2024. március 29. péntekAuguszta

Asztalitenisz-vb: ezüstérmes a román-spanyol páros

Lelátó utolsó frissítés: 19:21 GMT +2, 2019. április 27.

A román küldöttség Ovidiu Ionescu révén érmet szerzett a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, a 29 éves buzăui pingpongos a nála két évvel fiatalabb Alvaro Robles Martinezzel együtt nyert ezüstöt férfi párosban.


fotó: Remy Gros/Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF)

Ionescu és spanyol partnere öt győztes meccsek jutott be a magyar fővárosban zajló vb szombati döntőjébe. Az első körben Vidan Gadiev és Kirill Skachkov (Oroszország) ellen 4:0-ra, a másodikban Mihai Bobocică és Niagol Stoyanovval (Olaszország) szemben 4:1-re nyertek.

A negyeddöntőbe kerülésért a Jonathan Groth/Liam Pitchford dán-angol kettőst búcsúztatták öt játszma alatt, majd a legjobb nyolc páros között svéd versenyzőkön, Mattias Falckon és Kristian Karlssonon jutottak túl szettveszteség nélkül. A román-spanyol duó az elődöntőben nagyot csatázott Tiago Apoloniával és Joao Monteiróval, a portugál ellenfeleket 4:3-ra sikerült felülmúlniuk.

A döntőben a többszörös olimpiai- és világbajnok Ma Long, illetve a mindössze 18 éves Wang Chuqin várt Ionescuékra, akiknek nem sok esélyük volt a kínaiak ellen. A simán elveszített első szett után Ionescu és Robles még kiegyenlített, de ezt követően az ázsiai asztaliteniszezők visszavették a vezetést és magabiztos játékkal diadalmaskodtak. Végeredmény: 1–4 (3:11, 11:8, 7:11, 3:11, 5:11).

A kétévente rendezett világbajnokságon európai sportolók legutóbb a 2005-ös shanghaji eseményen játszhattak döntőt, akkor szintén férfi párosban lett ezüstérmes Timo Boll és Christian Süß. Ionescu előtt a román küldöttségből Otilia Bădescu zárt dobogós helyen a világbajnokságon, az időközben visszavonult bukaresti sportoló az 1993-as göteborgi viadalon, női egyesben nyert bronzérmet.

A kivételes menetelés után Ovidiu Ionescu a következőket nyilatkozta a sajtótájékoztatón: „Amikor elkezdtem asztaliteniszezni, nagy eredményekről álmodoztam, de nem gondoltam volna, hogy valaha világbajnoki döntőt játszhatok. Ez egy valóra vált álom, és büszke vagyok arra, hogy barátommal, Alvaróval jutottam fináléba. Ez egy fantasztikus érzés, és remélem, ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy kemény munkával el lehet érni ilyen teljesítményeket. Sok edzéssel és kellő önbizalommal minden lehetséges.

Kissé szerencsésebbnek érzem magam, mint Alvaro, hiszen itt vannak a szüleim és velük együtt ünnepelhetek. Ráadásul a jegyesem is meglepett a jelenlétével, erről nem is tudtam. Ez az érem egy nagy siker Romániának” – mondta a Post SV Mühlhausen és a SCM Gloria Buzău játékosa.

Kolozsváron rendezik a 2021-es csapat Eb-t

A Román Asztalitenisz Szövetség (FRTM) sportdiplomáciai sikert érte el a budapesti világbajnokság alatt: az európai szövetség döntésének (ETTU) értelmében 2021-ben Kolozsváron rendezik a csapat Európa-bajnokságot. Eredetileg három ország jelentkezett be a rendezési jogért, Románia mellett Portugália és Dánia, a portugálok azonban kevéssel a vb előtt visszaléptek, s végül a román szövetség pályázata volt a befutó.

Az erdélyi főváros áprilisban egy másik nemzetközi sportesemény rendezési jogát is megkapta, 2020 nyarán a lányválogatottak U 17-es kosárlabda-világbajnokságának ad otthont a Szamos-parti sportcsarnok.

KolozsvárBudapestvilágbajnokságOvidiu Ionescuasztalitenisz
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális