2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

A Bundesliga folytatódik, a Premier League-ben viszont nőnek a gondok

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:33 GMT +2, 2020. május 07.

A koronavírus-járvány kemény helyzet elé állította a világfutballt. Három topligát vettünk górcső alá, egyet, ahol megállt az élet, egyet, ahol biztosan folytatódni fog, és egyet, ahol egyre több a probléma és ez nagy változásokat hozhat.


Franciaország, ahol minden megállt

A francia bajnokság leállásáról már tájékoztattuk olvasóinkat. Április 29-én Édouard Philippe, Franciaország miniszterelnöke arról tájékoztatta a francia nemzetet és Európát, hogy országa nincs olyan helyzetben, hogy folytatódni tudjon bármelyik profi liga.

Az élvonalt jelentő Ligue1 mellett az alsóbb osztályok küzdelmei is abbamaradtak, az egy nappal későbbi gyűlésen pedig az is eldőlt, hogy mely csapatok esnek ki és mely klubok indulhatnak az európai kupaporondon a következő szezonban. Ez persze a nagy pofont kapó Lyonnak nem tetszett, de Aulas csapatának meg kell tanulnia együtt élni a döntéssel.

Németország, ahol minden folytatódik

Angela Merkel kancellár és miniszterei megszavazták, hogy csütörtöktől az élvonalt és a másodosztályt jelentő 36 klub gyülekezhet, sőt a Bundesligára bízták annak eldöntését, hogy egy héten belül elkezdik-e lejátszani az elmaradt meccseket. Ez azért is érdekes, mert a híresztelések szerint Merkel eredeti terve az lett volna, hogy a bajnokság újrakezdését kéthetes karantén előzze meg.

Sokatmondó, hogy az elitbajnokságok közül a francia liga dobta be elsőként a törölközőt, a német liga viszont az első a topligák közül, amelyiknél a folytatás mellett döntenek. A kettő között ráadásul nagyon kevés idő telt el, ez pedig rossz fényt Franciaországra.

A világ egyik vezető online sportportálja, a The Atletic információi szerint Emmanuel Macron francia elnök azért lobbizott a német Belügyminisztériumnál, hogy a német furtball is kövesse a francia példát, azonban Horst Seehofer belügyminiszter a Bundesliga álláspontját osztotta, bár az is igaz, hogy a német törvénykezés alapján sok beleszólása nem lett volna a dologba.



Németországban, a válság utáni újrakezdésre sok volt a forgatókönyv, és általában a Dortmund – Schalke problémája köré szerveződött valamennyi. Hogy mi volt a probléma a Dortmund – Schalkéval? Hogy Németország egyik legnagyobb meccse, és igazi szociális élmény is egyben, ez pedig a teraszok kinyitásával megspékelve még zártkapuk mellett is nagy egészségügyi kockázatot jelent, hiszen rengeteg ember fog összegyűlni az utcákon, van egymás otthonában a csörte időtartamára.

A liga ujraindításának tehát ki kellett volna küszöbölnie a nagy meccsek okozta kockázatokat, erre a feladatra számos megoldási javaslat is született, a fordulók fordítva lejátszásától az újrasorsolásig.

Május 7-én, csütörtökön a Bundesliga hivatalos menetrendje is hivatalossá vált, nem bonyolították túl a dolgot, a hivatalos program szerinti 26. fordulóval tér vissza a német bajnokság.

A jelenlegi program szerint a bajnokságnak június 28-án lesz vége, a a következő szezon pedig augusztusban fog kezdődni. A karanténnal kapcsolatban a német szövetség úgy döntött, hogy a csapatok játékosainak a Merkel által tervezett két hét helyett, csak egy hétre vezetnek be kijárási tilalmat.
A következő forduló párosításai cikkünk alján olvashatók.

Anglia, ahol minden megváltoztat

A Premier League-ben már eddig is nagyon sok, egymásnak többnyire ellentmondó hír látott napvilágot. Volt már szó arról, hogy rövidített, play-off rendszerben fejezik be az aktuális szezont, de volt már potenciális megoldás az évad törlése, az aktuális állás alapján hirdetett végeredmény, a szezon első felében kialakult tabella, de olyan eszement ötletek is terítéken voltak, mint a fogadóirodák oddsai alapján felállított sorrend, vagy a Football Manager játék által szimulált szezon hátralevő része.


(A Manchester City Etihad nevű stadionja, amelyet a szurkolók Emptyhadnak gúnyolnak. Most valóban rászolgál a gúnynévre fotó: WallPaperFlare.com )

A The Atletic információi arra is rávilágítottak, hogy Rick Parry az Angol Futball-liga igazgatója szerint a válságot arra kell használni, hogy a rossz gyakorlatokat megszüntessék a szigetországi futballban. Az egyik szabály, ami megszűnne a Premier League-ből kieső csapatoknak juttatott kompenzációs csomag, ami tekintélyes összeget jelent és gyakran a visszajutáshoz szükséges többletköltségeket is fedezi.

Ahogy a dolgok állnak, az a furcsaság is előfordulhat Angliában, hogy a harmad-, és negyedosztályt befagyasztják, míg az első kettő befejezi a szezont. Az egyik oka ennek, hogy a Championship feljutásra esélyes csapataiból az anyagi érvágás miatt hatalmas dühöt váltana ki a fagyasztás (ebben az esetben ugye nem esik ki senki az első osztályból, azaz nem juthat fel senki a másodikból).

A dolgokat csak tetézi, hogy az angol futballnak szembe kell néznie a június 30-án lejáró játékosok bizonytalan jövőjével, és ez még csak a kisebbik gond, a nagyobbik, hogy a futballisták érdekvédő szervezete, a Professzionális Játékosok Szövetsége nem fogadta el egyből a fizetéscsökkentési javaslatokat. Ha a felek közti megegyezés ás a liga újraindulása is elhúzódik, az mindkét félre negatív következményekkel jár, hiszen az elmaradó tévés pénzek miatt a kluboknak nem lesz miből kifizetni a játékosokat.

A Premier League-re tehát még sokáig kell várnunk valószínűleg, egyelőre örüljünk azonban a topligák közül talán a leglátványosabb bajnokságnak, a Bundesligának.

NÉMET BUNDESLIGA
26. FORDULÓ

Május 16., szombat
16:30: Borussia Dortmund–Schalke 04
16:30: RB Leipzig–SC Freiburg
16:30: 1899 Hoffenheim–Hertha BSC
16:30: Fortuna Düsseldorf–SC Paderborn
16:30: FC Augsburg–VfL Wolfsburg
16:30: Eintracht Frankfurt–Borussia Mönchengladbach

Május 17., vasárnap
16.30: 1. FC Köln–FSV Mainz 05
19.00: Union Berlin–FC Bayern München

Május 18., hétfő
21.30: Werder Bremen–Bayer Leverkusen

Borítókép: Bundesliga Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális