2020. július 9. csütörtökLukrécia

Van néhány tippünk a Sepsi OSK kispadjára

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:46 GMT +2, 2019. május 24.

Hazai legyen-e vagy külföldi? Negyvenes, ötvenes, fiatalabb, netán idősebb? Defenzív vagy offenzív stílust preferáló? A Sepsi OSK vezetőedzőt keres, a Lelátóról pedig kicsit körülnéztünk a piacon.


Nem mondhatni, hogy a 2011-ben alapított sepsiszentgyörgyi labdarúgóklubnál gyakori jelenség lenne az edzőváltás. Az elmúlt nyolc évben mindössze négyen fordultak meg a vezetőedzői poszton, közülük ketten megbízottként. Huzamosabb ideig Valentin Suciu és Eugen Neagoe irányította a piros-fehéreket, Nagy Sándor volt az egyik beugró, a nemrég véget ért szezont pedig Marin Barbuval fejezte be a csapat.

Noha az ügyvezető igazgatónak kinevezett Hadnagy Attila a FCSB elleni búcsúmeccse után azt nyilatkozta, nem tartja kizártnak, hogy Barbu marad a felnőtt csapat élén, ez a variáns aligha jöhetett szóba a vezetőségnél. Maga a 60 éves bukaresti tréner is elmondta, nincsenek illúziói, tudja, hogy csak ideiglenesen van ebben a szerepkörben és szerinte most amúgy is a fiatal, a negyedik ikszet taposó edzőket trendi alkalmazni.

A Sepsi OSK-nál Neagoe utódját keresik, mi összegyűjtöttünk pár edzőt, akit esélyesnek tartunk a posztra.

László Csaba

Székelyföldi csapathoz székelyföldi edző illik. Nem, az előbbi kijelentést mi sem gondoljuk azért teljesen komolyan, de emlékszünk még arra, amikor a klubtulajdonos Diószegi László 2017 őszén egy sajtótájékoztatón elárulta, László Csaba volt az első számú kiszemeltjük, miután közös megegyezéssel felbontották Valentin Suciu szerződését.

A felek állítólag közel álltak a megállapodáshoz, a székelyudvarhelyi származású edzőre viszont a skót másodosztályú Dundee United csapott le. Az erdélyi menedzsernek nem sikerült visszajuttatni a Dundee-t a Premiershipbe, egy évvel a kinevezése után menesztették. Azóta, pontosabban 2018 szeptemberétől nincs csapata a televíziós szakértőként is dolgozó László Csabának.

A Legia Varsóval is hírbe hozott edző tapasztalata alapján nagy fogás lenne a Sepsinek, az egykori középpályás az FC DAC-ot, az MTK Budapestet, a Charleroi-t, a Hearts-ot, illetve a Ferencvárost is irányította, a magyar válogatottnál másodedzőként, az ugandai és a litván válogatottnál szövetségi kapitányként dolgozott. Hátrányt jelenthet viszont, hogy nem ismeri testközelből a román labdarúgást. László Csaba családjával Edinburgh-ban él, egy helyi lapnak nemrég azt mondta, elsősorban Skóciában szeretné folytatni edzői karrierjét, de ha jön egy jó lehetőség máshonnan, azt el kell vállalnia.

Embed from Getty Images

Vasile Miriuță

Ismert még Miriuța László néven is. Lacinkat amolyan titkos esélyesnek tartjuk a Sepsi OSK kispadjára. Miután szakított a Kolozsvári CFR-rel, nem igazán jött ki neki a lépés a Liga 1-ben. A Concordia Chiajnánál töltött rövid időszak alatt csupán egy győzelemnek örülhettek kilenc meccs alatt, majd a Dinamónál sem tudott kiemelkedő eredményeket felmutatni, bár ez jó pár edzőre igaz még, aki az elmúlt években a bukaresti klubnál tevékenykedett.

A korábbi magyar válogatott középpályás jelenleg az alsóházi rájátszásban az FC Hermannstadt-tal küzd a bennmaradásért. Megvan az esélye, hogy a szezon végén a nagyszebeniek sorsa osztályozón fog eldőlni, de bármi legyen is a vége, Miriuță már a nyáron távozhat. A román sajtóban megjelent információk szerint a nagybányai edző kapcsolata nem a legjobb Iuliu Mureșannal és Răzvan Zamfirral, akiket mellőzött ugyan a CFR vezetősége, a közelmúltban viszont megkapták az ügyvezetői, illetve a sportigazgatói posztot a Hermannstadtnál.

Miriuță-ről már kevéssel az élvonalba való feljutást követően azt híresztelte a Gazeta Sporturilor, hogy a Sepsi OSK edzője lehet. A tréner elismerte ugyan, hogy volt egy baráti telefonbeszélgetése Diószegi Lászlóval, de hozzátette, nem került szó a szerződtetéséről. A román labdarúgást jól ismerő Miriuță-t könnyen el tudjuk képzelni a Sepsi OSK új vezetőedzőjeként, korábban már bizonyította, ha megfelelő játékoskeret áll rendelkezésére, képes közönségszórakoztató, offenzív, egyben eredményes futballal előrukkolni.

fotó: telekomsport.ro

Cristiano Bergodi  

Antonio Conte, Eusebio di Francesco, Roberto Di Mateo vagy például Filippo Inzaghi is munkanélküli jelenleg, de maradjunk inkább az elérhetőbb és főként megfizehethetőbb olaszoknál. Az itáliai mesterekkel nem igazán lehet mellélőnni, hiszen köztudottan ők a legképzettebbek taktikailag a piacon, és ez lényeges szempont kellene legyen a választásnál. A román élvonalban jó néhány olasz tréner megfordult az évek során, a legtöbb meccset az a Nicolo Napoli pipálta ki, aki legutóbb a harmadosztályú FC U Craiova 1948-at irányította, de Cristiano Bergodinak is több mint száz mérkőzése van a Liga 1-ben.

Bergodi esetében a Sepsi OSK vezetőinek szintén más klubtól kellene elcsábítaniuk az edzőt, ám akárcsak Miriuță, az olasz szakember is kiesőjelöltnél munkálkodik perpillanat, az FC Voluntari-t próbálja megmenteni. Bergodi 2005-ben kezdte romániai pályafutását, a bukaresti FC Naționalnál (most Progresul), ezt követően a CFR, a Rapid, a Poli Iași és a Steaua vezetőedzője volt. Aztán visszatért hazájába, majd Romániába, mégpedig a Rapidhoz, ahonnan a Marosvásárhelyi ASA-hoz került. A Voluntari előtt a Serie B-ben szereplő Modenát irányította.

Bergodi mellett egy másik talján edző is remek alternatíva lehetne a Sepsinek, a háromvédős játékrendszert preferáló Devis Mangiát nem értjük, miért nem tartotta meg a következő szezonra is az U Craiova. Mangiát az egyik legjobb edzőnek tartottuk a Liga 1-es mezőnyből, a Sepsitől nagy húzás lenne, ha sikerülne szerződtetni az U21-es olasz válogatottnál is megfordult trénert, ugyanez Bergodira is érvényes.

fotó: digisport.ro

Edi Iordănescu

Nem titok, Edi Iordănescu szerepel a Sepsi OSK lehetséges edzőinek listáján, ezt elismerték a háromszéki labdarúgóklub képviselői. A 40 éves bukaresti edző együttműködése a Kolozsvári CFR-rel nagyon rövidre sikerült, a Medgyesi Gaz Metannál viszont úgy tűnik, megtalálta a helyét, legalábbis ideiglenesen. A román válogatott korábbi szövetségi kapitányának fia a vezetőség teljes körű támogatását élvezi a medgyesi labdarúgóklubnál, Edwardot a brit futballra jellemző menedzsernek nevezték ki. Éppen ezért lenne nehéz elcsábítani a gázasoktól, akik Darius Olaru eladásával egy lépéssel közelebb kerültek, hogy kilábaljanak a fizetésképtelenségből.

A saját nevelésű támadó középpályásért 600 ezer eurót fizetett a FCSB tulajdonosa, de Olaru csak a télen csatlakozik Becali csapatához. Iordănescut egyébként a bukaresti piros-kékeknél is szívesen látnák, egy múlt heti Facebook-bejegyzésben viszont a fiatal edző leszögezte, senkivel sem tárgyalt és a folytonosságra szavaz, nála a Medgyes élvez elsőbbséget. Ha pedig elmegy, olyan klubhoz szeretne igazolni, ahol nem szólnak bele a munkájába, ez a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy a FCSB ki van zárva. Ugyanakkor, ha tippelni kellene, nem tartjuk valószínűnek, hogy Edi Iordănescu lesz a Neagoe-utód, a jelek szerinte egyelőre Medgyesen marad.

Antonio Conceicao

A portugál edzőnek nagy szerepe volt a Kolozsvári CFR negyedik bajnoki címében, indokolatlanul bontottak vele szerződést a vasutasok vezetői. Conceicao harmadik mandátumát töltötte a kolozsváriaknál, a román bajnokságban még rövid ideig a Brassói FC-nél és az Astra Ploiești-nél is edzősködött. Pályafutása során három trófeát szerzett, mindhármat a CFR-rel: két alkalommal a Románia Kupában, egyszer pedig a szuperkupában diadalmaskodott vele az erdélyi együttes. A játékosként jobbhátvédként szereplő Conceicao továbbfejlesztette Dan Petrescu defenzív taktikáját a CFR-nél, a címvédő látványosabb támadójátékot produkált a portugállal, mint az elmúlt idényben Petrescuval. Tonival minden bizonnyal jól járna a Sepsi.

fotó: Kolozsvári CFR/Facebook

edzőváltásSepsi OSKLiga 1futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális