2020. július 9. csütörtökLukrécia

Az elmúlt 30 év legnagyobb romániai magyar sportteljesítményei

szerk. utolsó frissítés: 12:22 GMT +2, 2019. november 21.

10 olyan teljesítményt gyűjtöttünk össze, amelyek önmagukon túlmutatva a világ sportjára és az erdélyi magyar közösség életére is jelentős befolyással voltak.


December végén lesz 30 éves a romániai rendszerváltás. Kitűnő alkalom ez a számvetésre, az elmúlt 30 év mérlegelésére. A Transindex és a portfóliójába tartozó oldalak pedig tematikus listákban próbálják meg összegezni az elmúlt 30 évet. Tisztában vagyunk vele, hogy nincs olyan objektív mérce, ami alapján ezeket a sportteljesítményeket egyértelműen rangsorolni lehetne, a sorszámok akár el is hagyhatók, sőt a lista tovább is bővíthető. Mégis következzen most egy verzió arra, hogy mi lehetne a Lelátó top 10-es listája az elmúlt 30 évből.

10. Tófalvi Éva biatlonos és Miklós Edit alpesi síző (megosztva)

Mindketten csíkszeredaiak és mindkettőjüket sokszor láthattuk a hírekben. Tófalvi Éva olyasmivel büszkélkedhet, amivel kevesen: zsinórban hat (!) téli olimpián vett részt. 1998 és 2018 között minden megmérettetésen ott volt, sőt 2010-ben és 2014-ben ő volt Románia zászlóvivője az ötkarikás játékokon. Legnagyobb sikerét a 2008-2009-es világkupa-idényben érte el, amikor a hochfilzeni 15 kilométeres egyéni indításos versenyben első helyen végzett. Abban az idényben az egyéni indításos verseny szakági világkupájának összesítésében is a második helyen végzett.

Tófalvi Éva a 2014-es olimpián

Miklós Edit már 17 évesen szerepelt világkupa versenyeken, és háromszor is szerzett pontot román színekben, de az igazi nagy sikerei azután jöttek, hogy csapatot váltott. 2010-ben lett magyar állampolgár, amivel megnyílt az út az országváltáshoz. A román szövetség nem akarta elengedni a sízőjét, akadályokat gördített a transzfer elé, megtagadta a zöldkártya kiadását, amivel gyakorlatilag törölték a sportolónő összes eredményét, nulláról kellett kezdenie, amikor 2011-ben országot váltott.

Egy ilyen helyzetben a legtöbben kapitulálnának, Miklós Edit azonban nem adta fel, az utolsó pillanatban rengeteg versenyen indulva kivívta a világbajnoki szereplés jogát, és 2011-ben ő lett a magyar alpesi szakág első női pontszerzője.

Miklós Edit a szocsi olimpián (fotó: MTI)

Ezt a sikert még nagyon sok másik követte, köztük a 2014-es olimpiai 7. hely lesiklásban az egyik legemlékezetesebb, ami minden idők legjobb magyar eredménye, minden síszakágat figyelembe véve. A világkupában kétszer is állhatott dobogón, 2015-ben a St. Moritz-i lesiklásban szerezte meg az első érmét, egy bronzérmet, ami egyúttal a magyar alpesi sísport első érme is volt. Másodszor 2016-os Lake Louise-i lesiklásban lett bronzérmes.

9. Bölöni László edző

Marosvásárhelyen született és a helyi csapatban töltötte pályafutása szinte felét. 1970-ben mutatkozott be a csapatban és egészen 1984-ig 406 meccsen 64 gólt lőtt. Legeredményesebb időszak mégsem az ASA-nál, hanem a Steauánál volt, 1984-1987 között 97 meccset játszott a bukarestieknél, nyert 3 román bajnokságot, 2 román kupát és tagja volt a Bajnokcsapatok Európa Kupáját megnyerő csapatnak is. Ezzel azonban még nem biztos, hogy beválogattuk volna az elmúlt 30 év sportsikereit bemutató összeállításba.

Bölöni jelenleg a Royal Antwerp FC edzője (fotó: Royal Antwerp Facebook-oldal)

Visszavonulása után ő is edzőként tevékenykedett, egy rövid ideig volt román szövetségi kapitány, de edzői karrierje túlnyomó részében belga, francia és arab klubokat irányított, meg persze azt a Sporting Lisszabont, ahol akkoriban egy 16 éves portugál fiú, bizonyos Cristiano Ronaldo focizott. Bölöni felismerte az elképesztő tehetséget és ő volt az első, aki a felnőttcsapatban játszatta.

Edzőként portugál és belga bajnok, valamint szuperkupagyőztes, egyszer a portugál kupát is elhódította a csapatával. 

8. Illyés Ferenc kézilabdázó

A székelyudvarhelyi játékost a Pick Szeged fedezte fel, így 19 évesen Magyarországra költözött. Egy fél évig kölcsönjátékos volt Makón, utána viszont hét évig szolgálta a szegedi klubot. Ezután az MKB Veszprém, majd a német TBV Lemgo következett. Napjainkban a Tatabánya KC csapatát erősíti. Klubszínekben háromszoros Magyar Bajnok (2007, 2008, 2009), kétszeres Magyar Kupa-győztes (2006, 2009), EHF-kupa-győztes (2010, 2014), valamint Kupagyőztesek Európa Kupája-győztes (2008). 

Illyés Ferenc jelenleg a tatabányai kézilabdacsapat játékosa (fotó: Grundfos Tatabánya Kézilabda Club Facebook oldal)

Illyés 213-szoros magyar válogatott, ezeken a találkozókon összesen 501 gólt lőtt. Kétszer volt olimpiai negyedik (2004, 2012) és egyszer világbajnoki ötödik (2009).

7. Meskó Zoltán amerikai futball játékos

A temesvári születésű sportoló valószínűleg listánk leghíresebb tagja, az egyetlen magyar, aki valaha részt vehetett az amerikai futball elitjének, az NFL-nek a döntőjén. A Super Bowl fogalom az Egyesült Államokban, százmilliós nézettsége van, csak a halftime show-ról cikkek százai születnek, és akkor még nem is beszéltünk a csillagászati áron adott reklámidőről. Elképesztő a marketingértéke.

Meskó Zoltán (fotó: wikipedia.com)

Meskó Zoltán három évig volt az elitliga tagja, 2010 és 2012 között a New England Patriots-nál, 2013-ban pedig a Pittsburgh Steelers-nél és a Cincinatti Bengals-nál játszott. Karrierje alatt többször jelölték a legjobb punternek járó Ray Guy-díjra, és 2010-ben megdöntötte az elsőévesként legtöbb puntolt yard rekordját is. Karrierje csúcsa a XLVI. Super Bowl, ahol csapatával szorosan, 21-17-re veszített a New York Giants együttese ellen.

6. Mátéfi Eszter kézilabdázó

Mátéfi Eszter Marosvásárhelyen kezdte a karrierjét a Mureșul csapatában, tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy már 15 évesen bemutatkozott a felnőtteknél. Román bajnok és kétszeres kupagyőztes, sőt 1985-től 1991-ig 130-szoros román válogatott is volt. A rendszerváltás után Magyarországra, Debrecenbe költözött és a Vasutas mezét húzta magára. Miután 1995-ben letette a magyar állampolgári esküt, a magyar válogatottba is meghívták, tagja volt az 1995-s világbajnokságon döntőig menetelő csapatnak és az 1996-os atlantai olimpián bronzérmes válogatottnak is. 1998-ban lemondta a válogatott szereplést, de a Dunaferrel megnyerte az EHF-kupát, majd egy évre rá a Bajnokok Ligáját is.

(fotó: Kölcsey TV)

5. A CFR felemelkedése

A CFR, eredeti nevén a Kolozsvári Vasutas Sport Club, 1907 óta működik. Bár nagyon hosszú múltra tekint vissza, trófeákban ez nem igazán mutatkozott meg. 2001-ben egy kolozsvári üzletember, Pászkány Árpád vásárolt meg a csapatot, ami tulajdonképpen a kolozsvári klub újjászületésének kezdete. Világos koncepcióval, sok munkával, 21. századi módszerekkel és klubmodellel a CFR a romániai futball tetejére küzdötte fel magát. A 15 éve még harmadosztályban sínylődő egyesület mára Románia legfőbb exportcikke lett, ami a klubfutballt illeti. Jelenleg is egy lépésére vannak attól, hogy a klub legnagyobb sikereként megérjék az európai kupatavaszt az Európa Ligában.

A CFR ünnepli a bajnoki címét (fotó: Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA Facebook oldal)

4. Károlyi Béla és Károlyi Márta tornaedzők

Károlyi Béla Kolozsváron, míg felesége, Márta Székelyudvarhelyen született. Sokáig vezették az onești-i utánpótlásképzés torna szakosztályát, tevékenységük szorosan kapcsolódik a román női tornasport felemelkedésével. Egyik első tanítványuk Nadia Comăneci volt, aki először mutatott be tökéletes, 10-es gyakorlatot és aki öt olimpiai aranyérmet nyert. A Károlyi házaspárt mégis az amerikai tornasport felemelése tette naggyá. Nélkülük nem lenne amerikai női tornasport, legalábbis nem olyan lenne, mint amilyenek manapság ismerjük.

A Károlyi házaspárt is érintette az amerikai tornasporton végigsöprő szexuális molesztálási botrány

Károlyi Béla és Márta 1981-ben disszidált az Egyesült Államokba, ahol rövidesen befektetőket találtak egy új, az amerikai tornasportot megreformáló képzőközpont felépítéséhez. A projekt sikeres lett, a házaspár négy évtizeden keresztül tartozott a sportág világelitjébe. Kilenc olimpiai bajnokot, tizenöt világbajnokot és tizenhat európai érmest neveltek ki, ezenkívül számtalan amerikai bajnok is az ő központjukból került ki. Károlyi Béla nevelte az első amerikai összetett olimpiai bajnokot, az irányításával lett bajnok 1996-ban az amerikai női csapat, pedig Kerri Strug járni is alig tudott, amikor ugrására jelentkezett, de Károlyi biztatta, hogy meg tudja csinálni és meg is csinálta. És nem véletlenül kapta a riói bajnokcsapat a Final Five becenevet, utalva arra, hogy Károlyi Mártának az utolsó csapata. 

3. Szőcs Bernadett asztaliteniszező

Az asztalitenisz immár évtizedek óta az ázsiaiak sportja. Ezért is óriási teljesítmény Szőcs Bernadettől, aki 24 éves korára a világranglista 17. helyéig verekedte fel magát. Előtte csak távol-keleti versenyzők voltak a ranglistán, így az Európai Asztalitenisz Szövetség listáján az első helyet foglalta el.

Szőcs Bernadett a 2019 Európa-bajnokságon, Budapesten (fotó: MTI)

A marosvásárhelyi sportoló 2017-ben aranyérmes lett a Sao Paulóban rendezett nyílt asztalitenisz-bajnokságon, ugyanabban az évben a román válogatott tagjaként a 2017-es Európa-bajnoki címet is megszerezte. 2019-ben a csapatnak sikerült megvédenie a címet, így kétszeres felnőtt Európa-bajnoknak vallhatja magát.

2. Novák Károly Eduárd kerékpáros

A csíkszeredai sportoló igazi példakép bárki számára. Miután az ígéretesen induló gyorskorcsolya-karrierjét egy autóbaleset kerékbe törte, de ahelyett, hogy összezuhant volna, sportágat váltott, parakerékpárral kezdett foglalkozni világszínvonalon. A 2012-es, Londonban rendezett paralimpiai játékokon aranyérmet nyert. Teljesítményével ő lett Székelyföld (és Románia) első paralimpiai bajnoka. Csíkszereda Pro Urbe-díjjal is jutalmazta teljesítményéét.

Novák Károly Eduárd Londonban ünnepli a bajnoki címét

A paralimpián szerzett aranyon kívül három világbajnoki elsőséggel is büszkélkedhet, 2009-ben Bogognóban az országúti, míg 2012-ben Los Angeles-ben és 2013-ban Baie-Comeau-ban pályakerékpárban lett világbajnok. Emellett a romániai kerékpársportért is sokat tett, csapatott alakított, amikor arra volt szükség, az ő szervezésében jött létre a térség egyik legnívósabb kerékpáros eseménye, a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny. Jelenleg a Román Kerékpáros Szövetség elnöke.

1. A Sepsi OSK felemelkedése

A futball a világ legnépszerűbb, legnézettebb sportja, ráadásul olyan csapatsport, amelyben klubszinten jó eredményt elérni nagyon nehéz. Már önmagában az is kihívás, hogy egy régió legjobb csapatává nője ki magát egy egyesület, egy klub felépítése és élvonalban tartása gyakorlatilag a semmiből, olyan teljesítmény, amivel nehéz versenyezni.

A Sepsi OSK játékosai ünnepelnek az FC Viitorul elleni meccsen (fotó: Lelátó/Manases Sándor)

A Sepsi OSK-t 2011-ben alapította Diószegi László és Kertész Dávid. A klub először az ötödik vonalban kezdett szerepelni, a kiváló szakmai munkának köszönhetően hat évvel később már az élvonalban szerepelt, ezzel az első kovásznai klub lett, amely a legmagasabb osztályban edződik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális