2020. június 1. hétfõTünde

A 10 legjobb magyar labdarúgó a rendszerváltás óta - I. rész

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 10:59 GMT +2, 2020. április 20.

Futballmeccsek híján a karantén alatt retrospektív cikkek és toplisták alkotják a sporttartalmak tekintélyes hányadát, mi most összegyúrtuk a kettőt és kiválogattuk a 10 legjobb magyar futballistát az elmúlt 30 évből. A lista szubjektív, de vitázni ér.


A listán szereplő játékosok esetében a pályán nyújtott teljesítmény mellett figyelembe vettük a pályán kívüli viselkedést és hozzáállást, de a pályán nyújtottak értelemszerűen többet nyomtak a latban. A listát két részre osztottuk: hétfőn a hatodik és a tizedik közötti, kedden pedig az első öt játékost mutatjuk be.

10. Szabics Imre 105 meccset játszott a Bundesligában a Német Kupában és a Bajnokok Ligája csoportkörében, ezalatt 24 gólt és 11 gólpasszt termelt, ezzel pedig a listám 10. helyén végzett. Karrierjének csúcsidőszakában rendszeres játéklehetőséget kapott egy német BL-csapatban, sajnos ez az időszak nem tartott sokáig.
Szabicsról nagyjából mindenkinek ugyanaz meccs jut eszébe, mégpedig egy 2003-as StuttgartManchester United mérkőzés, ahol előbb gólt lőtt, majd gólpasszt adott. 36-szoros magyar válogatottként vonult vissza.

9. Király Gábor közönségkedvenc, a magyar válogatott oszlopos tagja és számos németországi, illetve angliai csapat hálóőre. Összesen 709 bajnoki meccsen védett két és fél évtizedes karrierje során. Szombathelyen kezdte és végezte karrierjét, közben megjárta a Hertha Berlint, a Crystal Palace-t és az 1860 Münchent, hogy csak azokat a klubokat említsük, ahol száznál is több bajnokin védett. Karrierje csúcsa 1999-ben volt, ekkor Rummenigge úgy nyilatkozott róla, hogy gólvonalon jobb, mint Oliver Kahn és olyan klubok álltak sorban érte, mint az Arsenal és AC Milan, de megkeresték a Chelsea-től, a Fiorentinától és a Real Madridtól is, klubja azonban nem engedte el.
Bármennyire is szeretjük, Király Gábor gyakran (és karrierje vége felé egyre gyakrabban) nem tudta hozni azt a teljesítményt, amit elvártunk tőle, hatalmas bravúrok és néha hatalmas hibák jellemezték játékát, úgy klub-, mint válogatott szinten. Ezzel együtt nem lehet elvenni tőle a nemzetközi klubkarriert, a 108 válogatott tagságot és a válogatottbeli vezér szerepet hosszú éveken keresztül (ideértve a 2016-os EB-t), az ikon státuszt és a szombathelyi utánpótlásnevelés felkarolását. 

8. Hajnal Tamással kapcsolatban a legnagyobb kérdésem, hogy mi lett volna belőle a Borussia Dortmundnál, ha nem sérül meg 2010-ben. A középpályás Hajnal mindössze két mérkőzés után 17 évesen került a Schalke 04 együtteséhez, ahol 8 meccset játszott a felnőtteknél, majd a rendszeres játéklehetőség hiánya miatt a belga Sint-Truidense VV-hez igazolt. Innen ismét a Bundesligába vezetett az útja, mégpedig a Karlsruhéhez, ahol egy szurkolói szavazáson a nyár legjobb igazolásának választották. A tekintélyes Kicker szaklap az 5. helyre sorolta a Bundesliga támadó középpályásai között, sőt az őszi szezon álomtizenegyébe is bekerült. A Karlsruhe utána Dortmund következett, ahol szintén alapember volt, egészen addig a bizonyos 2010-es sérülésig, ami után már soha nem tudta visszanyerni eredeti formáját.

Hajnal 149 bajnokin játszott 10.000 percet a német Bundesligában, 2007-2008-ban és 2008-2009-ben 16 és 17 kanadai pontos szezonjai is voltak (8 gól 9 gólpassz, illetve 5 gól 12 gólpassz). Tehetségben, játéktudásban kiemelkedő játékos volt, ötvenkilenc alkalommal húzta magára a címeres mezt, ha az a sérülés nincs, akkor valószínűleg a helye is magasabban lenne ezen a listán.

7. Dárdai Pál 15 évesen mutatkozott be a Pécs együttesében, ahol 1991 és 1995 között futballozott, ezután a BVSC következett, majd 1997-től 2011-ig (!) a német Bundesligában, a Hertha BSC együttesében vált klublegendává. 13 szezon alatt, összesen 297 alkalommal öltötte magára bajnoki tétmeccsen a berliniek mezét, ezzel pedig csúcstartó a klub történetében, de olyan magyar játékos sem akad az elmúlt 30 évből, aki elmondhatná magáról, hogy egy topligás klubban futballozott ennyit. Már önmagában ez helyet ad számára a listán.

A védekező középpályás posztján focizó Dárdai kiemelkedő passzkészséggel és rendkívüli mentális képességekkel rendelkezett, nem csoda hogy néhány év alatt felkeltette a Bayern München érdeklődését, akit azonban visszautasított. 61 alkalommal húzta magára a magyar válogatott mezét, ezeken a találkozókon összesen öt gólt rúgott, de a relatív alacsony meccsszámban nem ő, hanem inkább az elmúlt 30 év egyik legrosszabb magyar szövetségi kapitánya, Várhidi Péter a sáros.

Dárdai edzőként is kiemelkedő teljesítményt nyújt, a kiesés ellen küzdő Hertha Berlinből középcsapatot csinált és elévülhetetlen érdemei vannak abban is, hogy a magyar válogatott 2016-ban kijutott az Európa-bajnokságra.

6. Úgy tűnik, hogy a magyar balszélsők egyaránt problémások, Dzsudzsák Balázs más okokból, de ugyanolyan megosztó személyiség, mint Huszti Szabolcs. A Debrecen után, a PSV-t felfele húzó játékosról beszélt fél Európa, aligha gondolta bárki, hogy ennél már csak keletebbre költözik a magyar nemzeti válogatott meggypiros mezét 108 alkalommal magára öltő szélső.

Dzsudzsák Balázs taktikailag kitűnően képzett játékos, aki emellett rendkívül gyors, és olyan varázslatokra képes a bal lábával, mint az a bizonyos bukaresti szabadrúgásgól, amit bárki, bármikor, álmából felköltve is fel tud idézni, de azért álljon itt az utókornak, biztos, ami biztos.Dzsudzsák Balázzsal az a bajunk, hogy nem lehet eldönteni, hogy pontosan hol volt az ő szintje. Vajon karrierje legjobb éveiben kezdő környékén tudott volna lenni Emery Sevillájában? Vajon a Premier League-ben, vagy a Bundesligában tudta volna kamatoztatni a tehetségét? A futball európai térképén (minta híján) képtelenség őt tárgyilagosan elhelyezni, és ez bizony csak egy óvatoskodó hatodik helyezésre elég, még akkor is, ha nála odaadóbb játékos kevés volt az elmúlt másfél évtized magyar válogatottjában, a nagy égésekből ugyanúgy kivette a részét, mint az EB sikertörténetéből, a meggypiros mezben nem alibizett soha.

Kedden folytatjuk a top 5 játékossal.

Borítókép: Magyar Labdarúgó-Válogatott Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális