2020. június 1. hétfõTünde

Megnyílt a mercato - I. rész

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 21:57 GMT +2, 2020. január 06.

Ki szakíthat nagyobbat a téli átigazolási piacon? A Barcelona? A Manchester United? Az Everton? A Chelsea? Cikksorozatunkban a téli átigazolási piac történéseit járjuk körbe


Január elején indult a téli mercato, azaz átigazolási piac. Minden évben vadabbnál vadabb ötletek, összegek, pletykák és pénzek látnak napvilágot a játékosmozgásokkal kapcsolatban. Mivel mi a Lelátónál nem kedveljük a pletykát, ezért kiválasztottunk három, észszerűnek tűnő, de nemhivatalos információt, amit körüljárunk. Induljon az év egy kis agytornával.

James Rodriguez, Everton

Amióta az Everton menedzsmentje Carlo Ancelottit választotta a gárda trénerének a Kékek két meccsen hat pontot gyűjtöttek. Anyagi lehetőségeit és keretértékét tekintve az Everton Anglia 7.-8. leggazdagabb klubja, így százmilliókat ugyan nem, de 50-60 milliót simán elkölthetnek egy-egy játékosra.
A liverpooli gárdának nagy szüksége lenne egy jó támadóra, hiszen a felsőházban náluk kevesebbet csak a Crystal Palace lőtt, akik viszont sokkal jobban védekeznek, így ha legalább a 10. helyet meg akarják tartani a Goodisonban, akkor előrejátékban mindenképp javulniuk kell.
James Rodriguez nem váltotta meg a világot sem Madridban, sem azt követően Münchenben, kétségtelen, hogy a kolumbiai támadó szintje nem a közvetlen világelitben van. Ezzel együtt természetesen nem szabad leírni őt, de valószínűleg testhezállóbb feladat lenne neki egy európai középmezőnyben levő csapatban futballozni, az európai középmezőnyben pedig a legtöbb pénzt Angliában lehet keresni, így Rodriguezen múlik, hogy padozik-e egy nagycsapatban, vagy inkább kezd egy nagy hagyományokkal bíró angol csapatban.
Van még egy jó érv, ami a transzfer mellett szól, mégpedig a régi ismeretség. Carlo Ancelotti és James Rodriguez már dolgozott együtt Madridban, a kettőjük kapcsolata kitűnőnek mondható. Hogy ez elég lesz-e egy átigazoláshoz, még a jövő zenéje, de legkésőbb a január végi piaczáráskor ki fog derülni.


Dani Olmo, Barcelona, Chelsea

Dani Olmót lassan senkinek nem kell bemutatni. A Dinamo Zagreb üdvöskéjét a Ferencváros elleni BL-selejtezőben és a Bajnokok Ligája csoportkörében is láthattuk ebben a bajnoki évadban.
Olmo egy Dinamo-Barcelona csereügyletkor került a zágrábi csapathoz, itt pedig rövid időn belül húzóemberré vált. Értékét a transfermarkt 35 millió euróra becsüli, ami nem meglepő, hiszen 21 éves létére 124 meccset játszott a kelet-európai elitklubnál, ezeken a meccseken pedig 34 gólt és 28 gólpasszt szerzett.
Hogy európa egyik legkelendőbb portékájáról van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint a Barcelona 35 milliós ajánlata, azonban a történet itt még nem ér véget, inkább itt kezdődik, hiszen két napja a Chelsea is bejelentkezett a spanyol szélsőért egy, a hírek szerint 35-40 millió euró körüli ajánlattal. Ez természetesen nem zárja ki, hogy ne más csapatnál kössön ki, hiszen a hírek szerint a Tottenham és az Atlético Madrid is figyeli.


fotó: Dani Olmo Facebook

James Maddison, Manchester United

A Leicester City idei tündöklése nagyon meglepő, hiszen a Rókák sem a legjobb keretű, sem a leggazdagabb csapatok közé nem tartoznak. Ennek ellenére Brendan Rodgers csapata még a Manchester City-t is megelőzte idén az angol pontvadászatban, és úgy tűnik a Bajnokok Ligája helyet sem veheti el tőlük senki.
Ennek a sikernek az egyik letéteményese (a már megint kitűnő szezont futó Jamie Vardy-n kívül) az a James Maddison, aki idén már 6 gólnál és 3 gólpassznál jár az angol darálóban. Gyors, jó passzkészségű és rendkívül intelligens játékos, ez pedig úgy kell a gyengélkedő Vörös Ördögöknek, mint egy falat kenyér. Természetesen Manchester pirosabbik felében van pénz bőven, ennek ellenére egy furcsa ajánlatot tettek a Leicesternek: 45 millió euró és a 27 éves Jesse Lingard, akinek sem gólja, sem gólpassza nincs a Premier League-ben idén.

Nem kétséges, hogy Maddison szintje inkább a Manchester United, mint a Leicester, így az ő szempontjából szakmai előrelépés lenne a transzfer (természetesen emellett anyagi előrelépés is, de feltételezhetően most sem éhezik).
A Manchester United jelen pillanatban ötödik, 27 pontra van a bajnoki címtől, de még a negyedik, utolsó Bajnokok Ligája-indulást jelentő helytől is öt pont távolságra, kétségtelen, hogy minden segítségre szüksége van Solskjaer csapatának.
A transzfer a Leicester City-nek éri meg a legkevésbé, hiszen a 45 millió, úgy a háromnegyede Maddison jelenlegi piaci értékének, ráadásul nincs szükségük a 27 éves Jesse Lingardra, aki finoman fogalmazva sem jelent előrelépést. Hogy a United üzletkötői meg tudják-e győzni a Rókákat nagy kérdés, valamint az is, hogy hajlandóak lesznek-e Manchesterben több pénzt ajánlani.

Borítókép: James Rodriguez Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális