2021. április 14. szerdaTibor

Ezzel a kerettel utazik Tallinnba a romániai hokiválogatott

Lelátó utolsó frissítés: 16:31 GMT +2, 2019. április 25.

A harmadik román bajnoki címét a napokban bebiztosító Brassói Corona adja a legtöbb játékost a hazai jégkorong-válogatottnak, amely részt vesz a Tallinnban vasárnap kezdődő divízió I/B-csoportos világbajnokságon.


A 22 fős keretbe tíz játékos került be a brassói bajnokcsapatból, hat a kupagyőztes Csíkszeredai Sportklubból, míg a Gyergyói HK és a CSM Galac alakulatát három-három jégkorongozó képviseli a válogatottban.

Akárcsak tavaly, a vezetőedzői feladatokat idén is a Brassói Corona aktuális trénere, Julius Penzes látja el. A szlovák szakvezetővel a csapat a 2018-as kaunasi vb-n nem esett ki a harmadik értékcsoportból. A többségében székely hokisokból álló válogatott Ukrajnától, a házigazda Litvániától és Észtországtól a rendes játékidőben szenvedett vereséget, Japán ellen viszont begyűjtötte első pontját, majd a torna zárónapján 7–3-ra legyőzte Horvátországot, amely így visszaesett a divizió II/A-csoportba.

A válogatottban ezúttal tizenöt székelyföldi játékos szerepel, és Góga Attiláék vasárnap (április 28-án) a házigazda észtek ellen mutatkoznak be a tornán. Egy nappal később következnek a japánok, majd a keddi szünnap után a második vonalból kiesett lengyelekkel kell megmérkőzni. Csütörtökön a válogatott Ukrajnával találkozik a tallinni jégcsarnokban, pénteken újabb pihenőnap szerepel a programban, végül szombaton a negyedik értékcsoportból feljutott Hollandia elleni mérkőzés dönthet a kiesésről.

A válogatott idén februárban a Kijev közelében található Brovariban vett részt egy háromcsapatos felkészülési tornán, amelyen meglepő győzelmeket produkált: az ukránokat 3–0-ra, a lengyeleket 2–0 múlta felül a romániai csapat, első helyen zárva a Challenge-kupa elnevezésű eseményt.

Brassó visszafoglalta a trónt

A román jégkorong-bajnokság 2018/19-es szezonjának felsőházi rájátszása mindössze két hetet tartott. A lerövidített play-off során az Erste Ligában döntőt játszó és a román bajnokságban címvédő Csíkszeredai Sportklubnak a Brassói Corona visszavágott a nemzetközi versenysorozat negyeddöntőjében kategorikusan elveszített párharcért. A Brassó 3–1-es összesítéssel jutott döntőbe, míg az elődöntő másik ágán az alapszakasz-győztes CSM Galac három egymást követő győzelemmel ejtette ki a Gyergyói HK-t.

A nagydöntőben is az egyik fél harmadik győzelméig játszottak a csapatok, s bár a galaciak hazai pályán behúzták az első meccset, a Corona egyenlített, majd két brassói sikerrel visszafoglalta a trónt. A sárga-kékek korábban a 2013/14-es, illetve a 2016/17-es idényben nyerték meg a bajnokságot. A kisdöntő a harmadik meccsen dőlt el, a bronzérmeket a Csíkszeredai Sportklub játékosai szerezték meg, miután büntetőpárbajjal győztek Gyergyószentmiklóson.

A bajnokság végeredménye: 1. Brassói Corona, 2. CSM Galac, 3. Csíkszeredai Sportklub, 4. Gyergyói Hoki Klub, 5. CSA Steaua Bukarest, 6. Sapientia U23, 7. Sportul Studențesc.

A válogatott kerete a tallinni divízió I/B világbajnokságra:

Kapusok: Patrik Polc (Brassói Corona), Tőke Zoltán (Brassói Corona)

Hátvédek: Bors Huba (Brassói Corona), Pavlo Boriszenko (Brassói Corona), Farkas Tamás (Csíkszeredai Sportklub), Góga Attila (Gyergyói HK), Györfy Tihamér (Csíkszeredai Sportklub), Mihály Ede (Brassói Corona), Salló Alpár (Csíkszeredai Sportklub), Jevhen Emilianenko (CSM Galac)

Csatárok: Biró Gergő (Brassói Corona), Anton Butocsnov (CSM Galac), Eduard Căsăneanu (Csíkszeredai Sportklub), Mircea Constantin (Gyergyói HK), Csergő Hunor (Gyergyói HK), Roberto Gliga (Brassói Corona), Adrian Irimia (CSM Galac), Molnár Zsombor (Brassói Corona), Péter Balázs (Brassói Corona), Részegh Tamás (Csíkszeredai Sportklub ), Rokaly Szilárd (Csíkszeredai Sportklub), Daniel Trancă (Brassói Corona)

Edzők: Julius Penzes (vezetőedző), Marius Trandafir (másodedző)

A válogatott vb-programja:

Április 28. (vasárnap), 16.30: Románia–Észtország
Április 29. (hétfő), 13.00: Japán–Románia
Május 1. (szerda), 20.00: Lengyelország–Románia
Május 2., (csütörtök), 16.30: Ukrajna–Románia
Május 4. (szombat), 13.00: Románia–Hollandia 

Román Jégkorong Szövetségromán jégkorong-válogatottjégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális