2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Teljesen váratlan sikerrel javított a Rossi-csapat

MTI utolsó frissítés: 23:35 GMT +2, 2019. március 24.

Az oroszországi világbajnokságon döntős horvátokat hátrányból fordítva sikerült legyőzni Budapesten, három nappal a szlováktól elszenvedett idegenbeli vereség után.  


A horvátok elleni selejtezőmérkőzésen Dzsudzsák Balázs is helyet kapott a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatában, a szélső vasárnap századik alkalommal öltötte magára a címeres mezt. A magyar és a horvát szövetség elnöke, Csányi Sándor és Davor Suker a meccs előtt köszöntötte Dzsudzsák Balázst, aki – Király Gábor és Bozsik József után – harmadik magyarként érte el a 100-szoros válogatottságot.

fotó: MTI/Czagány Balázs

Marco Rossi szövetségi kapitány további négy helyen változtatott a három napja Szlovákia vendégeként pályára küldött együttesen, így bekerült a kezdő tizenegybe a 18 éves Szoboszlai Dominik is, aki éppen a nagyszombati 2-0-s vereség alkalmával debütált a válogatottban. Rajtuk kívül még Baráth Botond, Pátkai Máté és Nagy Dominik kapott most lehetőséget az olasz szakvezetőtől. A szlovákiai kezdőcsapatból Korhut Mihály, Lang Ádám, Kleinheisler László, Kalmár Zsolt és Kovács István került ki.

A hazai szurkolók ismét élőképpel fogadták a nemzeti együttest, a Szent Koronát jelenítették meg az alábbi szöveggel: „Koronázzuk meg együtt a ma estét”.

Az első perctől kezdve nagy iramban futballoztak a csapatok, elsőként az ötödik percben Gulácsinak volt dolga, majd nem sokkal később Baráth egy bal oldali beadásnál levegőt rúgott, de a meglepett Kramaric is célt tévesztett. Ezt követően viszont egyértelműen a magyarok támadtak veszélyesebben, egy ízben Szalai alig maradt le Dzsudzsák kiugratásáról, de a jubiláló szélső pontos beadásából is veszélyes szituáció alakult ki a horvát kapunál.

Azonban ahogy Szlovákiában, úgy ezúttal is akkor kapott gólt a magyar csapat, amikor volt néhány ígéretes akciója. Egy gyors ellentámadásnál Lovrencsics elsőre tisztázni tudott, de a bedobás után Modric játszotta magát tisztára a 16-os jobb oldalán. az aranylabdás középpályás visszagurított lövésre, Kramaric becsúszva továbbított Rebichez, aki senkitől sem zavartatva passzolhatott Gulácsi kapujába.

fotó: Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS)

Marco Rossi együttese viszont a nagyszombati találkozóval ellentétben nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye, például Nagy Dominik középre gurítását ezúttal már bevetődve elérte Szalai, de irányítani nem tudta igazán a lövést.

A magyarok határozottan jobban és aktívabban futballoztak a vb-ezüstérmes riválisnál, így egyáltalán nem volt váratlan, hogy megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban: Dzsudzsák újabb jobb oldali megindulása után a 16-os jobb oldalán remekül indította Szalait, aki futtából kilőtte a hosszú sarkot, Kalinic csak beleérni tudott a kapuba tartó labdába.

fotó: mlsz.hu 

A szünetig hátralévő időben is fölényben maradtak a magyarok, akik a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották igazán nívós ellenféllel szemben.

A folytatásra alábbhagyott a magyar csapat lendülete, így a horvátok birtokolták többet a labdát és inkább ők irányították a játékot, de komoly helyzetük csak abból adódott, hogy Szoboszlai vesztett labdát saját térfélen. Amíg az első félidőben egymás után jöttek a magyar akciók a széleken, addig ebben a periódusban a labdát sem sikerült hosszú ideig megtartani, ugyanakkor a védekezés stabil maradt.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A percek teltek, a játék nem változott, a magyaroknak – a szurkolói kérésnek megfelelően – mégis sikerült megkoronázniuk addigi teljesítményüket, ugyanis Dzsudzsák bal oldali szöglete után Pátkai megszerezte első válogatottbeli gólját, egyúttal a vezetést.

A gól után ismét felpörgött az iram, a horvátok a korábbiaknál több kockázatot felvállalva támadták, de lehetőséget kínáltak gyors kontrákra, egy ilyenből könnyen megduplázhatta volna előnyét a Rossi-legénység. Noha ez nem jött össze, a hajrában is szinte hibátlanul védekezett a magyar válogatott, így nagy és kellemes meglepetést okozva, de mindenképpen megérdemelten őrizte meg minimális előnyét a lefújásig a horvátokkal szemben.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarok második diadalukat aratták a horvátok felett hat döntetlen és három vereség mellett.

„Hatalmas szívvel játszottunk, de a sikerhez kellett egy csipetnyi szerencse is, hogy a horvátok nem a legjobb formájukat nyújtották. Ugyanakkor mi beletettünk mindent, amit lehetett, így megérdemelt győzelmet arattunk” – értékelt Marco Rossi. Kitért rá, ez a diadal akkor ér bármit is, ha júniusban Azerbajdzsán vendégeként is elhozza a három pontot a válogatott.

Marco Rossi együttese június 8-án folytatja az Eb-selejtezőt Bakuban, három nappal később pedig Wales gárdáját fogadja Budapesten.

A csoport másik vasárnapi mérkőzésén Wales Szlovákia 1–0-s legyőzésével mutatkozott be a selejtezőben.  A cardiffi találkozón a hazaiak az ötödik percben Daniel James révén jutottak vezetéshez, a gólt a védő Peter Pekarik nagy hibája előzte meg.

Eb-selejtező, 2. forduló, E csoport

Magyarország–Horvátország 2–1 (1–1)
Budapest, Groupama Aréna, 22 ezer néző
játékvezető: William Collum (skót)
gól: Szalai (34.), Pátkai (76.), illetve Rebic (13.)
sárga lap: Dzsudzsák (63.), illetve Lovren (82.)

Magyarország: Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás – Pátkai Máté, Nagy Ádám – Dzsudzsák Balázs (Bese Barnabás, 85.), Szoboszlai Dominik (Kalmár Zsolt, 65.), Nagy Dominik (Varga Roland, 40.) – Szalai Ádám. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Horvátország: Lovre Kalinic – Tin Jedvaj (Bruno Petkovic, 78.), Dejan Lovren, Domagoj Vida, Borna Barisic (Marin Leovac, 30.) – Luka Modric, Marcelo Brozovic – Ante Rebic (Josip Brekalo, 67.), Ivan Rakitic, Ivan Perisic – Andrej Kramaric. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.

Wales–Szlovákia 1–0 (1–0)
gól: James (5.)

# Csapat M GY D V GA P
1. Wales 1 1 0 0 1:0 3
2. Szlovákia 2 1 0 1 2:1 3
3. Magyarország 2 1 0 1 2:3 3
4. Horvátország 2 1 0 1 3:3 3
5. Azerbajdzsán 1 0 0 1 1:2 0

válogatottakmagyar labdarúgó-válogatott2020-as labdarúgó-Ebselejtezőfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális