2024. március 29. péntekAuguszta

BL: éppen csak győzött a két madridi csapat

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 08:32 GMT +2, 2019. október 23.

A PSG gálázott, a Brugge ráfázott, a Tottenham és a City összesen 10 gólt lőtt, a Juventus fordított, az Atalanta ordított. 4 csoport, 8 meccs, 30 gól a keddi termés a Bajnokok Ligájában.


A-csoport

Club Brugge (belga) – Paris SG (francia) 0-5 (0-1)
gólszerzők: Icardi (7., 63.), Mbappé (61., 79., 83)

Esélyeshez méltón kezdett a PSG a Club Brugge vendégeként, az Intertől igazolt botrányhős Icardi már a 7. percben gólra váltotta Di Maria jobboldali lapos passzát, innentől nagyjából annyi volt a kérdés, hogy hány góllal fog nyerni a francia bajnok.

Némi meglepetésre félidőre is maradt az egygólos különbség, de a második játékrészben beindult az úthenger, ötig meg sem álltak a vendégek. Panasz nem érheti a védelmet sem, Thomas Tuchel csapata nemhogy gól nélkül tudta tartani kapuját, de még kaput találó lövést sem engedélyezett ellenfelének.

A meccs előtt voltak olyan hangok, hogy a párizsiaknak hiányozhat Neymar. Tény, hogy a brazil nem játszott, de az túlzás, hogy bárkinek hiányzott volna.

Galatasaray (török) – Real Madrid (spanyol) 0-1 (0-1)
gólszerző: Kroos (18.)

A Real Madrid győzelmi kényszerrel lépett pályára Isztambulban, hiszen két meccs után, mindössze egyetlen ponttal szerénykedett a tabella alján. A Párizsban elszenvedett 3-0-s vereség még hagyján, a következő játékhéten, hazai pályán vereséggel felérő Club Brugge elleni döntetlen, viszont már a komoly blama kategóriáját súrolja, így a királyi gárdának mindenképp ki kellett küszöbölnie a csorbát.

Zinedine Zidane fiai mindent meg is tettek annak érdekében, hogy a meccset minél hamarabb a saját javukra döntsék el, számos helyzetet dolgoztak ki és a labdabirtoklást leszámítva, minden lényeges statisztikai mutatóban a házigazdák fölé nőttek. 27 kísérletükből 14 talált kaput, Fatih Terim csapata örülhet, hogy megúszta ennyivel, még akkor is, ha gólszerzési lehetőségek a török csapat előtt is adódtak, Florin Andone két kiváló lövéssel veszélyeztetett az első félidőben, ezeket azonban Courtois nagy bravúrral hárította.

A csoportot a PSG vezeti 9 ponttal, a Real Madrid második 4 ponttal, a harmadik a Club Brugge 2 ponttal, negyedik pedig a Galatasaray 1 ponttal, a dolog érdekessége, hogy a három meccset játszott negyedik helyezettek közül, úgy a legjobb a gólaránya a törköknek, hogy még nem találtak be idén a BL-ben (0 lőtt 2 kapott).

(fotó: Uefa Champions League Facebook)
B-csoport

Olympiakos Piraeus (görög) – Bayern München (német) 2-3 (1-1)
gólszerzők: El Arabi (23.), Guilherme (79.) ill. Lewandowski (34., 62.), Tolisso (75.)

A Bayern München gyakorlatilag a csoportelsőség bebiztosítását célozta meg kedd este, hiszen győzelem esetén a két hátralevő hazai meccsén (Olympiakos, Crvena Zvezda) elég lesz 4 pontot gyűjtenie, mivel a csoportrivális Tottenhamet 7-2-vel küldte haza a múlt fordulóban, így szinte biztosan nem fog mögöttük végezni.

A mérkőzést az Olympiakos kezdte jobban, El Arabi révén megszerezték a vezetést is egy remek kontra végén, a bőrnadrágosok viszont időben felébredtek és bő 10 perc múlva ismét egál állt az eredményjelzőn. A második félidőben Lewandowski megszerezte a második találatát is, ezzel már a bajorok vezettek. Becsületükre legyen mondva a hazaiak mindent megtettek az egyenlítésért, de a 75. percben Tolisso bevágta Coutinho lövésének a kipattanóját, és bár egy szépítő találatra még futotta a hazaiak részéről, egyenlítő találatra már nem, a Bayern így 9 pontos, és minden valószínűség szerint csoportelső lesz.

Tottenham (angol) – Crvena Zvezda (szerb) 5-0 (3-0)
gólszerzők: Kane (9., 72.), Son (16.,44.), Lamela (57.)

A Tottenhamnek nem volt választása, meg kellett nyernie ezt a meccset mindenáron. A Bayerntől kapott hetes és a hétvégi hazai pályás döntetlen a liga legrosszabb csapata, a Watford ellen, igencsak megtépázta a tekintélyüket, arról nem is beszélve, hogy egy esetleges vereség a BL-től való búcsú jeges leheletét és a Pochettino mester menesztéséről szóló pletykák felerősödését is jelentette volna.

A Zvezda már túlteljesítette a „három hónapos tervet”, hiszen már szereztek egy nem várt győzelmet, hazai pályán az Olympiakost verték, és sokkal többet nem is igen vártak el tőlük. 

A mérkőzésről túl sokat nem lehet írni, Kane és Son negyed óra után eldöntötte a három pont sorsát, utána már csak azzal foglalkoztak, hogy kiszolgálják szurkolóikat, és kiküszöböljék az elmúlt hetek csorbáit.

A csoportot a Bayern München vezeti 9 ponttal, mögöttük jön a Tottenham 4 ponttal, harmadik a Crvena Zvezda 3 ponttal, az utolsó pedig az Olympiakos 1 ponttal


C-csoport

Sahtar Doneck (ukrán) – Dinamo Zagreb (horvát) 2-2 (1-1)
gólszerzők: Konpljanka (16.), Dodo (75.) ill. Olmo 25., Orsic (60. 11-esből)

Miután az Atalanta gyakorlatilag nem tényező ebben a csoportban, a Manchester City elsőségéhez pedig semmilyen kétség nem férhet, az ukrán és a horvát bajnok egymás elleni találkozói gyakorlatilag a továbbjutásról döntenek.

A mérkőzés képe az elejétől nyílt volt, a Sahtar mindenáron nyerni akart, támadott, a Zagreb pedig felvette a kesztyűt. Az ukránok kezdtek jobban, a vezetést is megszerezték Konopljanka éles szögből lőtt gólja révén az első negyed óra végén, a Zagreb azonban nem ijedt meg a hátránytól és 10 perc alatt egyenlített, Orsic baloldalról, félmagasan belőtt labdáját a 30 millióra taksált, 21 éves Olmo könnyedén lőtte a kapuba.

A második félidőben a Zagreb magához ragadta a kezdeményezést, egy videobíróval újranézett szituáció után tizenegyeshez jutottak, amit Orsic értékesített. A donyeckieknek fél órájuk volt egyenlíteni, de ezt negyed óra alatt megtették, Alan Patrick szenzációsan tálalt Dodó elé, a brazil pedig előbb elfektette Livakovicot, majd a hálóba lőtt. A továbbjutás kérdése nyitott, bár talán egy kis előnyben van a Dinamo Zagreb.

(fotó: Uefa Champions League Facebook)
Manchester City (angol) – Atalanta (olasz) 5-1 (2-1)

gólszerzők: Agüero (34., 38. - a másodikat tizenegyesből), Sterling (58., 64., 69.) ill. Malinovszkij (28. tizenegyesből)

Úgy tűnik Angliában nem bírják az olasz humort. A játéknap előtt ez tűnt a legegyoldalúbb találkozónak, ehhez képest némi megrökönyödéssel vette tudomásul a 49 000 néző, hogy a teljesen esélytelennek tűnő Atalanta megvicceli a Cityt és vezetést szerez az Etihadban.

Ami az egyik kopasz trénernek nem sikerült a Galatasaray ellen, az a másik kopasznak hátrányból összejött az Atalanta ellen. A City még az első félidőben fordított Agüero góljai révén, majd a másodikban Sterling mesterhármasával minden kétséget kizáróan biztosította a győzelmét. A manchesteri gárda egészen brutális helyzetkihasználását mi sem tanúsítja jobban, mint hogy 10 kaput találó lövésből 5 gólt lőttek.

A csoport élén a Manchester City áll 9 ponttal, őket követi a Dinamo Zagreb és a Shaktar 4-4 ponttal, az Atalanta pedig három meccs után 2-11-es gólaránnyal és 0 ponttal áll, úgy tűnik egyelőre nagy falat a BL a bergamóiaknak.


D-csoport

Atlético Madrid (spanyol) – Bayer Leverkusen (német) 1-0 (0-0)
gólszerző: Morata (78.)

Meglepően nehezen nyertek a matracosok a gyógyszergyáriak ellen, sokkal kisebb ellenállásra számított mindenki, a bajnokságban is csak a kilencedik helyen tanyázó együttestől. A Leverkusen ennek ellenére agilisan kezdett, jól védekezett, az Atlético nem is találta az ellenszert, és egyre idegesebben játszott. A hazaiak rengeteg labdát adtak el a támadóharmadban, nagyon sokszor választottak kiszámítható megoldást, és egyáltalán nem tűnt úgy, mintha ezt a meccset be tudnák húzni.

A második félidő vége fele azonban, a Leverkusen mintha elfáradt volna mentálisan, egyre többször vittek végig veszélyes támadásokat a spanyolok, a 78. percben pedig a Koke helyére csereként beálló Morata klasszismozdulattal fejelte be a balbekk Renan Lodi beadását Hradecky kapujába. A hátralevő időt Simeone simán kivédekezte, nyertek tehát a hazaiak.


(fotó: Uefa Champions League Facebook)
Juventus (olasz) – Lokomotiv Moszkva (orosz) 2-1 (0-1)

gólszerzők: Dybala (77., 79. ill. Miranchuk 30)

Érdekesen alakult a találkozó, mivel Aleksei Miranchuk révén a Lokomotiv Moszkva talált be először, felborítva ezáltal az előzetes várakozásokat. A Juventus természetesen mindent megtett a fordításért, a meccs egy adott pontján 70% fölötti labdabirtoklási fölényük volt (ez a végére 68% lett), sőt ez az előny nem is volt meddő, sok kiváló támadást vezettek, de a befejezésekbe, utolsó előtti passzokba rendre hiba csúszott.

A 77. percben mikor már-már elúszni látszott a meccs, Dybala hatalmas gólt akasztott 20 méterről a jobb felsőbe, visszaadva ezáltal a reményt. Az egyenlítő találat után két perccel, felállt védelem ellen támadott a Juventus, Alex Sandro eresztett el egy távoli löketet, Guilherme kapus ki tudta ugyan tolni, de Dybala lecsapott a bogyóra, és tankönyvbe illően lőtte a kapuba.

A csoportban a Juventus és az Atlético Madrid 7-7 ponttal áll az élen, harmadik a Lokomotiv 3 ponttal, a sor végén pedig a Leverkusen kullog 0 ponttal, a továbbjutás reális esélye nélkül.

Borítókép: Uefa Champions League Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális