2024. március 29. péntekAuguszta

Dárdai Pál: Egy kisebb ország játékosának lépni kell, hogyha elér egy bizonyos korba

Gál László Gál László utolsó frissítés: 17:34 GMT +2, 2019. július 26.

A magyar válogatott volt szövetségi kapitányát arról is kérdeztük Tusványoson, hogy mi a véleménye arról, hogy a klubok saját nevelésű játékosok helyett inkább idegenlégiósokat szerepeltetnek.


Ha a magyar fiatalok elég jók, akkor biztosan be fognak kerülni a klubcsapataik kereteibe is, de úgy látszik, hogy nekik is többet kell teljesíteni - magyarázta Dárdai Pál, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya a Lelátó kérdésére, a közép-európai labdarúgás sikerességével foglalkozó beszélgetés után Tusványoson. A Hertha korábbi edzőjét azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy sokszor merül fel problémaként a magyar fociban, hogy nem játszatnak saját nevelésű fiatalokat a klubok, inkább a rendelkezésre álló pénzügyi forrásaikból vásárolnak egy idegenlégióst.

"Nekik is többet kell teljesíteni, a mentalitás nagyon fontos. Ha az a magyar futballista annyira jó, akkor biztosan berakják a keretbe. Tehát most valami nem stimmel a mentalitással. Ezért ült össze a magyar edzői társadalom, és rakott le egy komoly munkát, amit be tudnak tenni a képzésbe is, hogy az akadémiákon eleve kapjanak egy emberi, pedagógiai képzést is. Föl kell venni a megfelelő mentalitást. Ha jó mentalitással dolgozol, többet edzel, akkor biztos vagyok benne, hogy nem fognak az azonos képességű külföldiek játszani. Ameddig jobbak a külföldiek, addig kintről nem akarok beleokoskodni, mert a kluboknak megvannak a felelős emberei" - magyarázta Dárdai, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet a nevelőegyesületek fontosságára.

"Egy kisebb, vidéki klub azért jó, mert nincs olyan nyomás, könnyebben be lehet tenni a fiatal játékosokat. Ezt kell valahogy összerakni, hogy legyenek nevelőegyesületek, és legyen egy Fradi, egy Újpest, olyan csapatok, amelyek kijutnak a nemzetközi porondra, és ott képviselik a hazát. A kulcs a döntések sorában, hogy ki vállalja fel azt, hogy nevelőegyesület legyen" - tette hozzá.

Dárdai ugyanakkor a külföldre igazoló magyar játékosok helyzetéről is beszélt, akik azzal, hogy fizikálisan gyengébb állapotban vannak, mentálisan is hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek. "Amikor sprintben leveszed a labdát és elugrik, mondjuk háromszor is egymás után, akkor elbizonytalanodik a játékos. Németországban erősebbek a játékosok" - mondta Dárdai, majd a gyerekkori fejlesztés fontosságára terelte a szót.

"Ezért kell dolgozni gyerekkorban, amikor a motoros képességeket tudják edzeni. Nem véletlen, hogy az óvodában csak zsírkrétával rajzolnak a gyerekek, és majd az iskolában tanulnak meg írni. Az idegek akkor készek rá. A lábba ugyanígy benne vannak az idegek. Egy bizonyos korosztályban sokat kell gyakorolni, ha sokat gyakorolt, akkor nem ugrik majd el a labda, amikor leveszi" - egészítette még ki. A korábbi szövetségi kapitány ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar válogatott szempontjából is fontos lenne, hogy a fiatalok egy idő után elmenjenek külföldre játszani.

"Egy bizonyos korban ez a tendencia. Én is 20 éves koromig fociztam a magyar ligában, de utána már lépni kellett. Nagyon szenvedtem másfél évig, haza is jöhettem volna, de inkább tovább dolgoztam, ami mind anyagilag, mind presztízsben, mind a karrierem szempontjából megérte, mert játszhattam a Bajnokok Ligájában, az Európa Ligában. Ez egy olyan élmény, amit nem lehet megfizetni. Azt gondolom, hogy ezeknek a kisebb országoknak az esetében, amikor egy játékos eljut egy olyan szintre, akkor tovább kell lépnie egy komolyabb bajnokságba, amelyek jelen pillanatban Anglia, Spanyolország, Németország és így tovább" - mondta.

"Büszkék lennénk rá, hogyha 6-8 magyar játékos játszana top bajnokságokban, mert az jót tenne a válogatottnak, jót tenne a példakép státusznak, mert kisgyerekek ezeket a játékosokat néznék. Az a lényeg, hogy nem lehet nagyokat ugrálni. Minden korosztálynak megvan a sajátossága, sokat gyakorolni, csinálni, és ha eljön az a pillanat, akkor menni kell" - egészítette még ki.

Ugyanakkor az erdélyi magyar fiatalok esetleges magyarországi szerepléséről, a magyar válogatott esetleges utánpótlási lehetőségeiről is beszélt.

"Most már nagy segítség, hogy az európai edzőképzés egy nemzetközi programban működik, ahol a kisebb országok is megkapják a támogatást. Rengeteg edzői filmmel, oktatással, konferenciával. Aki akarja magát képezni, az képezheti magát akár kisebbségből, akár nem kisebbségből, akár Erdélyből, akár Magyarországról. Csak az akarati tényező számít. Magyarország olyan szempontból rendben van, hogy a miniszterelnök úr az infrastruktúrát helyre rakta. Így könnyebb dolgozni, de edzőnek és futballistának lenni, az egy mentalitás. Bárki bárhova született, mindenki lehet futballista" - mondta, és néhány szóban az őt fogadó lelkesedésre is reagált.

"Egy szerencsém van, mert akár itt, akár Magyarországon, akár Berlinben, az emberek megtisztelnek a szeretetükkel. Azt gondolom, ez azzal magyarázható, hogy mindig megmaradtam embernek, soha nem húztam fel az orromat, hogy én Dárdai Pál vagyok, hanem bármikor, bárhol megkérdezhetnek, válaszolok" - mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális