2020. június 1. hétfõTünde

Eldőlt: Wales biztosan megy az EB-re, Magyarországra pótselejtező vár

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 00:15 GMT +2, 2019. november 20.

A 2020-as EB-re való kijutás szempontjából sorsdöntő meccsen Wales Magyarországot fogadta.


Kedd este 21:45-től játszotta idei legfontosabb mérkőzését a magyar válogatott. A találkozónak óriási tétje volt, mégpedig a 2020-as Európa-bajnokságra való egyenesági kijutás. Úgy a magyar, mint a walesi válogatottnak győznie kellett a biztos továbbjutáshoz, miközben a csoport másik meccsén Szlovákia a döntetlenben reménykedett és hazai pályán Azerbajdzsánt próbálta legyűrni.

Jó iramban indult a találkozó, mindkét csapat nagyon felkészült a másikból, ezzel együtt a legtöbb dicséret a szurkolókat illeti, a cardiffi stadionban ütemesen dörömbölt a ,,Magyarország, Magyarország”.

Marco Rossi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte az első 15 percet nagyon meg fogja nyomni a hazai csapat, ehhez képest mindössze egy erőtlen lövésre futotta tőlük. Már-már úgy tűnt, hogy Magyarország kibírja kapott gól nélkül az első 15 percet, ekkor azonban Bale, a Real Madrid szélsője nagy iramban szalad fel a bal oldalon, és tűpontosan ívelte Aaron Ramsey fejére a labdát, aki üresen állva, egyik középső védőtől sem különösebben zavartatva, Gulácsi fölött a kapuba fejelt.

A vendégek nem roppantak meg a kapott góltól, több ígéretes helyzetük is volt, egy érdekesen kivitelezett szabadrúgás-fejes kombináció mellett Szoboszlai is be tudta magát verekedni a hazaiak tizenhatosára, ott azonban kiválóan zárt össze a védelem.

A 34. percben a magyar válogatott egészen elképesztő helyzetet hagyott ki az egyenlítésre. Szalai mintaszerű előkészítése után előbb Szoboszlai, majd Sallai lőhetett közelről, és jó helyzetben kapura, Hennessey azonban nagy bravúrral mindkettőt hárította.

A magyar támadások nagyrészt a jobboldalon zajlottak, ahol főleg Lovrencsics Gergőt keresték a társak a labdával, az ő beadásai és passzai jelentették a támadások alapját. A Ferencváros játékosa jobboldali védő pozícióban játszott, nagy kedvvel és akarattal, ugyanakkor némileg pontatlanul. A vendégekre egyébként is jellemző volt a pontatlanság az első félidőben, sok támadás akadt meg rossz passzok és átadások miatt, ugyanakkor amíg a kontrákat le tudták védekezni, ez nem jelentett nagy problémát, hiszen a labdát - rájuk annyira nem jellemző módon - hatvan százalékban birtokolták.

A játékrész végén tehát vezetett a walesi csapat, de az első félidő képe és statisztikai mutatói alapján nem voltak jobbak.

A második félidő nagyon rosszul kezdődött a magyarok számára, mindössze másfél perccel a kezdés után, egy pontrúgást követően Aaron Ramsey egyedül maradt Gulácsival szemben, és az ex-Arsenalos nem is hibázott, így 2-0 állt az eredményjelzőn. Hat perc múlva, miután Baráth lökött és támaszkodott egyszerre a saját tizenhatosa előterében, Gareth Bale lőhetett ígéretes helyzetben szabadrúgást, de a labda a keresztléc fölött hagyta el a játékteret.

A következő negyed órában rengeteg otromba taktikai szabálytalanságot és egy veszélyes Wales-t láthattunk, a 75. percben Gulácsinak kellett nagyot védenie Ramsey lövését követően. A meccs végéig a magyar válogatottnak is voltak lehetőségei, de az igazság az, hogy a második félidőben még a szépítéshez sem jártak túl közel.

Mindent egybevéve Wales válogatottja megérdemelten nyert, és biztosította be helyét a 2020-as Európa-bajnokság főtábláján, Magyarország csapatát pedig várja a Nemzetek Ligája pótselejtezője. Az ellenfelekről a november 22-i sorsolás dönt.

Európa-bajnokság, selejtező
Wales - Magyarország 2-0 (1-0)

Wales: Hennessey – Roberts, Lockyer, Mepham, Davies – Allen, Morrell (Ampadu 50.) – Bale (Wilson 88.), Ramsey, James – Moore
Edző: Ryan Giggs

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Lang, Nagy Zs. – Pátkai, Nagy Á. (Kovács 60.). - Dzsudzsák (Varga 72.), Szoboszlai, Sallai (Holender 83.) – Szalai
Edző: Marco Rossi

Borítókép és fotó: Magyar Labdarúgó Szövetség Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális