2024. március 29. péntekAuguszta

Szenzációs fordítás az Anfielden: BL-döntős a Barcának visszavágó Liverpool

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 13:25 GMT +2, 2019. május 08.

A Bajnokok Ligája történetének egyik legváratlanabb fordítását produkálva, a Liverpool háromgólos barcelonai vereség után jutott döntőbe az elitsorozatban. Jürgen Klopp legénysége egy fantasztikus visszavágón 4–0-ra győzte le katalán ellenfelét az Anfielden.


A vörösök a múlt héten hiába dolgoztak ki számos helyzetet a Camp Nouban, a Barcelona Luis Suárez góljának, illetve Lionel Messi duplájának köszönhetően nagy előnybe került saját közönsége előtt. Azt hittük, ezzel a káprázatos szabadrúgással véget is ért a párharc: 

A játék összképe alapján sokan talán igazságtalannak érezhették a 3–0-s végeredményt, Klopp ráadásul két alapemberét, Roberto Firminót és Mohamed Salah-t is elvesztette a visszavágóra, de a Barcelonában megsérült guineai középpályás, Naby Keita sem volt bevethető.

A Barcánál Ousmane Dembélé számított a legfontosabb hiányzónak, a francia szélsőt a Celta Vigo elleni szombati bajnoki legelején kellett lecserélni combsérülés miatt.

A gránátvörös-kékek nemrég a Levante elleni hazai sikerrel védték meg címüket a La Ligában, míg a Liverpool az utolsó forduló előtt még versenyben van ugyan a Premier League-elsőségért, de a bajnokságot minimális  különbséggel vezető Manchester Citynek a saját kezében van a sorsa: ha Pep Guardiola csapata hétvégén nyer a Brighton vendégeként, a Liverpool mindegy mit játszik otthon a Wolvesszal, lecsúszik első PL-trófeájáról.

Ismerve a katalánok támadóerejét, rendkívül valószínűtlennek tűnt, hogy a `Pool 0–3-ról megfordíthatja a párharcot. Egy vendéggólra a hazaiaknak öttel kellett volna felelni a továbbjutáshoz, amire csak az LFC legelvetemültebb szurkolói fogadhattak.

De ami 2019. május 7-én este az Anfielden történt, arra minden bizonnyal évek múlva is emlékezni fogunk.

A Liverpoolnak gyorsan sikerült faragni a hátrányból, a hetedik percben Matip hosszú keresztlabdája nem volt a legpontosabb, de az eredeti címzett, azaz Sadio Mané lefülelte Jordi Alba fejes passzát, s bár a lendületből érkező Henderson lövését még védte Ter Stegen, a német kapus Divock Origi ismétlésénél már esélytelen volt. A belga támadó első gólját lőtte a BL-ben, a Liverpool drukkerei pedig elkezdhettek reménykedni egy csodálatos feltámadásban.

Embed from Getty Images

A házigazdák minden párharcba keményen beleálltak, az FCB-nek azonban több egyenlítési lehetősége is volt egymás után: előbb Messi tekerésnél kellett a helyén lennie Alissonnak, majd Jordi Alba passzolt le egyértelmű lövőhelyzetet az argentin tízesnek, akit Matip az utolsó pillanatban szerelt, végül Coutinho próbálkozását ütötte jó helyre a brazil hálóőr.

A másik kapunál Henderson kísérletét fejjel blokkolta Piqué, míg Robertson életerős lövését Ter Stegen hatástalanította. Egyik csapat sem tudta egyértelműen irányítani a játékot, a sok lehetőség ellenére a szünetre maradt az 1–0-s állás, a félidőt Messi tizenhatoson kívüli lövése zárta, amely kevéssel suhant el a kapufa mellett.

A pihenő után előbb a Liverpool veszélyeztetett egy szögletből, másodpercekkel később Suárez dönthette volna el a továbbjutást Messi indításából, de Alisson újabb fontos védést mutatott be az uruguayi csatár sanszánál.

Az 53. percben Alexander-Arnold szerzett labdát Jordi Albától és a jobbhátvéd beadására középen Wijnaldum érkezett jó ütemben: a szünetben, Robertson sérülése után becserélt holland kis szerencsével megszerezte a második hazai gólt.

Embed from Getty Images

Alig telt el két perc, Wijnaldum ismét bevette a Barcelona kapuját: a Liverpool ötöse Shaqiri remekül beadott labdáját fejelte a hálóba. A vörösök hihetetlenül gyorsan eltűntették a katalánok előnyét, de még mindig teljesen nyitott volt a csata.

A vendégek próbálták rendezni a sorokat, egy röviden elvégzett sarokrúgást követően Messi került helyzetbe, ám nem tudta megverni a rövid sarkot jól záró Alissont.

Az izgalmasnak ígérkező hajrához közeledtünk, amikor Alexander-Arnold harcolt ki szögletet a jobb oldalon. Elsőre úgy tűnt, a fiatal védő úgy hagyja Shaqirit érvényesülni a pontrúgásnál, de aztán hirtelen meggondolta magát és mégis beadta a labdát. A Barcelona védelmét teljesen váratlanul érte a gyorsan elvégzett szöglet és a középen teljesen egyedül hagyott Origi – aki pár másodperccel korábban a reklámtábláról visszapattanó labdát takarította el a pályáról – belőtte a negyediket. Ezzel az elképesztő góllal összesítésben már az angol együttes vezetett, a katalánok amatőr csapat módjára „védekeztek” a szögletnél.

Ahogy az várható volt, az utolsó bő tíz percben Messiék nagy nyomás alá helyezték a Liverpoolt, amelynek játékosai remekül védekeztek. Klopp mindenki számára visszavonulót fújt, a Barca nem tudott kialakítani nagy gólszerzési lehetőséget, sőt a hazaiak bizonyultak veszélyesebbnek egy ellentámadáson. Az ötödik gól elmaradt, de a hősiesen küzdő Liverpool kibírta kapott gól nélkül a végéig, így az elmúlt szezon után újra döntőt játszhat a Bajnokok Ligájában.

A lefújás után a You'll Never Walk Alone hidegrázósan hangzott az Anfielden, a Liverpool játékosai együtt énekelték el szurkolóikkal a csapathimnuszt:

Hogy ezúttal melyik csapat lesz a Liverpool ellenfele a június 1-i, a madridi Wanda Metropolitanóban rendezendő fináléban, az szerdán este derül ki Amsterdamban. Az Ajax kedvező helyzetből várja a Tottenham Hotspur elleni második mérkőzést, a holland alakulat az odavágón 1–0-ra nyert Londonban.

UEFA Bajnokok Ligája, elődöntő – visszavágó

Liverpool FC–FC Barcelona 4–0 (1–0)
Anfield, Liverpool, 55 212 néző
játékvezető: Cüneyt Cakir (török)
gól: Origi (7., 79.), Wijnaldum (54., 56.)
sárga lap: Fabinho (11.), Matip (66.) / Sergio Busquets (45+1), Rakitic (53.), Semedo (75.)
Döntőbe jutott a Liverpool 4–3-as összesítéssel

Liverpool: Alisson Becker – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson (Wijnaldum, a szünetben) – Henderson, Fabinho, Milner – Shaqiri (Sturridge 90.), Mané, Origi (Gomez 85.). Edző: Jürgen Klopp.

Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Vidal (Arthur 75.), Sergio Busquets, Rakitic (Malcom 80.) – Messi, Luis Suárez, Coutinho (Semedo 60.). Edző: Ernesto Valverde.

Szerdán, 22.00-tól:
Ajax–Tottenham (a párharc állása 1–0)

FC BarcelonaLiverpool FCUEFA Bajnokok Ligájafutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális