2020. július 9. csütörtökLukrécia

Székely vándoredző veszi át a Sepsi OSK-t

Lelátó utolsó frissítés: 19:25 GMT +2, 2019. május 29.

Számos klubnál és néhány válogatottnál is megfordult erdélyi magyar edző irányítja majd a Sepsi OSK-t a sepsiszentgyörgyi csapat harmadik élvonalbeli szezonjában. A háromszéki labdarúgóklub vezetői szerdán délután bejelentették, hogy László Csabát nevezik ki a vezetőedzői posztra.


A kétnyelvű sajtótájékoztatón, amelyen Bokor János sportigazgató szezonértékelőt tartott és ismertette a klubhoz kapcsolódó újdonságokat, váratlanul László Csaba is megjelent. A Székelyudvarhelyen született edző, aki 1985 óta külföldön él, előbb néhány mondatban románul szólt az újságírókhoz, később pedig anyanyelvén is tartott egy rövid beköszönőt.

fotó: Sepsi OSK

„Szeretném megköszönni a Sepsi OSK vezetőinek, hogy miután korábban egy ajánlatukat visszautasítottam, újból megkaptam a lehetőséget. A tulajdonos úr is említette, akkor a Dundee Unitedet választottam, ennek különböző okai voltak, de a lényeg, ami késik, nem múlik alapon, most itt vagyok.

Hangsúlyozom, Eugen Neagoe remek munkát végzett a klubnál, egy olyan eredményt ért el a Sepsivel, amire mindenki büszke lehet. Ezt a munkát szeretném folytatni. Egy fejlődő klubhoz érkeztem és remélem, ez a fejlődés töretlen marad és előreléphetünk. Együtt, közös erővel, mindenki segítségével próbáljuk meg továbbépíteni a Sepsi OSK-t” – fogalmazott az 55 éves székely tréner.

A nagy edzői tapasztalattal rendelkező László Csaba eddigi legjobb eredményét a Heart of Midlothian FC-vel érte el a skót első osztályban, az edinburgh-i csapattal a 2008/09-es idényben a Celtic és a Rangers mögött harmadik helyen zárt a bajnokságban, ezzel a Hearts bejutott az Európa Liga nyitószezonjának utolsó selejtezőkörébe. László Csabát ebben az idényben az év menedzserének választották a skót Premier League-ben. Ezt az elismerést 2004-ben Magyarországon is megkapta az MLSZ-től, ekkor az UEFA Kupa csoportkörében szereplő Ferencváros vezetőedzője volt.

A székelyudvarhelyi edző Lothar Matthäus szövetségi kapitány segédjeként dolgozott a magyar válogatottnál, majd az ugandai és a litván nemzeti együttest irányította. Megfordult a belga bajnokságban is, de nem tudta benntartani a Charleroi-t a Jupiler Pro League-ben. A közelmúltban az MTK Budapestnél, az FC DAC 1904-nél és a skót másodosztályú Dundee Unitednál látta el a vezetőedzői feladatokat. A felvidéki csapatot a 11. helyről vette át és volt egy 16 meccses veretlen sorozata a szlovák bajnokságban, a DAC végül a hetedik helyen végezve kevéssel maradt le az európai kupaindulásról.

László Csaba labdarúgó-karrierjét szülőváros csapatában, a Székelyudvarhelyi Haladásban kezdte, középpályás-poszton játszott. Pályafutása Németországban, harmad- és negyedosztályú csapatoknál folytatódott, az 1990/91-es szezon végén a Budapesti VSC-ből vonult vissza, miután egy idénnyel korábban a Volán FC-nél futballozott.

Edzői diplomát Kölnben szerzett, és mielőtt még a magyar válogatotthoz került a Borussia Mönchengladbach ifjúsági, illetve tartalékcsapatánál is edzősködött. László Csaba kedvelt csapatszerkezete a 4-2-3-1, az mtkbudapest.hu-nak adott interjúban az edzői filozófiájáról azt mondta, a német és angol stílust érzi a sajátjának, ugyanakkor a fizikális játékot szereti keverni a kelet-európai focira jellemző technikásabb, „tiszta” focival.        

Az új vezetőedzővel egy évre szóló szerződést kötött a Sepsi OSK, hosszabbítási opcióval. Diószegi László klubelnök elmondta, 13 szakember közül választották ki László Csabát.

A sepsiszentgyörgyi stadionban megkezdték a gyepfűtés beszerelését, a klubvezetők egyúttal azt is közölték, hogy a következő szezontól tartalékcsapatot indítanak a harmadosztályú bajnokságban, ugyanakkor nemrég nyitották meg a szurkolói boltot a Stadion utca 5 szám alatt.

A Sepsi OSK június 17-én ausztriai edzőtáborral kezdi a nyári felkészülést és a bajnokság július 10-i rajtja előtt a székesfehérvári MOL-kupán is részt vesz.

futballLiga 1Sepsi OSKedzőváltásLászló Csaba
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális