2020. június 1. hétfõTünde

7+1 sport témájú film vagy sorozat a karantén idejére

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 18:58 GMT +2, 2020. március 24.

A karanténnak belátható időn belül nem lesz vége, összeszedtünk öt sportban 7+1 filmet vagy sorozatot, a tartalmasabb időtöltéshez.


Labdarúgás:  A Foci Mindenkié (The English Game), First Team: Juventus

A Netflix új sorozata a legnépszerűbb sportág kezdeteibe nyújt betekintést. A történetet egy szociális problémára húzzák fel a készítők, de ez egyáltalán nem válik a hátrányára a történetnek, sőt a történelmi kontextus sokkal hitelesebbé teszi. A futball stratégiai vagy taktikai fejlődéséről nem tudunk meg sokat, ezt egyértelműen a hiányosságok listájára lehet írni, ugyanakkor a hangulat, a díszletek, a háttér és a színészi játék egyértelműen olyan félresikerült focifilmek elé helyezik, mint a Goal (mindhárom rész).
A First Team: Juventus szintén Netflix-sorozat, három részben meséli el az olasz rekordbajnok Juventus Torino 2017-18-as szakaszát. Stílusában és koncepciójában a Forma-1 sorozathoz, a Drive to Survive-hoz hasonlít, izgalomfaktorban viszont némileg elmarad, különösen a futballt rendszeresen nézők számára.

Forma 1: Netflix: Drive to Survive

Tudjuk, hogy a Forma-1 és a film kapcsolatáról elsőre mindenkinek a Rush jut eszébe, mi azonban úgy gondoljuk, hogy a Netflix által forgatott F1: Drive to Survive című dokumentarista sorozat sokkal jobb időtöltés. A koncepció első látásra egyszerű, a Netflix stábja egy teljes bajnoki évadon keresztül követte a száguldó cirkuszt, a rengeteg felvételből pedig egy izgalmas, interjúkkal teletűzdelt sorozatot kaptunk. „A Forma-1 nemcsak a versenyekről szól, hanem a körítésről is”, mondják a sportág szerelmesei, és amit ez a sorozat kínál, az pontosan a körítés. Az online szolgáltató szakemberei nem voltak szívbajosak, a második évadba igen komoly felvételeket is bevágtak, úgyhogy ha valakinek kétségei lennének, elspoilerezem: a csapatvezetők káromkodnak a legjobban.

Baseball: Pénzcsináló (Moneyball) 

A baseball Európában finoman figalmazva sem tartozik a népszerű sportok közé, ennek ellenére itt is közönségsiker lett a Moneyball. Miért? Mert minden megvan benne, ami egy igazán jó sportfilmhez kell. Érthető történet, feszültség, meglepő pillanatok és kitűnő színészi játék. Brad Pitt játssza Billy Bean, a rendhagyó ötletekkel operáló edző szerepét. Egyetlen csapatsportban sem ismeretlen a legjobb játékosok elvesztésének és pótlásának dilemmája, a potenciális módszerekkel is Dunát lehet rekeszteni. Annak ellenére hogy hosszú évtizedeken keresztül születtek az elméletek, 2002-2003 környékén Billy Bean mégis korszkalkotó módszert talált, nem spoilerezzük el, de annyit mondunk, hogy már a labdarúgásban is megjelentek azok az edzők, akik így közelítik meg a csapatukat.

Amerikai futball: Minden Héten Háború (Any Given Sunday), Emlékezz a Titánokra (Remember the Titans)

Mindkét filmet ajánljuk, az Any Given Sunday ugyanúgy része lett a popkultúrának, mint a Moneyball, sőt az egyik legtöbbet idézett, motivációs videókban is jelenlevő monológ is ebből a filmből származik.
A két film közül a Remember the Titans a jobb a mozi, a sport mellett a közegről és a különböző kultúrákból és szociális helyzetből jövő játékosokról is szól. Csapatszellem, sportszerűség némileg idealizálva, de nem hihetetlenül jelenik meg a százhúz perc alatt, elgondolkodtató, tartalmas esti szórakozás sportszeretőknek.


Tenisz: Borg vs McEnroe

Kevés olyan hollywoodi film van, amelyik mélyen belemegy a sportolói lélektanba, a Borg vs McEnroe viszont pontosan ezt teszi, és hozzá kell tenni, hogy kitűnően. Sverrir Gudnason és Shia LaBeouf fantasztikusan alakítja Björn Borgot és John McEnroe-t, olyan lélektani mélységeit és vonatkozásait mutatva meg a párharcnak, amire sportfilmekben kevés filmes példa van.

Sportfogadás: Pénz Beszél (Two for the money)

A sportfogadás világáról nem sok film születik, ez egy olyan ipar, amelyiknek mindkét oldala hét lakattal őrzi titkait. A Two For The Money arra vállalkozik, hogy tippeket eladó tipsterek történetét meséli el, a feladatra pedig nem kisebb neveket trombitált össze a Universal stúdió, mint Matthew McConaughey és Al Pacino.
A film a főszereplők pénzhez, nyomáshoz és egymáshoz fűződő kapcsolatán keresztül mutatja be az évente többmilliárd dolláros forgalmat bonyolító iparágat, a történetvezetésre lehet egy kevés panasz, a színészi alakításokra nem.

Borítókép: Moneyball Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális