2020. június 1. hétfõTünde

BL: De mit keres az Atlanta a BL-ben?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 13:28 GMT +2, 2020. február 20.

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján hatalmas gólokat láthattunk.


Atalanta B.C – Valencia CF

„Feje tetejére állt a világ, már az Atlantát is engedik olasz színekben focizni”-dünnyögött mellettem egy bácsika szerda délután, az esti Bajnokok Ligája-mérkőzések kínálatát látva. A történet vicces egy kicsit, ugyanakkor elgondolkodtató is, hiszen néhány éve csak futballt rendszeresen fogyasztóknak volt fogalmuk a bergamói csapat létezéséről, most pedig Bajnokok Ligája nyolcaddöntőt játszottak a Valencia ellen.

Az Atalanta az elmúlt három szezon meglepetése a taljánoknál, a jórészt alsóházban vergődő gárda 2016-17-ben hirtelen a negyedik helyen végzett, ezt követte egy hetedik, majd egy harmadik hely. A szintlépést a kitűnő trénerrel, Gianpiero Gasperinivel érték el, aki stabilitást és fantasztikus támadójátékot hozott Bergamóba.

Ellenfelük az a Valencia volt, amelyik az elmúlt kilenc évben már ötödször jut BL-be, sőt, 2000-ben és 2001-ben zsinórban két BL-döntőt is játszott, azaz nem mondható ismeretlen csapatnak.

A Valencia utóbbi hetekben mutatott formáját tekintve nem volt nagy meglepetés, hogy az Atalanta dominált a mérkőzésen, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a Valenciának is voltak helyzetei, sőt kapufája is, a meccs eredménye lehetett volna jóval szorosabb is a végén. Irónikus módon a Valencia a pocsék helyzetkihasználása miatt jobban kikapott, mint a Tottenham, pedig a meccs képe alapján kevésbé kellett volna.

Az Atalanta 4-1-re nyert, továbbjutásról egyelőre ne beszéljünk, pláne az utóbbi évek nagy fordításai után, de nagy katasztrófának vagy óriási javulásnak kell történnie a visszavágón, hogy ne az olaszok jussanak tovább. Ez a költségvetések fényében elég durva, hiszen az Atalanta nagyjából annyit fizet a játékosainak, mint az angol másodosztályú Reading.

Tottenham Hotspur – RB Lipcse

A szerdai másik meccs a Tottenham – RB Lipcse volt, ahol José Mourinho eladásoktól és sérülésektől sújtott Tottenhamje az RB Lipcse rohamait készült megállítani. Az angolok a nemrég Internek eladott Eriksent valamint a sérült sztárcsatárt, Harry Kane-t és helyettesét, a nagy formában játszó, futógép Hjong-Min Szont kényszerültek nélkülözni.

Érdekes módon, az Atalantával ellentétben senki nem kérdezte meg, hogy mi is az a RB Lipcse, pedig az olasz és a német klub között kereken egy évszázadnyi különbség van, 1907-ben alapították a bergamóiakat, a szász csapatot pedig 2007-ben. A marketing hatalma ugyebár.

A meccset a Lipcse kezdte és folytatta jobban, az utolsó tíz percet leszámítva gyakorlatilag az egész mérkőzésen a németek akarata érvényesült, a Tottenham hiányzóinak hála nem kellett félniük a kontráktól, ennek megfelelően pedig rohamoztak végig. Az egyetlen gól ugyan Werner tizenegyeséből származott, de több nagyon komoly helyzete is volt a vendégeknek, a legnagyobb talán Schick nevéhez fűződik.

Magyar szempontból örömteli, hogy a németek kapusa a magyar válogatott Gulácsi Péter, aki kitűnő munkát végzett, a másik „lipcsei magyar”, a védő Willi Orban azonban sérülés miatt nem tudott pályára lépni.

Mindent egybevéve, a 0-1 ellenére sokkal jobb volt a Lipcse, a Tottenhamnek szinteket kell javulnia a továbbjutáshoz, mert ezzel a játékkal Németországban semmi esélyük nem lesz megfordítani a párharcot.

Atalanta B.C. - Valencia CF 4-1 (2-0)
gólszerzők: Hateboer 16., 62., Ilicic 42., Freuler 57. ill. Cserisev 66.


Tottenham – RB Lipcse 0-1 (0-0)
gólszerző: T. Werner 55. 11-esből

Borítókép: Uefa Champions League Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális