2020. július 9. csütörtökLukrécia

A CFR durván levédekezte a FCSB-t

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 22:16 GMT +2, 2020. február 02.

Az alapszakasz legnagyobb és legnehezebb hazai meccsével nyitotta a tavaszi szezont a CFR, a bajnoki versenyfutás éllovasa a FCSB-t fogadta a Fellegváron.


A CFR egy spanyolországi edzőtáborral és néhány kitűnő igazolással készült a bajnokság második felére, ráadásul néhány napja az is kiderült, hogy a lengyel válogatott kapusát Sandomierski mellett Maneával is szerződést kötött a regnáló bajnok.

A FCSB elég érdekes kezdőt tett fel a pályára, több mint 500 nap után kezdett pl. Momcilovic, persze az ad-hoc megoldások nem ritkák a bukaresti gárdánál, a rossz nyelvek szerint Gigi Becali klubtulajdonos legalább annyira meghatározza a kezdőcsapatot, mint a gárda hivatalos edzője.

A találkozó jó iramban kezdődött, a FCSB nem igazán akart sem területet, sem labdát feladni, ez pedig azt eredményezte, hogy a lényegesen összeszokottabb és taktikailag kifinomultabb hazaiak több lövéshez is jutottak az első negyedórában. A CFR a széleken támadott, Omrani többször is az ő esetében meglepő, jobbszélső pozícióból próbálkozott beadással.

A FCSB egyáltalán nem érezte, hogy hol lehet a kolozsvári beadásokat megállítani, köszönhetően nagyrészt annak, hogy Dan Petrescu csapata váltogatta a beadások pozícióját, a balszélen általában az alapvonalhoz közel, a jobbszélen pedig az alapvonaltól jó 20 méterre volt a „beadási pont”.

A CFR középpályásvédekezése jól működött, emiatt a FCSB ritkán jutott el a támadóharmadába. A bukarestiek ráadásul azzal tetézték a bajaikat, hogy faék egyszerűségű rövidpasszos játékkal és középen akarták feltörni az összeszokott (és két védekező középpályással felálló) kolozsvári reteszt. Ennek megfelelően 35 percet kellett várni az első lövésükre, nem mondhatni, hogy a regnáló bajnok kapuja veszélyben forgott volna.

Az első félidő gyenge pontja a hazaiaknál Costache volt, a fiatal támadó szokás szerint nagyobb lelkesedéssel, mint hatásfokkal futballozott. Rossz döntései mellett pocsék helyezkedéssel vetette volna észre magát, ha nem tűnt volna el hosszú percekre a mezőnyben. Egyedüli jó megmozdulása egy 46. perces fordulásból lőtt, blokkolt lövés volt.

A második félidőre aztán meglepő húzást eszközölt a FCSB, a balbekk Momcilovic helyett egy támadó középpályást, Olarut cserélték be. A csere, ahogy az várható volt, a vendégek szempontjából semmin nem segített, szűk tíz perc múlva Djokovic a tizenhatos baloldali sarkáról hatalmas lövést eresztett a bukaresti kapura, de a labda a kapufa mellett szállt el.

A 60. percben Itut Hoban váltotta a hazaiaknál, ezt követően könnyebben szerzett labdát a bajnokcsapat. Ennek, és a FCSB elhibázott cseréjének köszönhetően megnőtt a hazaiak fölénye, könnyebben szereltek a középpályán és meg tudták tartani a labdát az ellenfél térfelén is. A 63. percben Bordeianu lőtt 15 méterről, de Bălgrădean bravúrral szögletre mentett. A következő percekben a CFR beszorította ellenfelét, de betalálnia nem sikerült. A 72. percben Omrani helyére Rondón állt be, a francia-algériai támadó elfáradni látszott és sárgalapja is volt, a venezuelai gyorsaságára pedig szüksége volt a fáradó csapatnak.

A 78. percben a FCSB védelme összehozott egy szabadrúgást és egy piroslapot a CFR-nek,  Nedelcu pocsék passzát Planic nagyon rosszul és túl hosszan maga elé engedte, utána pedig nem volt választása, fel kellett löknie a lendületből érkező Deacot. A második sárgalap következtében Planicnak mennie kellett, a szabadrúgás kipattanóját pedig Vinícius 17 méterről a kapu jobb oldalába lőtte.

A gól és a piroslap okozta sokkot a FCSB játékosai rugdosódással, a szurkolóik pedig petárdázással kívánták feldolgozni, ezt leszámítva semmi érdemleges nem történt az utolsó bő negyedórában, a CFR megnyerte első tavaszi meccsét, méghozzá úgy, hogy kaput találó lövést sem engedélyezett a gyatrán futballozó bukarestieknek.

A bajnokságot a CFR vezeti 47 ponttal, mögötte a Craiova és az Astra áll 40 ponttal, negyedik helyen pedig a FCSB 39 ponttal, egy meccsel kevesebbet játszva.

A kolozsvári gárda következő meccsét február 8-án Medgyesen vívja a felsőházért hajtó Gaz Metan ellen.

CFR: Arlauskis - Burcă, Vinicius, Boli, Camora - Itu (Hoban 60.), Bordeianu, Djokovic - Deac, Omrani (Rondón 72.), Costache (Petrilă 84.)
Edző: Dan Petrescu

FCSB : Bălgrădean - Crețu, Planic, Cristea, Momcilovic (Olaru 84.) - Moruțan, Nedelcu, Oaidă - Tănase, Man, Fl. Coman (Gnohere 85.)
Edző: Bogdan Vintilă

Piroslap: Planic 77.
Gólszerző: Vinícius 79.

Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális