2021. szeptember 26. vasárnapJusztina

A botrány döntheti el a Craiova-Honvéd összecsapást

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 10:19 GMT +2, 2019. augusztus 02.

Az Európa Liga 2. selejtezőkörének visszavágói közül a nap erdélyi szempontból legérdekesebb csatája a Craiova-Honvéd összecsapás volt. A találkozót megelőzően mindkét gárda tiszteletet mutatott a másik iránt és óvatosan kommunikált a továbbjutási esélyeiről.


Három helyen változott a Honvéd kezdője az odavágó után, Eke Uzoma helyett Ikenne Patrick-Kinget, Davide N’Gog helyett Vladyslav Kulachot, míg a sárga lapos eltiltását töltő Gazdag Dániel helyett Federico Morettit kezdette Giuseppe Sannino mester.

Az olasz szakember nem meglepő módon az első meccsen bevált, merev és defenzív 5-3-2 mellett tette le a voksát. A Craiova szakvezetője, Corneliu Papură sem változtatott filozófiáján, a szokásos támadószellemű 4-3-3-át játszotta hazai pályán is.

Az első félidő alapjában véve hasonlított az odavágó első félidejéhez. A Craiova esélyeshez méltóan több veszélyes támadást is vezetett, a Honvéd pedig védekezett és igyekezett kihasználni a kevés kínálkozó alkalmat. A különbséget inkább a hazaiak fölényének mértéke jelentette, mindenben felülmúlták az első meccsen látottakat. Az első játékrészben 64%-ban birtokolták a labdát és 7 lövésből 3 találta el a kaput.

Az első meccsen látott sérüléseket szívesen kihagytuk volna a hasonlóságok közül, de sajnos most is ketten kerültek a maródiak listájára. Az első Ivan Martic volt, a Craiova jobboldali védője, akit Marius Briceag váltott, a második pedig Rubi Levkovich, a Honvéd kapusa (mentő vitte le a pályáról), aki helyett a húsz éves Berla Attila őrizte a hálót. Meg kell jegyeznünk, hogy a hazai szurkolók sportszerűtlensége szégyenfoltja volt a meccsnek. Amikor kiderült, hogy a Honvéd a mentő segítségét veszi igénybe, mert Levkovich nem szimulál és időt húz, a hazai tábor akkor sem állt le a fütyüléssel és fújolással.

(fotó: ProSport)

A második félidő ott kezdődött, ahol az első véget ért. Cicăldău jobb oldali, 20 méterről kapura lőtt szabadrúgása rezegtette meg a lécet a 48. percben, 2 perc múlva pedig egy védekezési hibából lőhetett Bărbuț kapura. A Craiova fölénye nem nőtt, de stabilizálódott, a Honvéd egyre-másra kapta a sárga lapokat a taktikai faultokért, és az elkésett belépőkért, nagyjából ekkor kezdtek észrevehetővé válni a komolyabb technikai hibák is, egyre inkább úgy tűnt, hogy a Honvéd kezd elfáradni fejben és csak idő kérdése az olténiai vezető gól.

A 63. percben a hazaiaknál Vătăjelu helyére a CFR-től kölcsönkapott Ioniță állt be, a 73. percben pedig az előzőn meccsen kezdő Uzoma állt be Moretti helyére. Sannino gyakorlatilag feladta a támadásokat, hiszen Uzoma beállításával hat hátvédje volt a pályán egyszerre, és 5-3-2-ben ugyan van támadószerepe a szélsővédőknek, de ezen a szinten játékszervezést nem lehet várni tőlük. A csere mindenesetre jó ötlet volt, a csökkenőnek tűnő mezőnyfölényből, egyértelműen csökkent mezőnyfölény lett, sőt a 80. percben a Honvédnak meglett az első lövési kísérlete is.

A hátralevő időben a Craiova rohamozott, a rendes játékidő legvégén mégis a Honvédnak volt helyzete, a ,,slusszpoénnal” felérő gól azonban N’Gog lábában maradt.


A hosszabbításban két mentálisan és fizikailag is fáradt csapat csatázott, mindenki tartalékolt az erejével, mindenki egy kicsit kevesebbet futott, viszont mindenki többet hibázott, rossz technikai és taktikai megoldásokat választottak a játékosok, és minden bírói döntést hevesen kritizáltak. A pattanásig feszült idegek a 119. percben mondták fel végleg a szolgálatot, amikor több heves összeszólalkozás is volt a pályán, amelyek közül elsőként a Cristian Bărbuț és Batik Bence közötti fajult tettlegességig, Qaka arcon ütötte és a földre lökte a Honvéd védőjét. Ezzel azonban még nem volt vége a botránynak, kisvártatva hanggránát robbant a bíró közelében, Arnold Hunter térdre esett a fejét fájlalva, majd pedig a hátára feküdt. A berohanó orvosi stáb mentőn vitte ki a játékvezetőt, akinek helyére beállt a tartalékbíró. A meccs 33 percig szünetelt, majd pedig folytatódott a tizenegyesekkel, amiket a Craiova nyert meg.

(fotó: Telekom Sport)

A továbbjutó tehát elviekben megvan, gyakorlatban viszont a Honvéd klubhonlapján szereplő közlemény szerint, ahogy azt sejteni lehetett, a budapesti csapat megóvja az eredményt. A kommünikében a vendégcsapat elfogadhatatlannak nevezte a tegnap este történteket.

"Klubunk számára elfogadhatatlan az, ami a találkozó végén történt, hogy a játékvezető, vagy éppen a játékosaink veszélynek legyenek kitéve. A Honvéd vezetése úgy döntött, hogy megóvja a találkozót, amelyet ilyen körülmények között nem lett volna szabad tovább folytatni!"

UNIVERSITATEA CRAIOVA – BUDAPEST HONVÉD 0–0 tizenegyesekkel: 3–1
Craiova, Ion Oblemenco Stadion. Vezette: Hunter (Eakin, Argyropoulos – északírek) 
U. Craiova: Pigliacelli – Martic (Briceag, 13.), Kelic, Acka, Bancu – Mateiu – Barbut, Cicaldau, Ivanov (Qaka, 75.), Vatajelu (Ionita, 63.) – Roman (Fortes, 94.). Vezetőedző: Corneliu Papura

Bp. Honvéd: Lefkovits (Berla, 40.) – Batik, Kamber, Lovric – Ikenne-King, Kesztyűs, Moretti (Uzoma, 73.), Banó-Szabó, Kukoc (Niba, 92.) – Moutari, Kulacs (N'Gog, 78.). Vezetőedző: Giuseppe Sannino
Továbbjutott: Universitatea Craiova 

(Borítókép: Fanatik.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális