2021. március 3. szerdaKornélia

Október elején kezdődik a női kosárlabda-bajnokság

Lelátó utolsó frissítés: 21:44 GMT +2, 2019. augusztus 29.

Megváltozott lebonyolítási rendszerrel, nyugati és keleti csoportra osztva, a tervek szerint 14 csapattal rajtol október 2-án a női kosárlabda nemzeti liga.


A szakszövetség igazgatótanácsa a napokban ülésezett Bukarestben, ahol elkészítették a női bajnokság menetrendjét. Elsősorban a földrajzi szempontokat figyelembe véve, két csoportot alakítottak ki: a nyugatiban a Szatmárnémeti VSK, a Nagyváradi CSU, Arad, a Kolozsvári U, a Marosvásárhelyi Sirius, a Kézdivásárhelyi SE és a Nagyszebeni VSK, a keletiben pedig a címvédő Sepsi-SIC, Brassó, a Rapid Bukarest, az Agronomia Bukarest, a CSM Alexandria, a Phoenix Konstanca, illetve a CSM Târgoviște kapott helyet.

fotó: Szabó Attila/Lelátó

Az alapszakasz első részében a hét-hét csapat oda-visszavágós rendszerben játszik október 2-a és január 4-e között. Ezt követően a két csoport első három helyezettje az A-hatosba, a többi csapat pedig a B-nyolcasba kerül. Az alapszakasz második részében újabb oda- és visszavágók következnek egészen márcus 8-ig. Pár napos szünet után kezdődik is a rájátszás, ahol az A-csoport csapatai vesznek részt, de fontos megjegyezni, hogy az első és a második helyezett automatikusan az elődöntőbe jut.

A play-off első körében a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel meccsel a négy közé kerülésért (a párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak), majd az elődöntőben az első a negyedik/ötödikkel, a második a harmadik/hatodikkal találkozik. A rájátszás második fordulójában is maximum öt mérkőzésen dőlnek el a párharcok, hasonlóan a döntőben, míg a kisdöntőben két győzelem kell a bronzérem megszerzéséhez. Lesz alsóházi rájátszás, ahol a 7–14. helyezettek három fordulóban döntenek a végső állásról. A 2019/2020-as bajnoki idény legkésőbb április 26-án ér véget.

Az új szezonban legalább két romániai kosárlabdázónak végig a pályán kell lennie a csapatokban, ugyanakkor közülük legalább az egyik beválasztható kell legyen az U23-as román nemzeti csapatba. Ami az idenlégiósokat illeti, maximum öt nevezhető a mérkőzésekre, a szövetség ugyanakkor kötelezi a klubokat, hogy részt vegyenek a három-három elleni bajnokságban, illetve legalább egy csapattal az U13 – U18-as bajnokságokban is kell szerepeljenek, ellenkező esetben pontlevonást kaphatnak.

Az elmúlt szezonban sorozatban a negyedik bajnoki címét ünneplő Sepsi-SIC Brassóban, az ezüstérmes Szatmárnémeti VSK Nagyszebenben kezdi az idényt.

Az alapszakasz első fordulójának programja:

Nyugati csoport: Nagyszebeni CSM– Szatmárnémeti VSK, Marosvásárhelyi Sirius–Kézdivásárhelyi SE, Kolozsvári U–Nagyváradi CSU. Szabadnapos: Arad.

Keleti csoport: Brassó–Sepsi-SIC , CSM Alexandria–CSM Târgoviște, Agronomia Bukarest–Rapid Bukarest. Szabadnapos: Phoenix Konstanca.

Kisorsolták a Románia Kupa első fordulójának párosításait is, a kör rangadóját Arad és Târgoviște játssza. A továbbjutás két mérkőzésen dől el, az odavágókat október 16-án, a visszavágókat egy héttel később redezik. A Sepsi-SIC és a Szatmárnémeti VSK a második fordulóban csatlakozik a többeikhez.

A párosítások:

CSM Târgovişte–Arad
Rapid Bukarest–Kolozsvári U
Agronomia Bukarest–Marosvásárhelyi Sirius
Phoenix Konstanca– Kézdivásárhelyi SE
Nagyváradi CSU–CSM Alexandria
Nagyszebeni CSM–Brassói Olimpia

Szatmárnémeti VSKSepsi-SICkosárlabdaRomán Kosárlabda Szövetség (FRB)
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális