2024. március 29. péntekAuguszta

Gyenes Mani megnyerte a világ legdurvább raliját

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 10:51 GMT +2, 2020. január 18.

A szatmári versenyző rajt-cél győzelmet aratott a Dakar 2020-on Malle Moto kategóriában


Amikor a 2020-as Dakar előtt interjút készítettünk Gyenes Manival, nagyon ambíciózusnak tűnt a Malle Moto kategória megnyerésének célja, de ahogy a verseny haladt előre  úgy vált biztosabbá és biztosabbá a győzelem.
2020. január 17-én pedig hivatalosan is sporttörténelmet írt Gyenes Emánuel, aki kitűnő versenyzéssel, végig vezetve, megnyerte a Malle Moto kategóriát a 2020-as Dakar Ralin.

A Malle Moto (vagy ahogyan eredeti nevén hívják: Original by Motul) kategória egy rendkívül nehéz, embert próbáló versenyzési forma, lényege, hogy a versenyzőt nem segítheti szerelőcsapat, egy nehéz versenynap után saját magának kell előkészítenie a „vasat” a másnapi megmérettetésre. Sivatagi körülmények között ez akkora hátrány, hogy hiába motoros osztály, a Malle Moto kategória a Dakar hivatalos rangsorában is külön „fület” kap.

Lyndon Polskitt motortervező, világutazó, Dakar-versenyző, vlogger háromszor is elindult a Malle Moto kategóriában, 2018-ban a második helyen is végzett, a verseny szellemiségéről és megpróbáltatásairól is forgatott egy dokumentumfilmet, amely a „Malle Moto – Egy elfelejtett történet” címet viseli.

Gyenes Emánuel ezt a rendkívül nehéz sorozatot nyerte meg, összesen több mint két napot (48 óra és öt perc) töltött nyeregben, ezalatt pedig több mind 8000 kilométert tett meg. A tizedik Dakarján résztvevő szatmári versenyző képe minden nap szerepelt a Dakar honlapjának főoldalán, hiszen az első naptól az utolsóig vezetett, és a kategóriák éllovasait a szervezők a főoldalra tették.

Gyenes Emánuel a nyolcadik Dakar Raliját fejezte be, azon kivételes sportolók közé tartozik, akik három kontinensen is versenyeztek a világ legkeményebb sorozatában, hiszen a mostani mellett a dél-amerikai és az afrikai megmérettetésen is részt vett.


(fotó: Gyenes Mani Facebook)

Az Autonet Team versenyzője Facebook-üzenetben köszöntötte rajongóit és néhány érdekességet is küldött, például egy közös képet a Ferrrari egykori pilótájával, a kétszeres Forma-1-es világbajnok Fernando Alonsóval.

Borítókép: Gyenes Mani Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális