2021. szeptember 26. vasárnapJusztina

Otthon védheti meg kupaelsőségét a Sepsi-SIC

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 18:14 GMT +2, 2019. március 29.

A Sepsi-SIC csapata nagy esélyesként várja a sepsiszentgyörgyi rendezésű női kosárlabda Románia Kupa négyes döntőjét. A hétvégi mérkőzések előtt Rusz Istvánnal, a zöld-fehérek menedzserével beszélgettünk.


Címvédő. Ez a sportújságírásban használatos kifejezés az utóbbi években egybeolvadt a sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapat nevével. A Sepsi-SIC három egymást követő idényben hódította el az elsőnek járó trófeát a nemzeti ligában, ugyanakkor a bajnoki triplához három kupasiker is társult. Zoran Mikes lányai 2015-ben, egy évvel később, illetve tavaly sem találtak legyőzőre a másodszámú hazai versenysorozatban.

De nemcsak a csapat, hanem a klub is az élen jár a román kosárlabdában, a Sepsi-SIC ezen a hétvégén negyedik alkalommal lesz a Románia Kupa legizgalmasabb szakaszának a házigazdája, míg a Sepsi Arénában zsinórban másodjára rendezik a döntőt, amelynek lebonyolítási rendszere a legutóbb alkalmazott nyolccsapatos formátumról négyesre változott.

A final 4-on a Sepsi-SIC mellett a Szatmárnémeti VSK, a Brassói Olimpia és a Konstancai Phoenix szerzett indulási jogot, s miután a Román Kosárlabda Szövetség képviselői (FRB) döntöttek a négyes döntő helyszínéről – a Sepsi-SIC-en kívül egyébként még a szatmáriak jelentkeztek be a rendezési jogért –, az elődöntő sorsolása is elkészült. Eszerint március 30-án (szombaton) 16.30-tól a Szatmárnémeti VSK Konstanca, majd 19 órától a Sepsi-SIC Brassó csapatával játszik a döntőbe kerülésért. A finálé vasárnap este 19 órától kezdődik a Sepsi Arénában.

Gödri-Părăuék az Aradi ICIM elleni kettős győzelemmel jutottak be a négyes döntőbe, összesítésben 158:111 volt az eredmény  - fotó: Miska Brigitta

Rusz István klubmenedzser a Lelátónak elmondta, több tényező hozzájárult ahhoz, hogy idén is Sepsiszentgyörgy adhat otthont a sporteseménynek:

„Többször is megszerveztük már a Románia Kupa döntőjét, ráadásul a FIBA Európa Kupában is van tapasztalatunk, és a nemzetközi szövetség elvárásai természetesen jóval nagyobbak. Úgy gondolom, a FRB vezetőinél az utóbbi években elnyertünk egy bizonyos fokú bizalmat, jártak Sepsiszentgyörgyön, tudják, milyenek itt a körülmények. A Sepsi Aréna jelenleg Románia legkorszerűbb sportcsarnoka, amely minden elvárásnak megfelel, a modern infrastruktúra adta lehetőségekkel pedig élni kell. Ezek mind a mi malmunkra hajtják a vizet” – fejtette ki a klubigazgató, aki azt is elmondta, mindössze három hét állt a rendelkezésükre, hogy minden részlet a helyére kerüljön a szervezéssel kapcsolatosan.

Ez alatt a viszonylag rövid idő alatt támogatókat kell keresni, belépőket, bérleteket értékesíteni, szállást foglalni a bíróknak, megfigyelőknek, a szövetség embereinek, más meghívottaknak. Ezen kívül meg kell tervezni az esemény arculatát, az előkészültek másik fontos pillére pedig a média-/ sajtókampány. Rusz szerint a jól összekovácsolódott szervezői csapat az utóbbi években nagyon jó munkát végzett, és ez reményei szerint idén is így lesz.

Az erőviszonyok ismeretében valószínűsíthető, hogy a női kosárlabda Románia Kupa tavalyi döntője megismétlődik 2019-ben, nagy esély van az újabb Sepsi-SIC–Szatmárnémeti VSK fináléra. A párosítás már csak azért is érdekes, mert hazai fronton ebben az idényben a Sepsi-SIC csak egy vereséget könyvelt el, a zöld-fehérek 15 győzelemből álló szériája februárban a Szatmárnémeti VSK otthonában szakadt meg (76:51). A csapatok ezt követően az alapszakasz utolsó fordulója során a Sepsi Arénában is összecsaptak, a háromszéki együttes 85:58 arányú sikerrel vágott vissza, és 21/1-es mutatóval zárt az első helyen.

A litván Marina Solopova (labdával) az elmúlt szezonban még Szatmáron játszott, de nyáron átigazolt a címvédőhöz - fotó: Miska Brigitta 

Rusz Istvánt a négyes döntő előtt arról is kérdeztük, milyen esélyt lát a címvédésre: „Amíg a kupában két-három jó mérkőzéssel meg lehet nyerni a serleget, addig a bajnokságban ehhez egy teljes idény során jól kell szerepelni. Mindenki jobban fókuszál a kupára, mivel ebben a sorozatban könnyebb aranyérmet szerezni. Nem mondom, hogy az esélyek kimondottan egyenlők lennének, valószínűleg mindenki minket tart az esélyesnek. Másrészt mindenki a bajnokot szeretné megverni, a trónfosztást meg kell akadályoznunk. A címvédéshez hozni kell a bajnokságban mutatott jó formát, a lányoknak fegyelmezetten be kell tartaniuk az edzői stáb kéréseit, ha ezek összerakódnak, akkor újból sikeresek tudunk lenni” – nyilatkozta a Sepsi-SIC menedzsere.

Rusz István úgy véli, Romániában egyelőre egyetlen csapatnak sem sikerült felnőnie a stabil szakmai stábbal és anyagi hátérrel rendelkező Sepsi-SIC szintjére, pedig nagy szükségük lenne a színvonalasabb hazai mérkőzésekre, hogy helytálljanak a FIBA Európa Kupában. Már egy jó ideje csak a Sepsi-SIC képviseli Európában a román női kosárlabdát, ezen pedig Rusz István szerint minél előbb változnia kell, hiszen a nemzetközi kupákban lehet pontokat gyűjteni a válogatottnak is.

A házigazdáknál egyedül Ioana Ghizilă sérült, a fiatal játékos az Aradi ICIM elleni kupanegyeddöntőben szenvedett keresztszalag-szakadást, ami a szezonja végét jelentette. Rusz István elmondta, Ghizilă kiesése nagy veszteség, mivel nem mint ifi-, illetve román játékos számítottak rá, hanem a csapatból ő volt az egyik, aki a legtöbb percet töltötte a parketten. „Nagyon sajnáljuk a sérlülését, mielőbbi gyógyulást kívánunk neki” – üzente Rusz.

A női kosárlabda Románia Kupa döntőjéről a Lelátón vasárnap este élő szöveges tudósítással jelentkezünk a Sepsi Arénából. A mérkőzéseket amúgy a Román Kosárlabda Szövetség YouTube-csatornáján, a FRB TV-n is lehet követni.  

A kupa legutóbbi tíz kiírásának döntői és dobogósai

2018: Sepsi-SIC–Szatmárnémeti VSK 62:48 (Sepsi Aréna, Sepsiszentgyörgy)
2017: CSM Târgoviște–Brassói Olimpia 64:63 (Szabó Kati Sportcsarnok, Sepsiszentgyörgy)
2016: Sepsi-SIC–Brassói Olimpia 87:49 (Brassó)
2015: Gyulafehérvári Unirea–Sepsi-SIC 54:61 (Szabó Kati Sportcsarnok, Sepsiszentgyörgy)
2014: Sepsi-SIC–Aradi ICIM 61:37 (Târgoviște)
2013: Gyulafehérvári CSU–CSM Târgoviște 62:74 (Gyulafehérvár)
2012: Bukaresti CSM Sportul Studențesc–CSM Târgoviște 39:72 (Târgoviște)
2011: Szatmárnémeti VSK–Aradi ICIM 63:85 (Szatmárnémeti)
2010:  1. Szatmárnémeti VSK , 2. Sepsi BC, 3. Bukaresti Olimpia (Bukarest)
2009: 1. CSM Târgoviște, 2. BC Teleorman Alexandria, 3. CET Govora (Târgoviște)

kosárlabdakosárlabda Románia KupaSepsi-SICSepsi Aréna
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális