2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

BL: Kiesett a címvédő, megvan az első négy továbbjutó - Videó

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 06:57 GMT +2, 2020. március 12.

A Bajnokok Ligájában lejátszották az első négy nyolcaddöntő visszavágóját.


Liverpool – Atlético Madrid

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a nyolcaddöntők slágerösszecsapása, a regnáló BL-győztes és a kőkeményen védekező, szívós Atlético összecsapására mindenki kíváncsi volt. Nem túlzás azt állítani, hogy stílusok csatáját láttuk, hiszen a Klopp-féle „Gegenpressing” és az idei átlagosan majd 60%-os labdabirtoklás ékes ellentétben az Atlético Madrid kemény védekezésével és kontrajátékra alapuló filozófiájával.

Az első meccsen az Atlético meglepte a Liverpoolt egy korai, 4. percben szerzett góllal, majd gyakorlatilag végig védekezve, némi szerencsével ki tudta húzni kapott gól nélkül a hátralevő időt.

A visszavágót tehát 0-1-s hátránnyal kezdte Jürgen Klopp csapata, a kezdeményezést nagy meccseken általában nem erőltető Simeone pedig elemében érezhette magát. Mivel azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Liverpoolt egyáltalán nem engedi lőni, a cél az volt, hogy minél rosszabb minőségű helyzetből próbálkozzanak Jürgen Klopp tanítványai. Az első félidőben ez nem működött túl jól, a madridi védelem gyakorlatilag végig nyomás alatt volt. A 43. percben Wijnaldum megtörte a jeget, Alexander-Arnold jobb oldali, szinte alapvonalról történő beadását fejelte az egész meccsen parádésan védő Oblak kapujába.

Miután a második félidőben sem működött (elég) jól az Atlético játéka, Simeone a teljesen fölöslegesen pályán levő Diego Costa helyére Marcos Llorentét hozta be, a csere pedig telitalálatnak bizonyult, és nem csak a formációváltás miatt (4-4-2-ről 5-4-1-re). Bár a csere után is a hazaiak támadtak többet, az Atletico mintha jobban kezelte volna az angolok presszingjét. A rendes játékidő végén slusszpoénként majdnem a madridi gárda szerezte meg a továbbjutást érő gólt, azonban Saul fejesgólját (teljes joggal) visszavonták les címén. Következett tehát a ráadás.

A hosszabbítás 4. percében Firmino megszerezte az első gólját az Anfielden ebben a szezonban, és a Liverpool ezzel továbbjutásra is állt (2-0, összesítésben 2-1). Nem tartott sokáig azonban az angol öröm, Adrian kapus pocsékul, ellenfélhez rúgta ki a labdát, utána pedig erősen vitatható teljesítményt nyújtott Marcos Llorente lövésénél. 2-1-gyel már az Atlético állt továbbjutásra, de a Liverpool még reménykedhetett. A továbbjutás 9 perc múlva, a 106. percben dőlt el végleg, amikor Marcos Llorente egy igazi, szépségdíjas gólt lőtt egy kontratámadás végén, de a kegyelemdöfést a 120. percben Morata találata jelentette.

Kiélezett küzdelemben ment tovább Diego Simeone csapata, a statisztikákból azonban nem lehet messzemenő következtetést levonni. Igaz ugyan, hogy a helyzetek mérésére szolgáló xG statisztikák szerint a Liverpool sokkal jobb volt, csak ha ezt elosztjuk a lövések számával (35), akkor a teljes meccsre vetítve az átlaghelyzet 0.1-re jön ki. Ha ezt lefordítanánk hétköznapi nyelvre, akkor azt mondhatnánk, hogy Jürgen Klopp tudta, hogy Simeone „odaadja” neki a labdát (63.5%-36.5% a labdabirtoklási arány a Liverpool javára), viszont azt is tudta, hogy „ajtó-ablak” helyzetei nem lesznek, azt kérte tehát a játékosaitól, hogy próbálkozzanak minél többet. Ennek eredménye a 35 lövés, ezek nagy része azonban alacsony minőségű helyzet, persze volt köztük nagyon komoly lehetőség is. Mindent egybevéve kitűnő meccset láthattunk, sok apróság okozta a Liverpool vesztét, de azt mondani, hogy az Atlético Madrid nem érdemelt továbbjutást nem lehet.

Liverpool - Atlético Madrid 2-3 (1-0, 1-0, 2-2) - hosszabbítás után
Továbbjutott: Atlético Madrid, 4-2-vel

RB Lipcse – Tottenham Hotspur

A sorsoláskor nem volt slágermeccsnek mondható a Lipcse – Tottenham, ugyanakkor érdekes párharcnak ígérkezett, hiszen José Mourinho többnyire kitalál valamit a BL egyenes kieséses szakaszában, az ellenfél ráadásul története során először próbál a BL legjobb 8 csapata közé kvalifikálni. A portugál mesternek most igzán nem volt könnyű dolga, hiszen a két legfontosabb támadója lesérült a párharc előtt. Kane és Szon hiányát a világ legtöbb klubja megérezné, és ez látszott már az odavágón is, hazai pályán szenvedett 1-0-s vereséget a Tottenham három hete.

Az elmúlt három bajnokijukon nyeretlen londoniak (Chelsea-től és Wolverhamptontól kikaptak, a Burnley-vel döntetlent játszottak), ilyen előzmények mellett természetesen nem voltak favoritok a továbbjutásra. Csoda nem is történt, az ideális kezdőtizenegyét kereső Mourinho, az elmúlt 4 tétmeccsén a negyedik felállását próbálva kapott ki, ezúttal 3-0-ra. Sabitzer kétszer is beköszönt az első húsz percben, tulajdonképpen nem sok kérdés merült fel a továbbjutást illetően.

A visszavágó után Mourinho az egekig dicsérte a lipcsei padot, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a jobb csapat jutott tovább. A másik oldalon Julian Nagelsmann mérföldkőnek nevezte a negyeddöntő elérését.

RB Lipcse – Tottenham Hotspur 3–0 (2-0)
Továbbjutott: RB Lipcse, 4-0-s összesítéssel


Valencia – Atalanta

A Valencia – Atalanta összecsapás igazi ínyencfalatnak ígérkezett, hiszen Európa harmadik legjobb támadócsapata csapott össze a Valenciával. Úgy bizony, a topligákban idén három csapat érte el a 70 gólt, a PSG, a Bayern és az az Atalanta, amelyik viccből se ment volna ki védekezni Spanyolországba, annak dacára, hogy az első meccsen megszerzett 4-1-es előnye ezt indokolta volna.

Annak ellenére, hogy a meccset zárt kapuk mögött játszották, a visszavágóból igazi thriller lett, előbb az Atalanta szerezte meg a vezetést tizenegyesből, aztán a Valencia egyenlített, majd megint büntetőből vezetett az Atalanta, aztán megfordította a meccset a Valencia, de a végén ismét az Atalanta örülhetett.

Látványos, hétgólos, újranézésre érdemes találkozó, sőt egy történelmi tett is van benne, hiszen eddig csak 3 játékos (Messi, Gomez és Lewandowski) mondhatta el magáról, hogy négy gólt lőtt egy Bajnokok Ligája egyenes kieséses mérkőzésen, most már négyen mondhatják el, hiszen Josip Ilicic lőtte az olaszok mind a négy találatát.

Valencia – Atalanta 4–3 (1–2)
Továbbjutott: Atalanta, 8-4-es összesítéssel


PSG – Borussia Dortmund

A pletykák szerint öltözői gondokkal is megbírkózni kényszerülő párizsiak kiábrándító vereséget szenvedtek Németországban három hete, a meglepően jól védekező és összeszedetten futballozó Borussia Dortmund a villámgyorsan szupersztár státuszt elérő Haaland duplájával győzött 2-1-re.

A visszavágóra a fogadóirodák szerint a franciák voltak az esélyesebbek, a továbbjutásra viszont enyhén a németek. A jó tempójú meccs igazán nagy izgalmakat nem tartogatott, a PSG az első félidőben Neymar és Bernat révén kihasznált két komoly védelmi hibát (több is akadt dortmundi részről), a kétgólos előnyt pedig már csak meg kellett tartania, amit meg is tett.

A mérkőzés nem árult el túl sokat a PSG valós erejéről, a párizsi klub egyelőre sötét ló az esélyesek között, az viszont szinte biztos, hogy ilyen komoly védelmi hibákat vétő csapattal már nem fognak találkozni, a BL idei kiírásában, így ha komolyan gondolják a trófea megszerzését, akkor jobban kell játszaniuk.

PSG - Borussia Dortmund 2-0 (2-0)
Továbbjutott: PSG, 3-2-es összesítéssel

Borítókép: UEFA Champions League Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális