nem meglepő hogy a Bundesliga indul el elsőként.

Stílusosan térhet vissza a koronavírus-járvány miatt március elején félbeszakadt német élvonalbeli bajnokság, hiszen a szombati nyitányon rendezendő Dortmund-Schalke meccs - azaz a Revierderby néven ismert összecsapás - egyúttal Németország egyik legjelentősebb focirangadója is. Bár minden tőlük elképzelhetőt megtesznek a hatóságok, hogy egészségügyi és egyéb szempontokból is biztonságos legyen a párharc, azért már jelenleg is eléggé valószínűnek tűnik, hogy még így is nagy egészségügyi kockázatot jelent ez a találkozó. Az sem számít, hogy nem lesznek nézők Európa egyik leghangulatosabb stadionjában, a szponzornevén Signal Iduna Parkként ismert dortmundi Westfalenstadionban, mert az azért valószínűsíthető, hogy a társadalmi távolságtartással és egyéb orvosi ajánlásokkal kevésbé törődő focidrukkerek között rengetegen lesznek majd olyanok, akik a stadion közelében vagy különböző utcákon és tereken összeverődve vagy akár egymás otthonában fognak szurkolni a kedvenceiknek.

A hazai szurkolók - adott esetben - nem csak az általuk várt Schalke-verésnek örülhetnek majd, hanem annak is, hogy nemsokára visszakapják kedvenc stadionjuk nevét. Tizenöt évvel ezelőtt ellenségesen és csak vonakodva fogadták el, hogy a Westfalenstadion Signal Iduna Park lett. Végül, kénytelen-kelletlen, mégis beleegyeztek a névváltoztatásba, hiszen tudatában voltak annak, hogy a szponzor bevonásával enyhülnek a Borussia pénzügyi gondjai. Ám ennek ellenére számtalanszor jelezték, hogy sérelem érte a csapat hagyományait. Közben elteltek az évek, már nincsenek pénzügyi gondok a Borussiánál, jövő nyáron pedig lejár az ismert biztosítóval kötött névhasználati szerződés. Onnantól kezdve már abszolút semmi akadálya nem lesz annak, hogy a német állam, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány és Dortmund város önkormányzata közös erőfeszítésével felépített UEFA öt csillagos sportlétesítmény Signal Iduna Park helyett ismét Westfalenstadion legyen.


(fotó: Borussia Dortmund Facebook)

Szinte biztosra állítható, hogy a koronavírus-járvány miatti nézőhiány igencsak érzékényen fogja érinteni a hazaiakat, hiszen a Németország legnagyobb stadionjával rendelkező Borussia Dortmund játékosai hozzá vannak szokva ahhoz, hogy az otthoni környezetben zajló mérkőzéseiken általában 80 ezer szurkoló buzdítja őket. A semleges nézők pedig alighanem megtapasztalhatják majd, hogy a sárga-feketék számára mit jelent a legendás Südtribüne és a Gelbe Wandot, azaz a Sárga Falat alkotó fanatikus tömeg hiánya.

Addig viszont, amíg az előbbire fény derül, lehet olyan statisztikai adatokkal foglalkozni, miszerint a hazaiak két támadója, a 19 éves norvég Erling Haland és a 20 éves angol Jadon Sancho a Bundesliga szezonjának második felében külön-külön is több gólt szereztek (9 gól, illetve 5 gól), mint a Schalke játékosai együtt összesen (4 gól). De azért az sem tűnik elhanyagolhatónak, hogy jelenleg immár csak a Borussia Dortmund a német élvonalbeli focibajnokság egyetlen olyan csapata, amelyik ebben az idényben még nem kapott ki egyetlen egyszer sem hazai pályán. A vendég gelsenkircheni együttes annak a BVB-nek az otthonában fog játszani, amelyik gárda az eddigi 12 hazai meccse közül 9-et megnyert, 3 döntetlent játszott és 41-10-es gólaránnyal rendelkezik. No és, persze, 2. helyezett a Bundesligában.  

Azért a Schalke csapatát sem kell félteni a Ruhr-vidéki derbiken, hiszen legutóbb éppen tavaly mutatta meg a gelsenkircheni csapat, hogy pillanatnyilag akármennyire gyengének is tűnik vagy lehet akármilyen "lesajnált" állapotban, mert az tutira biztos, hogy az ilyesmi abszolút semmit sem számít Németország egyik legjelentősebb focirangadóján. Ugyanis az történt az előző bajnokságban, hogy hiába fordult elő akkor a derbik történetében a legnagyobb pontkülönbség a két csapat között csapat között, s hiába volt a Borussia előnye 42 pont a Schalkéval szemben, sőt, hiába nyert Gelsenkirchenben 2-1-re a Borussia, mert Dortmundban sok gólt szerezve 4-2-re győzött a “lesajnált” Schalke. És ehhez hozzá kell tenni, hogy az a - sok focidrukker által idén is már a meccs előtt sima vesztesnek nevezett - Schalke az utóbbi 8 Ruhr-vidéki derbi közül 7 mérkőzésen nem kapott ki.

Neves játékosok is fognak hiányozni a Dortmund-Schalke derbiről. A hazaiaktól legelőször mindenképpen Marco Reus csapatkapitányt érdemes megemlíteni, aki még február elején került combsérülés miatt a maródiak listájára. Axel Witsel (ágyéksérülés) és Emre Can (izomsérülés) hiányzása is jelentősnek számít, hiszen személyükben meghatározó belső középpályások nem játszhatnak a dortmundiaknál. Az előbbiek mellett is jelentős hiányzónak számít a november vége óta alapembernek számító Dan-Axel Zagadou, aki azon négy játékos közé tartozik, aki 70% fölött tudja megnyerni a fejpárbajait a Bundesligában. A fentiek mellett Manuel Akanji is hiányozhat, hiszen a svájci-nigériai játékos kedden apai örömök elé nézett, így előfordulhat, hogy a családi okokra hivatkozva elengedi őt a klub. Lucien Favre edző számára talán az lehet majd a legkézenfekvőbb megoldás, hogy a dán Thomas Delaney mellett a német válogatottban szélsőként szerepeltetett belső középpályás Julian Brandtot nevezi a kezdőbe.

A vendég gelsenkircheni együttesben is lesznek hiányzók: a török Ozan Kabak, a francia Benjamin Stambouli és a spanyol Omar Mascarell. Közülük a legérzékenyebb veszteség biztosan a gerincsérüléssel bajlódó középhátvéd Kabak, aki több kategóriában is a Bundesliga legjobb védői között van. Nem zárható ki, hogy Ozan Kabak helyén a sérülésből felépült szenegáli Salif Sanét fogja játszani David Wagner edző, sőt az is megtörténhet, hogy Sane mellett a barcelonai kölcsönjátékos Jean-Clair Todibo fog játszani, bár egy ekkora derbin talán a sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező, Manchester City-t megjárt Matija Nastasic kezdetésének lenne nagyobb értelme. Támadóoldalon minden bizonnyal a 21 éves Weston McKennie és a 23 éves Suat Serdar fog szerepelni a Schalke középpályás sorában, ás ha valakik megnehezíthetik a 2. helyezett dortmundiak dolgát, akkor bizonyára ők azok.

Végezetül meg kell említenünk, hogy a Bundesliga csütörtök este, a terhelést csökkentendő és a játékosok egészségének megóvása érdekében jóváhagyta az öt csere lehetőségét a német bajnokságban, valamint a 18 fős keretet 23 fősre emelte. Egyelőre nem világos, hogy a két klub közül melyiknek fog kedvezni a döntés, hiszen a rengeteg dortmundi sérülés miatt mélyebb felnőttkerete a gelsenkircheni gárdának van, a dortmundi utánpótlásnevelés viszont európa legjobbjai között van, vajon előfordulhat, hogy egy eddig ismeretlen játékost rejteget Favre a tarsolyában?

A mérkőzést a Telekom Sport műsorán láthatjuk szombaton 16:30-tól.

Borítókép: Borussia Dortmund Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális