2021. november 28. vasárnapStefánia

Fikker Ferenc: „nehezen tudom elképzelni, hogy ne javuljanak a magyar csapatok”

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 18:28 GMT +2, 2019. augusztus 05.

Fikker Ferenc neve ismerősen csenghet az erdélyi magyar futballkedvelőknek. Az Ardealul focisuli edzőjeként nem kisebb nevek kerültek ki a keze alól, mint a Tottenham Hotspurt megjárt, és ma a Napoliban futballozó Vlad Chricheș, vagy az az Alexandru Maxim, akinek 135 meccsen 14 gól és 27 gólpassz fűződik a nevéhez a német Bundesligában.


A nagybányai származású Dr. Fikker Ferenc két éve már a Debrecen VSK edzője volt, tavaly a második csapattal előbb megnyerte a megyei bajnokságot, majd az osztályozót. Jövőre az U19-es csapatot fogja irányítani. A romániai és magyarországi utánpótlás helyzetéről, valamint a magyar klubcsapatok európai szerepléséről kérdeztük.  

Miben más a magyarországi utánpótlásnevelés, mint a romániai?

- Ha röviden össze kellene foglalnom, azt mondanám, hogy jobb az infrastruktúra, jobbak az anyagi feltételek és jobb a versenyeztetés. Országos versenyeztetés már U13-tól van, ez rendkívüli fejlődési lehetőséget biztosít. Rangsorolt akadémiák vannak, NBI-s és NBII-s szinten kiváló felszereltséggel és versenyeztetéssel.

Az anyagi és infrastrukturális feltételek mennyivel jobbak? A klub honlapján a bemutatkozó videódban azt mondtad, hogy olyan körülmények vannak, amiket még a Chelsea-nél sem láttál.

Nagyon-nagyon jók a körülmények. 8 füves pályánk van, van műfüves pályánk is (épül még egy), és van fedett csarnokunk is. A Puskás Akadémiánál valamivel még jobb is a helyzet, a Honvédnál pedig most készül egy vadonatúj rendszer. Ha össze kell hasonlítanom az otthoni körülményekkel, akkor azt mondom, hogy Hagi akadémiája, amelyik a legjobb Romániában, Magyarországon is jó akadémia lenne, de itt vannak sokkal jobbak is, és nem csak az első osztályban. A Balmazújvárosnál az NBII-ben elképesztő infrastruktúra, orvosi gépek, rehabilitációs gépek vannak milliós értékben. Teljesen más feltételek vannak jelen Magyarországon, mint Romániában.

Mennyit számít az infrastruktúra az utánpótlásban? Gyakran halljuk, hogy focizni bárhol meg lehet tanulni...

Azt mondanám, hogy 60%-ban számít az infrastruktúra. Ha nincsenek pályáid, ha nincs felszerelésed, akkor nem lehet felvenni a versenyt azokkal a csapatokkal, ahol mindez adott.

Elképzelhető, hogy a magyar csapatok ne javuljanak? Látsz fejlődést?

Látok, és nehezen tudom elképzelni, hogy ne javuljanak a magyar csapatok. Az elmúlt években határozottan jobbak a szereplések az európai kupákban, jobb az utánpótlásnevelés is, idén az U17-s válogatott kijutott a világbajnokságra is. Én azt mondom, hogy azok a csapatok, amelyek a saját nevelésű játékosaikat hosszú távon integrálni tudják, mindenképp sikeresek lesznek. Az NBI-ben messze mi játszatjuk a legtöbb saját nevelést, de ott van például az MTK, ahol úgy hallottam, hogy csak saját nevelésű játékosokkal akarnak játszani az NBII-ben. A másik példa a Honvéd, aki a Craiova ellen becserélt egy U19-es játékost az első meccsen (Cipf Dominik - a szerk.).

(fotó:Fikker Ferenc Facebook)

Milyennek látod a magyar csapatok perspektíváit?

- Hát ez attól függ, hogy megelégszenek-e a klubok az NBI-ben nyújtott teljesítményekkel, vagy Európában is versenyképes csapatot akarnak. Az anyagi feltétel és az infrastruktúra megvan a jobb teljesítményhez. Elsősorban olyan ütőképes csapatokat kell létrehozni, ahol az "öreg" rutin és a fiatal tehetség egyensúlyban van. Egy projekt kifutási ideje nagyjából 3-5 év, nem kell állandóan cserélni a játékosokat, mert úgy nagyon nehéz fejlődni, hogy állandóan változik a keret. Nálunk Debrecenben megvannak a meghatározó játékosok, egy mag, akik körül cserélődnek a játékosok, de a mag marad.

Követed a romániai labdarúgást? Hogyan látod a Sepsi lehetséges fejlődését?

- Igen, követem a Liga1-et. Hát a Sepsinek ez az év még nehéz lesz. Kell nekik három év, hogy gyökeret eresszenek. Egy jó bajnoki szezon sok mindentől függ, újoncként, vagy megfelelő tapasztalat nélkül könnyen kínlódássá válhat egy bajnoki évad. A Chiajna sem gondolta volna, hogy ilyen helyzetbe kerülhet, és nézd meg, tavaly kiestek.

A román bajnokságban szereplő csapatok stagnálása betudható annak, hogy túl sokan cserélgetik a fél keretüket egyik évről a másikra?

Én azt mondom, hogy a stabilitás érték. Ha mindenki azt csinálná, amit Hagi, akkor sokkal jobban működnének a csapatok. Nézd meg, Hagi külföldre, komoly bajnokságokba ad el Romániában nevelt játékosokat. Egyértelműen működőképes a modellje.

Mi a véleményed, meddig juthat pl. a CFR az európai kupákban?

A CFR-nél tudják, hogy mit csinálnak, évek óta jó irányba tartanak, nemcsak tapasztalatuk van, hanem jó edzőjük is. Személyesen nem ismerem Petrescut, de az eredményei önmagukért beszélnek.

Mi a legpozitívabb élményed a Magyarországra költözésed óta?

- Nagyon meg vagyok elégedve a helyzetemmel, jó eredményeim vannak, kaptam esélyt a fejlődésre, van előrelépési lehetőségem, tehetséges fiatalokkal dolgozhatok, kiváló körülmények között. A fejlődés az én helyzetemben a legfontosabb most.

Van esélyed az első csapatot edzeni?

Nem gondolkozom ilyesmiben, számomra egy nagyon jó tapasztalat a DVSC, igyekszem rengeteget tanulni, folyamatosan fejlődni, szeretném végigjárni a szamárlétrát.

Van olyan tehetséges játékosod, akire azt mondod, hogy válogatott játékos esetleg topligás lehet?

- Persze, hogy van, sok tehetséges fiatallal dolgozom, ott van például Baráth Péter, aki idén október végén játszani fog az U17-es világbajnokságon, ott van Zsóri Dániel, aki tavaly nálam játszott a megyei bajnokságot nyerő csapatban és idén már van 13 meccse az NBI-ben és kezdett a Torino ellen is és Pintér Ádám, akit most a Torino ellen becseréltek az Európa-ligában. A lista nem is teljes, sokan vannak, akikben látok potenciált, a jövő ígéretes.


(Borítókép: Fikker Ferenc Facebook)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális