2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka

CFR: Ki hibázott a Bălgrădean-ügyben?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 13:09 GMT +2, 2020. március 07.

Néhány napja új botrány ütötte fel a fejét a román futballban, mégpedig, hogy a FCSB kapusa, Cristian Bălgrădean a CFR-hez igazolt.


A FCSB 31 éves hálóőre ebben a szezonban 19 alapszakasz meccsen védett, vele 11 győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség a bukarestiek mérlege, nélküle pedig 2 győzelem, 1 döntetlen és 4 vereséget sikerült összehozniuk, összességében elmondható, hogy Bălgrădean sokkal jobb és megbízhatóbb teljesítményt nyújtott, mint helyettese, a mindössze húsz éves Andrei Vlad.

A szezon elején ugyan nem, de a októberre már Bălgrădean számított alapembernek, ezért is robbant bombaként a hír a múlt heti első rájátszásforduló után: a FCSB első számú hálóőre megegyezett a kolozsvári csapattal és nyártól a CFR-hez igazol. A fáma szerint a kapus vallomását Meme Stoica kényszertette ki a Botoșani – FCSB (2-2) után.

Természetesen az egykori juhász olyan haknisorozatot csapott a román tévékben, hogy egy nyári Bagossy-turné elbújhat mellette, minden írott és nem írott felületen elsírta bánatát, de legalább nem azt kifogásolta, hogy a CFR elcsaklizta a lejáró szerződésű hálóőrt, hanem, hogy Bălgrădean nem tájékoztatta a bukaresti vezetőséget.

„Ez nem bombahír, ez atombomba hír. Itt nem arról van szó, hogy megegyezett a CFR-el, itt arról van szó, hogy tíz nappal ezelőtt aláírt hozzájuk. ”

Ebben, legyünk őszinték van némi igaza, bár a gondolatmenete elég „érdekes”, hiszen azt állítja, hogy a kapusnak azért kellett szólnia, hogy ki tudja venni a csapatból, mert ha máshoz igazolt, akkor már nem egyeznek az érdekei a FCSB érdekeivel. A kirakatcsapat tulajdonosa egyértelműen arra utal, hogy Bălgrădean szándékosan védett rosszul a Botoșani elleni összecsapáson és nem tett meg mindent azért a csapatért, akivel érvényes szerződése volt.

„Hülye vagy fiam? Hogy akarsz Te védeni a Botoșani ellen, amikor neked az az érdeked, hogy a CFR legyen a bajnok, hogy Te jövőre a Bajnokok Ligájában játszhass? Nem az a baj, hogy elszerződtél, hanem hogy nem szóltál.”

Az erkölcsi látószög nyilván viábilis ebben a helyzetben, mégis meglehetősen furcsának hat egy olyan ember szájából, akire a „botrányhős” kifejezés kevésnek tűnik, hiszen nemcsak a botrányairól vagy a nagyszájú nyilatkozatairól jut a futballt követők eszébe, hanem a börtönbüntetéséről is. Arról nem is beszélve, hogy a FCSB tulajdonosát sem egyszer kapták el más klubok háta mögött játékosokkal tárgyalni.

A fentiektől függetlenül azonban, a Liga1 szabályzata szerint a CFR is hibázott, hiszen hiába volt a játékos a szerződése utolsó szakaszában, a kolozsvári klubnak értesítenie kellett volna a bukarestieket. Az értesítés elmulasztása 1500 lejes bírságot von maga után, alig hisszük, hogy ez földhözvágná a regnáló bajnokot, de a reputációjának ez az eset nem fog használni.

A román sportmédia meglepően visszafogottan kezelte ezt a helyzetet, az egyik nagy portálnál még az is felmerült, hogy esetleg Becalinak is komoly felelőssége lehet abban, hogy a FCSB a befektetettt pénzhez képest pocsék szezont fut. Persze mindent egybevéve nem meglepő a bukaresti vesszőfutás, hiszen alighanem ez az egyetlen futballklub a világon, ahol nem szakmai alapon hozzák meg a döntéseket. Gigi Becali saját bevallása szerint aszerint választ edzőt, hogy mennyire és milyen vallású, a csapatösszeállításba pedig nemhogy beleszól, hanem egyenesen ő határozza meg a kezdőtizenegyet. Ilyen körülmények mellett nincs miértt csodálkozni azon, hogy a játékosok igyekeznek lelépni.

Ebben a történetben a szurkolók szempontjából az a legérdekesebb kérdés, hogy miért kell a CFR-nek Bălgrădean, elvégre Arlauskis kitűnő szezont fut, és a téli átigazolási időszakban az egykori lengyel válogatott Sandomierski is Kolozsvárra tette a székhelyét. Nos, Bălgrădean leigazolásában minden bizonnyal nagy szerepet játszik Arlauskis határozatlansága a szerződéshosszabbítást illetően. Könnyen előfordulhat, hogy az Őrült Litván nyáron eligazol, az elmúlt két évben nyújtott teljesítményével valószínüleg komoly nyugati bajnokságokban is megállná a helyét.

Mindent egybvéve ez a történet elsősorban a román futball viszonyrendszerei szempontjából érdekes, ugyanakkor nyújt némi rálátást a CFR kapusterveire is. Ami biztos, hogy a kolozsváriak sem rövid-, sem hosszútávon nem fognak kapusgondokkal küzdeni, és az is valószínű, hogy Gigi Becali jelenléte a FCSB élén ha nem is garantálja, de segíti a versenyképességet.

Borítókép: Gigi Becali Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális