2021. április 14. szerdaTibor

Ütőképes csapaton munkálkodnak a szintet lépő FK Csíkszeredánál

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 11:05 GMT +2, 2019. június 21.

A piros-feketéknél rövidre sikerült a nyári szünet. A labdarúgók a héten újra edzésbe álltak, sokan érkeztek próbajátékra. Valentin Suciuval, a másodosztályba feljutott FK Csíkszereda vezetőedzőjével beszélgettünk.   


Füst, konfetti, és az elmaradhatatlan Queen-sláger. Bajnokcsapat, bajnokcsapat… Majd egy kis pezsgőzés, kupával való pózolás, aztán székely himnusz és közös bográcsozás a szurkolókkal – így ért véget az FK Csíkszereda 2018/19-es idénye. A piros-feketék az előző szezonokban kevéssel maradtak le az első helyről a harmadosztályú labdarúgó-bajnokságban, ezúttal viszont kiharcolták a feljutást. Senki nem bánkódott különösebben, hogy az utolsó fordulóban nem sikerült legyőzni a tabella második felében szerénykedő Dési Unireát, talán csak Valentin Suciu volt kissé elégedetlen az 1–1-es döntetlennel. Ami érthető, hiszen a vezetőedző mindig a maximumot várja a fiúktól.

A sepsiszentgyörgyi mester neve garanciát jelentett a sikerre. Mint ismert, irányításával korábban a Sepsi OSK a megyei bajnokságból küzdötte fel magát az élvonalba, s bár az álomszerű történet 2017 őszén szakítással végződött szülővárosában, a fiatal tréner új kihívást talált magának a hargitai megyeszékhelyen. Csíki karrierjét az FK U17-es együttesénél kezdte, de viszonylag hamar megkapta a lehetőséget a felnőtt csapatnál, amellyel első szezonjában szintet is lépett. Mondhatni papírforma-eredmény született, bár voltak kisebb-nagyobb botlások, az erdélyi csoportban nagy esélyesnek tartott FK – egy 12 meccses győzelmi sorozatnak is köszönhetően – az élen végzett, megelőzve fő máramarosi riválisait, a Lénárdfalvi SK, Nagybányai Minaur kettőst.

A nemrég véget ért szezonban tovább íródott a székelyföldi focitörténelem, a csíki csapat ráadásul a sikeres bajnoki szereplés mellet felejthetetlen menetelést hozott össze a kupában. A bukaresti Dinamo kiejtése jelentette a legnagyobb szenzációt, a fantasztikus címlapsztorit, amire Romániában és Magyarországon is felkapták fejüket az olvasók, szurkolók, ám a nyolcaddöntőig megtett út is fontos volt. Ne felejtsük el, Valentin Suciu legénysége két másodosztályú ellenfelet, az Aerostar Bákót, valamint a petrozsényi illetőségű ACS Energeticianult is kiejtette a Dinamo előtt. Ez rendkívül pozitív előjelnek számított, az eredmények azt sejtették, hogy a székelyföldi csapat feljutás esetén talán a második vonalban is megállhatná a helyét.

„Külön örülünk a jól sikerült kupamenetelésnek, de azért azt se felejtsük el, a bajnokságban rengeteg szenvedtünk a kupameccsek miatt – nyilatkozta a Lelátónak Valentin Suciu vezetőedző. – Sok pontot hullattunk el, mivel a másod- és elsőosztályú csapatok ellen egészen más ritmust kellett felvenni, és ez fizikailag megviselte a játékosokat. A kupában nem véletlenül értük el ezeket az eredményeket, a srácok kihozták magukból a maximumot. Más kérdés, hogy 14-15 felnőtt játékossal nem lehet tartani hosszútávon a frontot. Nem valószínű, hogy az elmúlt szezonban rendelkezésre álló kerettel megálltuk volna a helyünket a másodosztályban, erősítenünk kellett. A játékosok, akikkel szerződést kötünk, nagyon jók kell legyenek, magasra tettük a mércét” – fogalmazott a 38 éves tréner.   

Érdekesség, hogy a másodosztályú labdarúgóklub közül leghamarabb Csíkszeredában kezdték el a felkészülést a következő szezonra. A játékosok mindössze párhetes pihenőt kaptak, miközben a klubvezetők egyebek mellett a potenciális új fiúkat keresték a piacon. A kluboknál feljutás esetén különösen nagy a játékosmozgás az átigazolási időszakban, ez alól az FK Csíkszereda sem lesz kivétel. Hogy a csíkszeredai labdarúgás egy új szakaszába lépett, arról a pálya jelenlegi állapota is tanúskodik: a játékfelületet nemrég teljesen felszántották és az eddigi füves pályát, amely labdarúgásra sokszor alkalmatlannak tűnt a szezon során, egy jó minőségű gyepszőnyeg váltja fel, fűtő- és öntözőberendezéssel. A tervek szerint a munkálatok július végéig befejeződnek, így az OTP-kupa ifjúsági tornát már az új gyepen rendezhetik meg.

Mindenkinél hamarabb kezdték a felkészülést - fotó: fkcsikszereda.ro

A nyár első edzését az Erőss Zsolt Aréna melletti műfüves pályán végezték a fiúk, összesen 33 játékos jelent meg a gyakorláson. „Hétfőn elkezdtük a felkészülést, sokan érkeztek próbajátékra. Mindenkit le szeretnénk megfelelően tesztelni, nem akarjuk elsietni a dolgokat. Egy olyan ütőképes csapatot szeretnénk összeállítani, amely helyt tud állni a másodosztályban. Tudott az, hogy erős a mezőny, jó csapatok alkotják a második ligát, talán nyolc klubnál is a feljutásra pályáznak. Akadnak olyanok, amelyek visszajutnának, de úgy vélem, a bennmaradók közül is mindenki magas szintet képvisel. Összességében elmondható, hogy az ellenfeleinek rutinosabbak nálunk, a mi célkitűzésünk viszont nem lehet más, minthogy a másodosztályban maradjunk” – szögezte le Suciu.

Az fkcsikszereda.ro klubhonlapon a napokban közzétették a próbajátékon résztvevő futballisták névsorát, eszerint a Székelyudvarhelyi FC-től érkezett az angol Romaric Logon középcsatár, a macedón első osztályból Todor Nikolovszki középpályás. Az udvarhelyi középpályás, Kálmán Szilárd legutóbb az NB III-as Pécsi MFC-nél szerepelt, míg Rétyi Tamás, Fodor Ákos és Csonka Bonifác egyaránt az NB II-ben rúgta a bőrt, Cegléd, Dorog, illetve Csákvár csapatnál. Mindhárom fiatal védő Magyarországon született, közülük Csonka pár éve focizott már Csíkszeredában, akkor a Puskás Akadémiától érkezett kölcsönbe.

A nagybányai Lang Lóránd (középhátvéd) a Liga 3-ban érdekelt Metalurgistul Kudzsirt, a szatmárnémeti Székely Krisztián (szélső) az ugyancsak harmadosztályú Tasnádi Unireát elhagyva léphet egy szinttel magasabbra a csíkiaknál, már ha az edzők is alkalmasnak találják őket a feladatra. A többiekhez hasonlóan próbajátékon szerepel az FK-nál a jobbhátvéd Marius Cristian Telcean, ő Spanyolországban, a L’Albi csapatánál játszott legutóbb.

Távozók is vannak, Györgyi Arthur a Debreceni VSC-hez igazolt, Soufiane Jebari visszatért Spanyolországba, a kapus Papp Zsombor is klubot vált a nyáron, ugyanakkor Antal Barna a szerb élvonalban érdekelt TSC Topolyához, Solymosi Lehel Komáromba utazott próbajátékra. Valentin Suciu portálunknak elmondta, egy edző életében nagyon nehéz pillanatok ezek, amikor olyan személytől kell megválni, akivel nap mint nap együtt dolgozott, de sok sikert kívánt minden távozónak, és reméli, minél magasabb szintekre sikerül eljutniuk. Suciu kifejtette, megfelelve a klubfilozófiának, a következő szezonban is igyekszik több saját nevelésű ifit beépíteni a felnőtt csapatba, a keretet rotálni szeretné.

„Öt olyan játékost tervezek felhozni az akadémiáról, akire számíthatunk a másodosztályú meccseken. A többi ifit, aki most nem fér be keretbe, továbbra is szemmel tartjuk és nincs kizárva, hogy a közeljövőben, fél év, vagy egy év múlva megkapják a lehetőséget” – mondta a vezetőedző.  

Suciu a fiatal tehetségekre is számít a felnőtt csapatnál - fotó: Halmágyi Zsolt

A 20 csapatos liga 2-es mezőnyben több nagy múltú egyesületet találunk, ilyen például a frissen feljutott Rapid Bukarest, az FC Hermannstadt elleni osztályozót elveszítő Kolozsvári Universitatea, az Aradi UTA, a Petrolul Ploiești, vagy akár a Farul Konstanca. Az FK Csíkszereda játékosaira a 2018/19-es szezonhoz képest sokkal hosszabb kiszállások várnak, ha a Partiumot és a Bánságot levágjuk a térképről, mindössze egy erdélyi ellenfél marad, mégpedig a Kolozsvári U. Temesvárra kétszer is el kell látogatni, Resicabánya, Târgu Jiu, a Teleorman megyei Turnu Măgurele, vagy a másik Duna-parti város, az élvonalból kiesett Călărași csapata is az ellenfelek között van. A nagy távolságok és a sűrű meccsnaptár is megkívánja a játékoskeret bővítését.

Az FK Csíkszereda az elmúlt idényben 30 bajnokit játszott, most viszont 38 mérkőzés vár a csapatra a kupameccseken kívül. Valentin Suciu elismerte, hogy a keményebb mezőny, a nagyobb meccsterhelés és a hosszú kiszállások miatt is nehezebb dolguk lesz, mint az elmúlt szezonban, de bízik abban, hogy sikerül megfelelően felkészülniük az előttük álló kihívásokra.

A másodosztályú bajnokság augusztus 3-án kezdődik, az FK játékosai június hátralevő részében otthon folytatják a felkészülést, majd július elsejétől a piros-feketékre kéthetes edzőtáborozás vár, a helyszín a Brassói megyei Cheile Grădiștei. Június 27-én az FK Csíkszereda a Liga 1-ben bronzérmes és az Európa Liga-selejtezőjében induló FC Viitorullal játszik edzőmérkőzést. Sajtóhírek szerint a csíkszeredai csapat az előszezonban a szintén EL-résztvevő FCSB-vel és az élvonalba feljutott Chindia Târgoviște gárdájával is játszik formaellenőrzőt.  

A Liga 3 ötös csoportjának végső állása

# Csapat M GY D V GA P
1. FK Csíkszereda  30 22 5 3 80:18 71
2. Lénárdfalvi SK 30 20 3 7 85:34 63
3. Nagybányai Minaur 30 16 9 5 46:22 57
4. Barcarozsnyói Olimpic Cetate 30 17 4 9 39:30 55
5. Kolozsvári Sănătatea 30 16 5 9 52:32 53
6. Szászrégeni Avântul 30 15 7 8 46:31 52
7. Tordai Arieșul 30 14 8 8 50:35 50
8. Kolozsvári CFR II 30 13 7 10 62:46 46
9. Besztercei Gloria 30 12 7 11 46:44 43
10. Székelyudvarhelyi FC 30 11 5 14 41:40 38
11. Dési Unirea 30 9 9 12 42:41 36
12. Szászhermányi FC 30 9 8 13 42:43 35
13. Tasnádi Unirea 30 8 6 16 47:67 30
14. Marosvásárhelyi SE 30 6 4 20 26:86 22
15. Medgyesi Gaz Metan II 30 3 3 24 26:81 12
16. Radnóti SK 30 3 2 25 34:114 11

Az FK Csíkszereda bajnokcsapata a 2018/19-es szezonban:

fotó: Veres Nándor

Felső sor (balról-jobbra): Casiadi-Bakó Soma, Csürös Attila, Hodgyai László, Papp Zsombor, Bordás Dániel, Gyenge Szilárd, Bajkó Barna, Szlobodan Lalics, Berde István.

Középső sor: Bálint Botond (masszőr), Mitra Szilárd, Valentin Suciu (vezetőedző), Dr. Bachner István (orvos), Szondy Zoltán (elnök), Dusinszki Zoltán (szakmai igazgató), Cseke Szilárd (sportigazgató), Lucian Nicolau (erőnléti edző), Fekete Károly (kapusedző), Csegöldi Ottó, Tóth Emese (fizioterapeuta).

Alsó sor: Antal Barna, Barta Norbert, Eder González, Soufiane Jebari, Nagy Zsolt, Pap Norbert, Nemes Milán, Aszalos Richárd, Magyari Szilárd, Majzik Adrián, Györgyi Arthur.

Hiányzók: Veres Szilárd és Keszler Áron (pályaedző)

A Liga 2 mezőnye a 2019/2020-as szezonra:

Feljutott: FK Csíkszereda, Gloria Buzău, Rapid Bukarest, Turris Turnu Măgurele, Resicabányai CSM

Kiesett a Liga 1-ből: Dunărea Călărași, Concordia Chiajna

Bennmaradt: Kolozsvári U, Petrolul Ploiești, Sportul Snagov, FC Argeș Pitești, CS Mioveni, Nagyváradi Luceafărul, Metaloglobus Bukarest, Temesvári ASU Poli, Daco-Getica Bukarest, Temesvári Ripensia, Aradi UTA, Konstancai Farul, Pandurii Târgu Jiu.

Valentin SuciuFK CsíkszeredaLiga 2Liga 3futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális