2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

US Open, női döntő: szárnyaló tini a rekordra törő sztár ellen

Lelátó utolsó frissítés: 20:49 GMT +2, 2019. szeptember 06.

Kanadai-amerikai döntő lesz a US Open női egyes versenyszámában. A szárnyaló tinédzser Bianca Andreescu élete első Grand Slam-fináléjában a 33. ilyen kaliberű mérkőzésére készülő rutinos klasszissal, Serena Williamsszel néz farkasszemet, szombat este 23 órától. Utóbbi beállíthatja Margaret Court rekordját.


A román származású teniszező az elődöntőben Belinda Bencic ellen folytatta szenzációs menetelését a rangos New York-i tornán. Andreescu tie-breakkel harcolta ki a szettelőnyt, s bár a második játszmában svájci ellenfele 4–1-re, majd 5–2-re is vezetett, fordítani tudott és 2 óra 15 perces csata után bejutott a döntőbe.

A másik mérkőzésen Serena Williams jóval könnyebben legyűrte Elina Szvitolinát, aki rövid időn belül második GS-elődöntőjét játszotta. Az ukrán lány Wimbledonhoz hasonlóan – ahol egyébként a későbbi bajnok Simona Halep állította meg a legjobb négy között –, a US Openen is elvesztette elődöntőjét. Csak négy játszmát sikerült megnyernie az 1 órát és 11 percet tartó összecsapáson.

Andreescu és Williams nemrég a kemény pályás torontói viadal döntőjében találkozott. Ez volt kettejük első egymás elleni meccse, amelyet Serena az első szettben 3–1-es hátránynál hátsérülés miatt feladni kényszerült, így 19 éves ellenfele Indian Wells után második tornagyőzelmét ünnepelhette a WTA-sorozatban.

Embed from Getty Images

Ha a szombat esti döntőben érvényesül a papírforma, azaz Williams diadalmaskodik, egyéniben ez lesz a 24. Grand Slam-sikere, amivel beállíthatja a legendás Margaret Court rekordját. Az open érában (1968 óta) senki nem nyert több Grand Slamet az amerikai sztárteniszezőnél, Steffi Graf 22, míg Chris Evert és Martina Navratilova egyaránt 18 GS-győzelemmel zárta pályafutását.

Bianca Andreescu csak a negyedik alkalommal szerepel főtáblán a négy nagy torna egyikén, a mostani döntőbe jutás magasan a legjobb eredménye. A kanadai lány tavaly a selejtezőben búcsúzott az amerikai nyílt teniszbajnokságon, az évet a világranglista 107. helyéről kezdte, de időközben olyannyira felfejlődött, hogy a US Opennek már 15. kiemeltként vágott neki. Akárcsak Williams, Andreescu is történelmet írhat, ugyanis kanadai versenyző még soha nem nyert egyéni Grand Slamet.

US Open, női egyes, elődöntő

Belinda Bencic (svájci, 13.)–Bianca Andreescu (kanadai, 15.) 6:7 (3:7), 5:7

Elina Szvitolina (ukrán, 5.)–Serena Williams (amerikai, 8.) 3:6, 6:1

teniszUS OpenBianca AndreescuSerena Williams
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális