2021. április 14. szerdaTibor

Hoppá! Románia Japánt is legyőzte a tallinni vb-n

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 00:16 GMT +2, 2019. április 30.

Miután a vasárnapi nyitónapon elrontotta az észtek házibuliját, a romániai jégkorong-válogatott a hétfői második körben Japán ellen folytatta meglepően eredményes menetelését a divízió I/B-csoportos tallinni világbajnokságon. Julius Penzes alakulata az első pihenőnapon öt ponttal második a hatcsapatos tornán, amelyet a lengyelek vezetnek hibátlan mérleggel.


fotók: Eesti Hoki/IIHF

A Tondiraba Jégcsarnokban a romániai válogatott elsőként a házigazda észtekkel meccselt nagyot, a baltiakat szétlövéssel sikerült legyűrni 4–3-ra. A japánok is kiélezett mérkőzést játszottak az ukránokkal, az ázsiaiak a rendes játékidőben nyertek 3–2-re. Románia és Japán válogatottja egy éve Kaunas-ban is összecsapott, a litvániai vb-n Részegh Tamásék bravúros teljesítménnyel szereztek pontot, és alighanem egy hosszabbításban elkönyvelt vereséget most is aláírt volna a szakmai stáb.

A japán hokisok úgy álltak bele a meccsbe, mint akik fel akarnak jutni a második értékcsoportba. Hamar kiütközött a felek közti sebességbeli különbség, az ellenfél ugyanakkor nem csak gyorsabbnak, hanem élesebbnek is tűnt. Ezzel együtt a 0–0-s állás egészen a 14. percig kitartott, ekkor Nakajasiki Jusi bombázta a hálóba a pakkot a csapatkapitány Tecuja Szaito szemfüles passzából. A japánok az első szünet előtt megduplázták előnyüket, Kohej Szato használt ki egy rossz cserét.

A kapura lövési statisztika alapján (12:10) azt hihetnénk, az első harmadban kiegyenlített küzdelem zajlott a jégen, de tegyük gyorsan hozzá, hogy a japán támadások lényegesen több veszélyt rejtettek magukban. A biztos előny tudatában a japánok visszafogottabban kezdtek a középső játékrészben, de így is sikerült a gólvonal mögé juttatniuk a korongot, ezt a találatot viszont érvénytelenítették a játékvezetők.

Julius Penzes legénysége a mérkőzés felénél kezdett igazán éledezni, Molnár Zsombor ugrott ki ziccerben, az egyik védő szabálytalanul elsodorta, így büntetőlövés következett. Daniel Trancă vezette a korongot Micsikazu kapusra, aki mamuttal védte a lövést. Ezt követően a japánok emberhátrányba kerültek, s amikor már csak másodpercek voltak hátra a fórból megszületett a szépítőgól: Góga Attila löketébe Részegh Tamás ért bele a kapu előterében, a korong végül a hatos mezt viselő Kavajról pattant a kapuba.

Gyorsan jött az egyenlítés is, amihez már nem kellett a szerencse: Péter Balázs és Mircea Constantin játszott össze remekül, utóbbi Biró Gergőnek készített elő, s a negyedik soros csatár jól helyezett lövéssel egalizált: 2–2.

A második harmad már sokkal jobban mutatott, a kétgólos hátrányt ledolgozták a srácok, újra lehetett reménykedni a pontszerzésben.

Ahogy az várható volt, a harmadik felvonás során ismét a japánok játszottak fölényben, nagy szükség volt Patrik Polc magabiztos teljesítményére. A szlovák kapus ezúttal is csapata egyik legjobbja volt, 25 védéssel zárt. A romániai válogatott kivédekezett két hátrányt, a második után pedig időt kért Penzes. A time-out nem föltétlen taktikai jellegű volt, de jól jött a szusszanásnyi szünet.

Rokaly Szilárdék uralni tudták az utolsó perceket, előbb Részegh hagyott ki egy nagy lehetőséget, majd 3:23-mal a vége előtt Salló Alpár eresztett el egy kapáslövést a kék vonalról: Micsikazu ismét verve volt, a Csíkszeredai Sportklub fiatal védője pedig hőssé vált. A legvégén még ki kellett védekezni a harmadik emberhátrányt, a japánok hat a négy ellen próbáltak egyenlíteni, sikertelenül.

Az újabb szenzációs győzelem azt jelenti, hogy Románia nagy valószínűséggel nem esik ki a divízió I/B-ből, sőt a feljutásról is lehet kicsit álmodozni. Kedden pihenőnap szerepel a programban, szerdán pedig a százszázalékos, a második csoportba visszavágyó lengyelekkel kell farkasszemet nézni. A lengyel együttes a hollandok kiütése után Ukrajnát is nagy különbséggel győzte le, a házigazda észtek Hollandia ellen szerezték meg első győzelmüket.

Divízió I/B-csoportos jégkorong-vb
Tallinn (Észtország), Tondiraba Jégcsarnok

Második forduló

Japán–Románia 2–3 (2:0, 0:2, 0:1)
gól: Jusi Nakajasiki (14.), Kohej Szato (18.), ill. Részegh Tamás (34.), Biró Gergő (35.), Salló Alpár (57.)
kapura lövések: 27–27
kiállítások: 2, ill. 6 perc

Lengyelország–Ukrajna 7–3 (2:1, 4:1, 1:1)

Észtország–Hollandia 4–1 (1:0, 2:1, 1:0)

Az állás: 1. Lengyelország 6 pont (15:4), 2. Románia 5 (7:5), 3. Észtország 4 (7:5), 4. Japán 3 (5:5), 5. Ukrajna 0 (5:10), 6. Hollandia 0 (2:12). Az első helyezett jövőre feljut a divízió I/A-ba, az utolsó kiesik a divízió II/A-ba

A következő kör meccsbeosztása (szerda, május 1.):
13.00 Hollandia–Ukrajna
16.30 Japán–Észtország
20.00 Lengyelország–Románia

jégkorongromán jégkorong-válogatottvilágbajnokság
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális