2020. június 1. hétfõTünde

Óriási mázli mentette meg a Sevillát a leégéstől Kolozsváron - VIDEÓ

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 22:44 GMT +2, 2020. február 20.

Története legnagyobb meccsére készült a CFR, Dan Petrescu együttese az Európa Liga egyenes kieséses szakaszának első meccsén a Sevillát fogadta a Fellegváron.


A meccs előtti sajtótájékoztatón kiderült, hogy mindenki nagyon komolyan veszi az összecsapást, de kolozsvári szempontból létfontosságú, hogy ne kapjon gólt a csapat. A regnáló bajnokban a visszaigazolása óta először kezdett Manea, a csatársorban pedig Traoré kapott helyet.

Már a meccs előtt tetőfokára hágott a hangulat, hiszen teltház fogadta az Európa Liga rekordgyőztesét, a spanyol bajnokság jelenlegi ötödik helyezettjét, a Sevillát.

Kitűnő tempóval keződött a mérkőzés, mindkét csapat igyekezett gyorsan a kapuig érni, nem lassú támadásépítéssel próbálkoztak, hanem néhány érintéssel a támadóharmad valamelyik szélére igyekeztek juttatni a labdát. Ez többnyire sikerült is mindkét gárdának, de a beadások már sikertelenek voltak, ezáltal nagy helyzeteket nem láthattunk.

A Sevilla tudatosan Manea oldalán támadott többet, a fiatal szélsővédő érthetően gyengébb pontnak tűnt, mint a másik oldalon a tapasztalt csapatkapitány, Mario Camora. Manea tűrhetően állta Ocampos rohamait, de hosszútávon nem tűnt életbiztosításnak ez a helyzet. Ahogy az idő haladt előre, a Sevilla egyre inkább átvette a játék irányítását, így a CFR játékát egyre inkább a tudatos, elszánt és fegyelmezett csapatvédekezés jelentette.

A Sevilla kitűnően védekezett középpályán, a FernandoGudeljJordan tengely kiválóan funkcionált, a gyors labdaszerzéseknek hála pedig a szélsők néha szabadon tudtak beadni. A 33. percben Suso beadását de Jong emelte fantasztikus mozdulattal kapura, a labda azonban a kapufa tetejéről kivágódott.


(fotó: CFR Facebook)

A 38. percben Deac betört a tizenhatos jobb oldalán, de beadását szögletre mentették, majd a szögletet is kivágta a Carlos. A CFR mindenesetre életjelet adott előrejátékban is. A 42. percben a CFR már tudatosan támadta a Sevilla jobb oldalát, el is jutottak a tizenhatos oldalára, de Escudero és Diego Carlos nem hagyta érvényesülni a Deac-Păun tandemet.

Az első félidő jó irama ellenére 0-0-s döntetlen állt szünetben az eredményjelzőn, a labdabirtoklás a Sevillának kedvezett (63%), a lövések száma pedig a hazaiaknál 6, a vendégeknél 8, viszont, és ez nagyon fontos, a CFR nem engedett kaput találó lövést az andalúz csapatnak.

A második félidő első másfél percében három szögletet is rúghatott a CFR, de a Liga1-es csapatokkal ellentétben a Sevilla tudta őket kezelni, úgy jöttek vissza a bogyók, mintha Deac falba rúgdosná őket. Némi meglepetésre a Sevilla védekezni kényszerült az első percekben, néha nem is tiszta eszközökkel, Traorét például felrúgták a 49. percben 20 méterre a kaputól. A megítélt szabadrúgást Deac végezte el, de levágódott a sorfalról.

Az 56. percben Koundé kezezett a tizenhatoson belül, és bár Aytekin játékvezető először továbbengedte a játékot, a hangos pfújolást és a játékosok reklamálását követően mégis újranézte az esetet. A videóbíró állásfoglalása gyors volt és egyértelmű, Aytekin a büntetővonalra mutatottt, Deac pedig okosan a kapu bal alsó sarkára lőtt. Václik kapus érezte az irányt, de egy kusza gondolattal később ért a sarokra, mint a labda, a CFR pedig vezetést szerzett az Európa Liga rekordbajnoka ellen.

A 61. percben lest fújtak a Sevilla ellen, aki ennek ellenére folytatta az akciót és gólt szerzett, de természetesen nem adták meg.

Nem meglepő módon a Sevilla teljesen átvette a meccs irányítását, de ahelyett, hogy gólt akart volna rúgni, és bebizonyítani, hogy jobb csapat, állandóan reklamált, tizenegyesért kuncsorgott. A bírói stáb visszanézte Păun vélt kezezését, és teljesen jogosan nem ítélt semmit.

A 73. percben formációt váltott a Sevilla, Jesus Navas helyett a Malága egykori futógépe, a télen igazolt( Youssef En-Nesyri lépett pályára, ezzel pedig 3-4-1-2-re módosult a felállás. Dan Petrescu fél perc múlva Păun helyett a tapasztalt védekező középpályást, Hobant cserélte be.

A 82. percben óriási mázlija volt a Sevillának, egy lecsorgó labda Luuk de Jonghoz gurult, aki a becserélt En Nesyrihez passzolt, aki 6 méterről az üres kapuba lőtt. Petrescu 3 perc múlva Golofcát cserélte be Omrani helyére, de sem ez, sem a Sevilla utolsó támadásai nem hoztak eredményt, a mérkőzés így 1-1-es döntetlennel zárult. 

Mindent egybevéve még a 0-0 is jobb eredmény lett volna a CFR-nek, mint az 1-1, egyértelmű balszerencse okozta ezt az eredményt, és bár nagyon jól mutat egy döntetlen egy ennyivel magasabbra sorolt egyesület ellen, de a továbbjutás szempontjából nehéz helyzetben van a kolozsvári csapat.

A spanyolországi visszavágóra február 27-én, csütörtökön kerül sor.


CFR: Arlauskis - Cr. Manea, Burcă, Vinicius, Camora - Deac, Bordeianu, Djokovic, Păun (Hoban 74.) - L. Traore (Rondón 83.), Omrani (Golofca 85.) 
Cserék: Sandomierski, Luis Aurelio, Boli, Golofca, Hoban, Cestor, Rondon
Edző: Dan Petrescu

Sevilla: Vaclick - J. Navas (En Nesyri 73.), Kounde, D. Carlos, Escudero - Jordan, Gudelj, Fernando - Suso, L. De Jong, Ocampos (Rony Lopes 78.)
Cserék: Bounou, Sergi Gomez, Rony Lopes, Banega, Vasquez, Reguilon, En-Nesyri
Edző: Julen Lopetegui

gólszerzők: Deac 59. 11-esből ill. En Nesyri 82.

Borítókép: Riti József Attila

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális