2021. január 22. péntekVince, Artúr

Több milliárdos kárt okoz a koronavírus a globális sportnak

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 10:36 GMT +2, 2020. március 17.

A koronavírus sportra gyakorolt hatását az NBA-n és a Premier League-en keresztül vizsgáljuk.


A koronavírus csúnyán betett az egész civilizációnknak. Gazdaságok gyengültek, olyan hatalmas cégek részvényei zuhantak kétszámjegyű százalékokat, mint a Google vagy a Microsoft, és a globális sportot sem kímélte a járvány, minden nagy sport minden nagy ligája komoly nehézségek elé néz.

A koronavírus sportra gyakorolt hatását az NBA-n és a Premier League-en keresztül vizsgáljuk. Az első a világ legnagyobb, legnézettebb és legtöbb pénzt mozgató kosárlabda ligája, a másik pedig ugyanez a világ legnézettebb sportjában, a labdarúgásban.

NBA

Március 12-én, kedd hajnalban, miután az Oklahoma City Thunder – Utah Jazz mérkőzés előtti bemelegítés során kiderült, az NBA-ben először koronavírus által fertőzött játékost azonosítottak. A mérkőzést már nem játszották le, a liga azonnal úgy döntött, hogy további vizsgálatokig felfüggeszti a szezont.

Nem sokkal később egy másik Utah-játékosról, Donovan Mitchellről is kiderült, hogy pozitív tesztet produkált, ahogy a Jazzről is, hogy a lappangási időszak alatt hat csapat ellen játszott, a hat csapat pedig az NBA teljes mezőnyével érintkezett, így a liga komisszárja Adam Silver úgy döntött, hogy az évad nem folytatódhat.

Ha a szezon nyáron sem fog folytatódni, az NBA komoly gazdasági gödörbe kerülhet, hiszen nem kap pénzt a komoly presztízzsel és nézettséggel járó rájátszásbeli meccsekért. Az NBA-ben a rájátszást 16 csapat vívja. Nyolc klub keleten, nyolc pedig nyugaton, egyenes kieséses rendszerben, négy győzelemig tartó párharccal mérkőzik meg egymással, a két konferencia győztese pedig a nagydöntőben lép parkettre a Larry O’Brian Trófeáért. Érthető, hogy a liga legnézettebb meccseinek elmaradása miért financiális mélyütés a ligának. Na de milyen összegekről is beszélünk?

Dominóeffektus az NBA-ben

Az NBA és az NHL (a National Hockey League az amerikai jégkorongbajnokság) közvetítési jogai két nagy társaságnál vannak, az egyik az ESPN-t is birtokló Disney, a másik az az AT&T’s WarnerMedia, amelyik a Turner broadcasten keresztül olyan brandeket birtokol, mint a TNT, a Cartoon Network és a CNN.

Az NBA-nek a fenti cégek, összesen 24 milliárd (nem elírás) dollárt fizetnek a közvetítési jogokért a 2016-2025-s periódusra (kilenc szezon). Értelemszerűen a le nem játszott sporteseményekért nem kap pénzt az NBA, ami azt jelenti, hogy a klubok a játékosokat kötelesek fizetni az aktív szerződések értelmében, azonban bevételek nélkül. És itt jön a csavar.

Az NBA-ben kollektív szerződés van, ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok és a játékosok nagyjából 50-50%-ban osztoznak a liga által generált jövedelemből. Ezáltal pontosan kiszámolható a maximum összeg, amit egy csapat fizetésekre költhet, ezt az NBA-ben salary capnek, azaz fizetési sapkának hívják és szezonról szezonra számolják ki. A fizetési sapka az elmúlt években nőtt, a csapatok nagy összegű szerződéseket adnak a sztárjátékosaiknak, a koronavírus miatt azonban csökkennek a bevételeik, ezáltal a jövő évi fizetési sapka drasztikusan lezuhanhat, ami azt jelenti, hogy a klubok a meglévő szerződéseket nem fogják tudni a fizetési sapka szabályának megfelelően fizetni.

Így talán már érthető, hogy Mark Cuban, a Dallas Mavericks tulajdonosa miért reagál így a szezon felfüggesztésének hírére:

Az NBA rájátszásának meccsei a Financial Times információi szerint 62%-át teszik ki az NBA által termelt reklámbevételeknek, mivel a nézők a nagy téttel bíró találkozókat részesítik előnyben. Ha ezek a mérkőzések elmaradnak, előzetes becslések szerint a Disney 481 millió dollárt veszít, a Turner pedig 210 milliót.

Premier League

Nem sokkal jobb a helyzet a világ legnézettebb focibajnokságában, a Premier League-ben sem. Itt ugyan nincs fizetési sapka, a tulajdonosokat csak a Financial Fair Play (FFP) nem kötelezi a pénzcsap zárva tartására, de ettől még kékeszöld monoklit hagy az angol futball arcán a koronavírustól kapott pofon.

Nem véletlen, hogy az angol szövetség akciótervet hozott össze a COVID-19 megfékezésére, hiszen mindenáron meg akarták óvni a 9,2 milliárd (ez sem elírás) fontos, közvetítési jogokból származó bevételüket. Ennek a tervnek csúnyán betett Mikel Arteta és Callum Hudson-Odoi pozitív tesztje, hiszen a szövetség így már nem tehetett mást, (a topligák közül utolsóként) felfüggesztette a szezont úgy az első vonalban, mint az alacsonyabb ligákban. Hogy miként fog alakulni a következő szezon Angliában, hogy milyen módon lesznek képesek a klubok úgy fizetni az alkalmazottakat a világ legnagyobb fizetéseket adó bajnokságában, hogy közben nem hágják át az FFP szabályait, egyelőre nem világos. És akkor még az angol súlyosbító tényezőről, a Brexitről nem is beszéltünk.


(Vajon a Premier League fog tudni akkorát védeni, mint Ben Foster a Watford kapusa? fotó: Premier League Facebook)

Milyen következményekkel járnak a fentiek a sportra globálisan? A hosszú távú következményeket képtelenség megjósolni, rövidtávon valószínűleg csökkenő anyagi lehetőségek mellett átlagban csökkenő fizetésekkel, nagy anyagi gondokkal küzdő topcsapatokkal (kivéve a németországiakat) és potenciálisan kiegyenlítettebb mezőnnyel kell számolni.

Hogy egy kicsit oldjuk a feszültséget, Amerikában lehet, hogy van még egy megoldás, talán elég kizárni Toronto városát a sportokból, hiszen már harmadszorra üt a torontói átok. Először 1918-ban, amikor a Toronto Stanley-kupát nyert, a rá következő évben törölték a szezont spanyolnátha miatt, második alkalommal 1993-ban Toronto baseballban megnyerte a World Seriest, a következő évben törölték a ligát sztrájk miatt. 2019-ben a Toronto Raptors elhódította az NBA megnyeréséért járó Larry O’Brian Trófeát, idén pedig a koronavírus miatt megszakították a szezont.

Ejnye-bejnye Toronto...

Borítókép: Wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális